Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 16/08/2016

Aς υποθέσουμε ότι επισκέπτεστε με την παρέα σας μια ψαροταβέρνα στο Παλιούρι. Βράδυ Σαββάτου.

Ολοκληρώνετε το γεύμα σας, ζητάτε τον λογαριασμό, αλλά ο επιτήδειος επιχειρηματίας σας προσκομίζει το δελτίο παραγγελίας και όχι την απόδειξη όπως ορίζει αυστηρώς ο νόμος. Ακολουθεί καβγάς και τον απειλείτε πως θα καλέσετε τις αρχές για να διευθετηθεί το θέμα. Για να σας γλιτώσουμε από τζάμπα κόπο, σας πληροφορούμε πως το ένα και μοναδικό τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας που εδρεύει στον Πολύγυρο και έχει υπό την επίβλεψη του ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής…δεν λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα! Επομένως, μην αναζητήσετε εκεί δικαίωση.

Κανείς δεν πρόκειται να σηκώσει το τηλέφωνο για να δεχτεί την καταγγελία σας.

Η επίσημη δικαιολογία; Το προσωπικό του τμήματος διενεργεί…ελέγχους! Προσπερνάμε τάχιστα το αυτονόητο του θέματος: Σε μια άκρως τουριστική περιοχή με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας από σωρεία κλάδων, όπως αποδεικνύεται και από τους πρόσφατους φορολογικούς ελέγχους, το τμήμα οφείλει να παραμένει διαρκώς ανοιχτό για να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες των πολιτών. Ας επικεντρωθούμε στο…γελοίο της υπόθεσης: Μήπως θα έπρεπε το εν λόγω τμήμα να παραμένει κλειστό τις καθημερινές και να λειτουργεί μόνο τα…Σαββατοκύριακα, τότε δηλαδή που η επισκεψιμότητα στην Χαλκιδική χτυπά «κόκκινο» και οι παραβάσεις είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού; Σε ποια τριτοκοσμική μπανανία, η Τουριστική Αστυνομία παραμένει κλειστή τα Σαββατοκύριακα εν μέσω καλοκαιριού;

Πως περιμένει το κράτος να εντοπίσει τους παρανομούντες επιχειρηματίες και να επιβάλλει πρόστιμα; Πως περιμένει να γεμίσει τα άδεια του ταμεία;

Αποδεικνύεται δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, ο τραγελαφικός σχεδιασμός του κράτους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και πλείστων άλλων προβλημάτων που «βασανίζουν» τους ανυποψίαστους πολίτες. Όσους δηλαδή έχουν την ψευδαίσθηση ότι κατοικούν σε μια λειτουργική χώρα. Το επαναλαμβάνουμε…γιατί δεν μπορούμε ακόμη να το πιστέψουμε: Η Τουριστική Αστυνομία στην Χαλκιδική κλείνει τα Σαββατοκύριακα!!…

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το γραφείο του τμήματος (2371021647-2371021649) για να ρωτήσουμε πως δικαιολογείται αυτή η…ανωμαλία. Τηλεφωνούσαμε συνεχώς από τις 12:30 έως τις 14:00. Κανείς δεν απάντησε. Αναγκαστικά απευθυνθήκαμε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου.

Χρειάστηκαν λίγες κουβέντες για να επιβεβαιωθούν οι υποψίες μας. Ο ευγενέστατος Αξιωματικός Υπηρεσίας με έναν τόνο…πίκρας στην φωνή του μας παρότρυνε ως εξής: (Το αίτημα μας να μιλήσουμε με τον Διοικητή ή έστω με τον Υποδιοικητή απορρίφθηκε καθώς αμφότεροι έλειπαν!) «Αν θέλετε λύση στο πρόβλημα σας τηλεφωνήστε στην Άμεση Δράση. Μην ψάχνετε την Τουριστική Αστυνομία…»

astynomiki-diefthinsi

«Το τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας στον Πολύγυρο είναι το μοναδικό στην Χαλκιδική. Το προσωπικό του αποτελείται από 5 άτομα. Υπάρχει μια προϊσταμένη και 4 αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους. Στο γραφείο παραμένει για γραφειοκρατικές δουλειές είτε η προϊσταμένη είτε η γραμματέας. Οι υπόλοιποι βρίσκονται εκτός γραφείου για να «τρέξουν» τους απαραίτητους ελέγχους σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Προσπαθούν να ανταποκριθούν σε όλες τις καταγγελίες. Σε πολλές εξορμήσεις τους συνδράμει, όπου είναι δυνατόν βέβαια, και το οικείο αστυνομικό τμήμα. Αφορά κυρίως ελέγχους για ελεύθερο κάμπινγκ όπου η συγκέντρωση του κόσμου είναι μεγάλη. Αν πάνε π.χ. στην Ολυμπιάδα θα τους βοηθήσει με προσωπικό το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι άνδρες της Τουριστικής Αστυνομίας δέχονται βοήθεια και από τους άνδρες της ΟΠΚΕ. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιοχές με πολύ κόσμο. Δεν μπορούν 2 άνδρες της Τουριστικής να ελέγξουν αποτελεσματικά ένα μέρος στο οποίο βρίσκονται 100, ενδεχομένως και περισσότερα άτομα. Ο έλεγχος δεν θα είναι σωστός, δεν θα είναι αποτελεσματικός. Δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού που μας «ταλαιπωρεί». Το τμήμα λειτουργεί χωρίς γραφική ύλη! Δεν υπάρχει χαρτί, δεν υπάρχει μελάνι, φαξ, φωτοτυπικά μηχανήματα. Τα υλικά που μας λείπουν τα «συγκεντρώνει» το φιλότιμο των συναδέλφων. Πως κινούνται; Με ένα παλιό περιπολικό που έχει «γράψει» χιλιάδες χλμ. Ένα Citroen Xsara…απαρχαιωμένο. Με το «ζόρι» τους πηγαίνει και τους φέρνει στους προορισμούς της εργασίας τους. Το χειρότερο όμως όλων είναι, πως το Σαββατοκύριακο το τμήμα είναι…κλειστό. Δεν υπάρχει κανείς για να σηκώσει τα τηλέφωνα και να δεχτεί/ανταποκριθεί στις καταγγελίες. Όλοι βρίσκονται έξω για ελέγχους. Ο καταγγέλων δεν θα βρει κανέναν. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι, αφού δεν βρει κάποιον από την Τουριστική Αστυνομία, να τηλεφωνήσει στο «100» για την καταγγελία, και απο εκεί οι άνδρες της Άμεσης Δράσης να προωθήσουν την καταγγελία στην προϊσταμένη της Τουριστικής Αστυνομίας. Τέλη Σεπτεμβρίου πάντως το τμήμα της Τουριστικής θα κλείσει για να ανοίξει ξανά αρχές καλοκαιριού. Όλο το προσωπικό θα φύγει και θα παραμείνει μάλλον η γραμματέας για να διεκπεραιώσει τις γραφειοκρατικές δουλειές. Δεν υπάρχει μια συνέχεια. Να ξέρουν δηλαδή οι κάτοικοι και οι τουρίστες που επισκέπτονται την Χαλκιδική πως αν προκύψει ένα πρόβλημα υπάρχει η κατάλληλη υπηρεσία για να το διευθετήσει. Είναι απαράδεκτο να δεχόμαστε καταγγελίες από ξένους τουρίστες και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε» υποστηρίζει στο bangladeshnews.gr, ο Γρηγόρης Αγγελίδης, Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής.

xalki2

5 ΑΤΟΜΑ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΝΟΜΟΥ! ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

«Στην Ελλάδα της κρίσης, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με στόχο τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της συνεπακόλουθης αύξησης των δημόσιων εσόδων. Στον τομέα αυτό, πέρα από την Οικονομική Αστυνομία που αναμφίβολα δίνει τον καλύτερο της εαυτό και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω γιατί ως γνωστόν το οικονομικό έγκλημα είναι αυτό που «πονά» και απομυζά τα κρατικά ταμεία, η συνδρομή της Τουριστικής Αστυνομίας κρίνεται άκρως καθοριστική. Δυστυχώς όμως, το τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας στον Πολύγυρο, σε μια νευραλγική περιοχή, όπως αυτή της Χαλκιδικής, έχει «βουλιάξει» από τα προβλήματα. Έτσι και αλλιώς, τα τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας πανελλαδικά, είναι έτοιμα να κατεβάσουν ρολά λόγω της φοβερής έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών. Στο τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας Πολυγύρου υπηρετούν όλα και όλα…5 άτομα. Μια «χούφτα» άνθρωποι έχουν υπό την επίβλεψη τους έναν ολόκληρο νομό με χιλιάδες κατοίκους, τουρίστες, επιχειρήσεις. Τι να προλάβουν να κάνουν; Όταν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ της προέρχεται από τον τουρισμό, η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλει να είναι διαρκής και πάνω από όλα αποδοτική. Όχι απλά να… «υπάρχει». Στην πραγματικότητα το τμήμα της Τουριστικής Αστυνομίας στον Πολύγυρο δεν υφίσταται» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, ο Θεόφιλος Παπαδάκης, ειδικός Γραμματέας της ΠΟΑΣΥ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

 

www.bangladeshnews.gr 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis