Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Γιώργος Γρηγοριάδης
18:59 | 11/09/2022

«Το μόνο που χρειάζεται το κακό για να θριαμβεύσει , είναι η απραξία των καλών ανθρώπων»  - Γράφει ο Γιώργος Γρηγοριάδης

Η θυματοποίηση είναι ένα πολύ περίεργο πράγμα. Ενώ μαθαίνουμε από την παιδική μας ηλικία ότι το σωστό και το δίκιο πάντα θριαμβεύουν ενάντια στο λάθος και το άδικο, φτάνει το σημείο στην ενήλικη ζωή μας , όπου καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη μάχη , πρέπει να την δώσεις μόνος σου πολλές φορές και να είσαι διατεθειμένος να υποστείς το κόστος της.

Διαβάστε επίσης

Σαν νέος αστυνομικός , ξεκινάς την υπηρεσιακή σου καριέρα με όνειρα και φιλοδοξίες να βάλεις το λιθαράκι σου για να γίνει πιο ασφαλής η κοινωνία μέσα από έναν ένστολο , ιεραρχικά δομημένο , επαγγελματικό οργανισμό ,ταγμένο στην υπηρεσία του νόμου .

Σύντομα όμως διαπιστώνεις , ότι όπως πολλά δυστυχώς στην Ελλάδα, ένας συνδυασμός καπετανέικου βιλαέτιου , καθώς και ένας «ΞέρειςΠοιοςΕιμαιΕγω»-ισμος , σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία που σαν πύθωνας προσπαθεί να στραγγαλίσει οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής και εκσυγχρονισμού , σε ξυπνάει από τα όνειρά σου σε έναν καθόλα νεοελληνικό εφιάλτη.

Αυτό δεν το διαπίστωσα μόνο στον υπηρεσιακό μου βίο αλλά και στο συνδικαλιστικό .

Υπήρξα μάρτυρας αλλά και θύμα συμπεριφορών που όχι μόνο δεν τιμούν τη στολή που φέρουμε αλλά ήταν ξεκάθαρα κακοποιητικές και παραβατικές . Υπάρχει ένα πολύ ωραίο ρητό που λέει ότι για να δεις το ποιον ενός ανθρώπου «δώσε του λίγη εξουσία» .

Και την εξουσία αυτή δυστυχώς που μας χαρίζεται από το Σύνταγμα σε εμάς τους αστυνομικούς ως υπηρέτες του νόμου , κάποιοι «συνάδελφοι» την κακομεταχειρίζονται .

Είτε επειδή , όταν γίνεσαι «ισόβιος» σε μια θέση , αποκτάς μια εξουσιαστική μέθη που σε οδηγεί να φέρεσαι ως απολυταρχικός ηγεμόνας βορειοαφρικανικής χώρας που καταρτίζει μνημόνια με τους «γείτονες» , είτε επειδή νομίζεις ότι τα «γαλόνια» που φέρεις σου δίνουν το δικαίωμα να άγεσαι όπως ο Στρατοχωροφυλακας στους κληρωτούς φαντάρους μιας άλλης εποχής , η Δημοκρατία και ο Νόμος πρέπει να έρχονται να σου βάλουν όρια .

Οι εποχές του «θα δεις τι θα πάθεις» , «θα σε διώξω θα σε στείλω στον Έβρο (sic)” , «δεν έχεις δικαιώματα παρά μόνο αυτά που σε χαρίζω στο χωράφι μου» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί .

Οφείλουμε , όλοι εμείς οι εργαζόμενοι αστυνομικοί , και ιδιαίτερα μεταξύ ημών , αυτοί που έχουν επιφορτιστεί ως αιρετοί , την ιερή υποχρέωση της εκπροσώπησης των συναδέλφων τους , να βγαίνουν ως προμετωπίδα στη μάχη της αντιμετώπισης των παράνομων κακοποιητικων συμπεριφορών στους χώρους εργασίας .

Ο ν. 4808/2021 που ψηφίστηκε πέρσι ανοίγει την αγκαλιά και την προστασία του Νομικού μας πολιτισμού σε αυτόν που ένιωθε ανίσχυρος κι πιεσμένος , κακοποιημένος και λοιδωρημενος από καταστάσεις , νοοτροπίες και ανθρώπους που η εξέλιξη της ιστορίας και της τεχνολογίας τους έχουν αφήσει χρόνια πίσω .

Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που μας δίνουν οι θεσμοί της δημοκρατίας , προκειμένου να ακουστεί το θύμα που ένιωθε ότι οι κραυγές του ήταν , «φωνή βωόντος εν τη ερήμω» .

Είναι στο χέρι μας , να βάλουμε μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας , μια εργασιακή πραγματικότητα που δεν αρμόζει στον σύγχρονο επαγγελματία εργαζόμενο αστυνομικό .

Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΙΛΑ

Αστ/κας ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ομαδα ΔΙΑΣ Β/Α Αττικής (μεχρι νεοτέρας …)

Μέλος ΔΣ ΣΕΦΕΑΑ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis