Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
14:59 | 03/08/2022

Σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ιδίως των αστυνομικών που βρισκόταν μπροστά στον τραυματισμό του, προχώρησε τη Δευτέρα ο νεαρός φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης, ο οποίος την 26 Μαΐου κατά τη διάρκεια κινητοποίησης χτυπήθηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Διαβάστε επίσης

Ο τραυματίας φοιτητής μηνύει τους αστυνομικούς για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, βαριά σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση καθήκοντος. Δυόμισι μήνες μετά από τον τραυματισμό του ο ίδιος αναφέρει πως ο χαρακτήρας της μήνυσης που κατέθεσε είναι κυρίως συμβολικός και όχι εκδικητικός.

«Είναι πετσόκομμα στις ζωές μας το να πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο με φόβο»

«Το θέμα δεν είναι μόνο η αγανάκτηση από τη δική μου πλευρά. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας», δηλώνει στο ThessToday.gr ο Γιάννης Ντουσάκης. Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση καταπατά τα δικαιώματά μας, την επαγγελματική μας προοπτική, τον τρόπο με τον οποίο φοιτούμε στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι πετσόκομμα στις ζωές μας το να πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο με φόβο και να φεύγεις από εκεί ξυλοδαρμένος για το νοσοκομείο επειδή βρήκες τα κότσια να φωνάξεις για το δίκιο σου».

Ο Γιάννης Ντουσάκης τονίζει πως θα συνεχίσει να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις, απέναντι στο αφήγημα, όπως σημειώνει, περί μειοψηφιών από δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα που θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους. «Τη μέρα που χτυπήθηκα κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 5.000 άτομα. Αυτό είναι ενδεικτική εικόνα του ότι οι φοιτητές έχουν αντανακλαστικά και αναγνωρίζουν τι αφορά τα δικά τους συμφέροντα και τι όχι. Ένας χτυπημένος συμφοιτητής τους σίγουρα δεν είναι πρέπουσα εικόνα στους χώρους όπου σπουδάζουμε».

Την αναγκαιότητα να έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας υποστήριξε από την πλευρά του ο δικηγόρος του Γιάννη Ντουσάκη, Γιώργος Βλάχος. Μιλώντας στο ThessToday.gr σημείωσε πως σκοπός αυτής της μηνυτήριας αναφοράς είναι η ποινική καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών.

Ειδικότερα επεσήμανε: «Ο Γιάννης Ντουσάκης κατηγορεί τους παρόντες αστυνομικούς, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς, δηλαδή αυτούς που έδωσαν τις εντολές στις αστυνομικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Διότι αυτή πραγματοποιήθηκε με τρόπους και μέσα που ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα, όχι μόνο για να τραυματίσουν σοβαρά τους συγκεντρωμένους φοιτητές, όπως και συνέβη τελικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Κάποιες από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης, όπως φαίνεται και σε συγκεκριμένα από τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκτοξεύτηκαν από όπλο σε ευθεία βολή».

Συνέπειες μέχρι σήμερα στην υγεία του φοιτητή

Μιλώντας για τις συνέπειες στην υγεία του φοιτητή, που επηρέασαν μάλιστα το εαρινό εξάμηνο των σπουδών του στο τμήμα ΤΕΦΑΑ, επεσήμανε πως μέχρι σήμερα τον ταλαιπωρούν. «Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του. Μια από τις βομβίδες κρότου λάμψης έπεσε με δύναμη στο στόμα του και εξερράγη πολύ κοντά στα πόδια του. Μετακινήθηκαν οι άνω και κάτω γνάθος. Επίσης μετακινήθηκαν ορισμένα δόντια και άλλα έφυγαν. Από τότε μέχρι σήμερα φορά έναν νάρθηκα πίσω από τα δόντια και στις δύο γνάθους. Ακόμη δεν είναι σαφές το αν τα δόντια του θα επανέλθουν στη φυσιολογική κατάσταση. Ενδεχομένως να χάσει και ορισμένα από αυτά».

Ενώ σημείωσε πως μετά από τις τελευταίες εικόνες από τη δράση αστυνομικών σε κινητοποιήσεις της Αθήνας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, για τις οποίες διατάχτηκε ΕΔΕ από την ΕΛΑΣ, «θα δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κίνημα για να σταματήσει η βία».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο απώτερος σκοπός μιας τέτοιας μήνυσης είναι να έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης και του δικαστικού συστήματος υποθέσεις αυθαιρεσίας από την πλευρά της αστυνομίας και να πάψει η άτυπη ασυλία που καλύπτει τις αστυνομικές δυνάμεις όταν αυτές καταπατούν το νόμο και εξασκούν αδικαιολόγητη βία απέναντι στον οποιονδήποτε. Η υπόθεση του Γιάννη Ντουσάκη δεν είναι η μοναδική στη σημερινή περίοδο. Πρόσφατα όπως είδατε στην Αθήνα ασκήθηκε αδικαιολόγητη και υπέρμετρη βία από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων στην περίπτωση της διάλυσης ορισμένων συγκεντρώσεων. Όλος ο κόσμος είδε τη γροθιά που έριξε ένας αστυνομικός σε έναν ήδη δεσμευμένο διαδηλωτή, ο οποίος τελικά βρίσκεται και κατηγορούμενος ενώπιον των δικαστηρίων».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis