Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 10/02/2019

 

Οι Ευέλπιδες πραγματοποίησαν μέρος της εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πορεία στις χιονισμένες πλαγιές και κορυφές του Ολύμπου, προετοιμασία καταυλισμού και διανυκτέρευση σε σκηνές, αλπικό δίαθλο με ασκήσεις άμεσης αντίδρασης, περιπολίες και βολές από ειδικό όχημα.
 

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ευελπίδων πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο (τέλη Ιανουάριου με αρχές Φεβρουάριου) που οι θερμοκρασίες ήταν πολικές, με τον αέρα στα 1.800 μέτρα ύψος να «ξυρίζει», κάτι που σημαίνει ότι κάθε κίνησή τους ήταν πολλαπλά δύσκολη.
 
[custom:google-ads]
 
Αυτό όμως είναι και το ζητούμενο για τους εκπαιδευτές και την ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Οι εκκολαπτόμενοι αξιωματικοί, στελέχη των Όπλων ή και των Σωμάτων, πολύ δε περισσότερο των Ειδικών Δυνάμεων, να αποκτήσουν εμπειρία και εκπαίδευση στις πιο ακραίες συνθήκες και υπό τη μεγαλύτερη πίεση.
 

 

Μόνο έτσι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και να είναι μαχητές σε οποιαδήποτε κατάσταση για την υπεράσπιση της πατρίδας. Όπως ήταν ο ιδρυτής του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων Τχης (ΠΒ) Ιωάννης Παπαρόδος (έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 15 Απριλίου 1941, στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, ως διοικητής Μοίρας Πυροβολικού, αρνούμενος να υποχωρήσει όπως διατάχθηκε στη γερμανική προέλαση), προς τιμήν του οποίου έλαβε το όνομά του το στρατόπεδο στο οποίο λειτουργεί από το 1960 το ΚΕΟΑΧ, στις Βρυσοπούλες του Ολύμπου.
 
Στόχος
 
Όπως αναφέρει το ΓΕΣ, η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της σχολής, το οποίο έχει σκοπό να αναπτύξει τις στρατιωτικές αρετές και την αγωγή τους, ώστε να διαμορφώσει αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική πολιτιστική και πολιτική παιδεία, παρέχοντάς τους τα εφόδια να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.
 

 

Στο ΚΕΟΑΧ εκπαιδεύονται σε πολύ πιο απαιτητικά προγράμματα οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, ενώ γίνονται συνεκπαιδεύσεις και με ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών.
 
Ανδρέας Κούτρας - [email protected]
 
Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 10/02/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis