Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 23/01/2017

Απογευματινές ώρες της 18/01/2017 προσήλθε στο Α.Τ. Θηβών, μετά από επικοινωνία και υπόδειξη της Μ.Κ.Ο. ‘’PRAXIS’’ κατά δήλωσή, του ανήλικος υπήκοος Πακιστάν, κάτοχος Δελτίου Αιτούντος Διεθνή Προστασία εκδοθέντος από την Υπηρεσία Ασύλου, ο οποίος ανέφερε στους συναδέλφους ότι αποχώρησε οικειοθελώς από το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Βόλο Μαγνησίας όπου διέμενε μεταβαίνοντας στη Σκάλα Λακωνίας. Έκτοτε και παρά τη σχετική ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης την 18/01/2017 από το Α.Τ. Θηβών, ο ανωτέρω ανήλικος αλλοδαπός εξακολουθεί να παραμένει στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα καθώς έχει τεθεί σε κατάσταση προστατευτικής φύλαξης ενώ υποβλήθηκε και σε ιατρικές εξετάσεις στο Γ.Ν. Θήβας.

Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα :

1.) Υπάρχει η δυνατότητα σε ένα Αστυνομικό Τμήμα να φιλοξενείται επί τόσες ημέρες ένα ανήλικο παιδί εφόσον προβλέπεται, από τη νομοθεσία για τα ασυνόδευτα παιδιά αιτούντα άσυλο, η μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας; Επίσης το νομοθετικό πλαίσιο για τους ασυνόδευτους ανηλίκους ορίζει βάσει του Π.Δ. 220/2007 (άρθρο 1 σημείο ιδ’) ότι η αρμοδιότητα για την υποδοχή και φιλοξενία όλων των αι-τούντων άσυλο – άρα και των ασυνόδευτων ανηλίκων ανήκει στις «Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που μεριμνούν για την εφαρμογή πλήρους δέσμης μέτρων σχετικών με την υποδοχή και φιλο-ξενία των αιτούντων».

2.) Η διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού για την ευημερία του, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ορίζει να κοιμάται σε καναπέ και καρέκλες Αστυνομικού Τμήματος; Ποιος θα φρόντιζε για την υγιεινή και τη σίτισή του εάν δεν υπήρχαν οι συνάδελφοι να μεριμνούν γι’αυτό, επιδει-κνύοντας για άλλη μια φορά το μέγεθος του ανθρωπισμού τους ; 

3.) Γνωρίζουν οι συνάδελφοι εάν ο ανωτέρω ανήλικος χρήζει άμεσης ιατρικής περίθαλψης ;

4.) Ποιος προστατεύει τους συναδέλφους στην απευκταία περίπτωση που συνέβαινε οτιδήποτε στο ανήλικο παιδί κατά την παραμονή του στο Α.Τ. Θηβών; Το Αστυνομικό Τμήμα δεν αποτελεί χώρο φιλοξενίας για τον οποιονδήποτε πολλώ δε μάλλον για ένα παιδί και μάλι-στα επί εξαήμερου!

Σε κάθε περίπτωση, φαινόμενα τέτοιου είδους κρίνονται τουλάχιστον απαράδεκτα, τη στιγμή που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πολυά-ριθμοι οργανισμοί και Μ.Κ.Ο με επίκεντρο τους πρόσφυγες-μετανάστες, συνάδελφοι να φροντίζουν ένα ανήλικο παιδί σε συνθήκες ακατάλληλες από κάθε άποψη, επί σχεδόν μία εβδομάδα μέχρι ότου μεταφερθεί σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας. Παρακαλούμε όπως ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο προκείμενο θέμα και να μην επαναληφθούν αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον οι οποίες αναδει-κνύουν ίσως για άλλη μια φορά τον ανιδιοτελή ανθρωπισμό των Αστυνομικών, πλην όμως δεν αποτελούν τιμή για τον πολιτισμό μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO

-o-                  -o-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Ζαχαρίας        ΔΗΜΟΥ Παναγιώτης

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis