Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:55 | 12/05/2022

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ 100,3. Ο Υπουργός μίλησε για την απόφαση του ΣτΕ για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, τις δράσεις της Τροχαίας, τη «μάχη» για μείωση της εγκληματικότητας , τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αναφέρθηκε και στην παρεξήγηση που δημιουργήθηκε μετά από τις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους ανθρώπους να διαλύσουν τα Πανεπιστήμια

Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών, η ασφάλεια μέσα στα Πανεπιστήμια είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, την οποία την κάνουμε ήδη πράξη. Δεν περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ για να προβούμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις. Όπου έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, και παρατηρούνται δυστυχώς τέτοιου είδους προβλήματα, παρεμβαίνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό γνωρίζετε ότι έχει συμβεί κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες, στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου κάναμε πράξη το αυτονόητο. Μία τρισάθλια ψευτοκατάληψη 34 ετών έλαβε τέλος με τη παρέμβαση της Αστυνομίας και προφανέστατα με την απόφαση της Πρυτανικής αρχής. Χρειάστηκε όμως να γίνουν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, διότι έχουμε να κάνουμε με κάποιους, οι οποίοι θέλουν να διαλύσουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί κανονικά η βιβλιοθήκη, όπως έχει αποφασιστεί. Η Αστυνομία θα είναι εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης και ταυτοχρόνως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να προσφέρει τις υπηρεσίες ο συγκεκριμένος χώρος στους φοιτητές και στους καθηγητές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση πάνω στα μπάζα των μπαχαλάκηδων

Από τη μία πλευρά υπάρχει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και των καθηγητών, η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που επιθυμούν τη πρόοδο. Δηλαδή, το να μπορεί να υπάρχει ελεύθερη επικοινωνία, γνώση και μόρφωση. Και από την άλλη, υπάρχουν κάποιοι απαρχαιωμένοι ιδεοληπτικοί τύποι που επιθυμούν το μπάχαλο στα Πανεπιστήμια και οι οποίοι δεν βρίσκουν το θάρρος να καταδικάσουν τα αυτονόητα. Δεν μπορεί το μπάχαλο να επιτρέπεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Και δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική δύναμη που αυτό να το καλύπτει. Η αξιωματική αντιπολίτευση για να επιβιώσει, για να επιζήσει πολιτικά, επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση ακόμα και πάνω στα μπάζα των μπαχαλάκηδων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εάν η πρόοδος είναι οι μπαχαλάκηδες και τα μπάζα και δεν είναι πρόοδος η βιβλιοθήκη και η ελεύθερη λειτουργία και επικοινωνία και οι μορφωτικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου, έχουμε την τέλεια αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απομονώνεται από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας εάν ακολουθεί τέτοιου είδους θέσεις σαν αυτές που εξέφρασε ο κύριος Τζανακόπουλος. Είναι απαρχαιωμένες ιδεοληψίες επικίνδυνες για την ελληνική πραγματικότητα.

Εγγυόμαστε ότι την ασφάλεια των Πανεπιστημίων στην πράξη

Μία βασική αποστολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, είναι η ελεγχόμενη είσοδος στο πανεπιστήμιο. Ελεγχόμενη είσοδος έχει ως προϋπόθεση τουρνικέ και κάμερες που πρέπει να τοποθετήσουν οι πρυτανικές αρχές. Ο νόμος με τον οποίο καθιερώθηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί καθ’ ολοκληρίαν και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, αυτό σας εγγυώμαι ότι γίνεται στο 100%. Εμείς τις αμέσως επόμενες ημέρες, από κοινού με την Υπουργό Παιδείας, την κα Κεραμέως καταθέτουμε το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο περιγράφει με λεπτομέρειες τη δράση και τις λειτουργίες στους πανεπιστημιακούς χώρους από την πλευρά των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Εμείς δεν πρόκειται να περιμένουμε πάρα ταύτα, τα παιδιά που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στην Κομοτηνή, ύστερα από μία ολιγοήμερη άδεια που δικαιούνται να πάρουν, θα ξεκινήσουν τις περιπολίες στους ανοιχτούς χώρους των Πανεπιστημίων, ιδίως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία και εδώ στα καθ’ ημάς στην Αθήνα, στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη. Υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας για το πώς θα γίνει αυτό και αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα, η Αστυνομία δημιουργεί ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη ΓΑΔΑ και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη, καθόσον είναι προφανές ότι οι ανάγκες στην παρούσα φάση υπάρχουν σε συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς χώρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άρα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Υπάρχει συγκεκριμένη υπηρεσία πλέον για αυτή τη δουλειά. Η απόφαση που είχε υπάρξει από τον προκάτοχό μου και από την Κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση να προσληφθούν 400 ειδικοί φρουροί για τις ΟΠΠΙ, υπάρχουν όμως και επιλαχόντες γιατί ο Νόμος προέβλεπε δυνητικά σε πρώτη φάση το να έχουμε 1.000, δεν αποκλείω να προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους.

Έμεινα έκπληκτος από αυτό που άκουσα από τον δήμαρχο Αθηναίων γιατί υπάρχει στενότατη συνεργασία

Έμεινα έκπληκτος από αυτό που άκουσα από τον δήμαρχο Αθηναίων γιατί υπάρχει στενότατη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων. Και υπάρχει γιατί υποχρεούμαστε εκ του θεσμικού μας ρόλου να συνεργαζόμαστε σοβαρά ουσιαστικά και αποτελεσματικά επ’ ωφελεία της αναγκαίας ασφάλειας που πρέπει να έχουν και να αισθάνονται οι πολίτες της Αθήνας. Επομένως, το γιατί σας είπε αυτά τα πράγματα ο Δήμαρχος δεν το ξέρω. Εκείνος ξέρει γιατί τα είπε. Μου αρέσει να συζητώ με δεδομένα. Η λεγόμενη χαμηλή και μεσαία παραβατικότητα και εγκληματικότητα και στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, την περίοδο από τη 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου, αυτό το εξάμηνο- παρουσιάζει μείωση μεσοσταθμικά γύρω στο 30%. Μιλάμε για ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις. Για αυτά που αποτελούν απειλή για την οικογένεια για τους νοικοκυραίους, για τους ανθρώπους που κατοικούν στην Αθήνα. Όμως αυτό που έχει σημασία, είναι ότι οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο.

Έχουμε ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας, ως Υπουργείο και ως Ελληνική Αστυνομία, να κάνουμε ειδικές επιχειρήσεις στις οποίες παίρνουν μέρος διάφορα τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, γιατί δυστυχώς υπάρχουν παράνομοι μετανάστες στην Αθήνα και αλλού, οι οποίοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Αυτό το κάναμε στον δήμο Αθηναίων το δεκαήμερο 20-30 Μαρτίου με μεγάλη αποτελεσματικότητα, οδηγήθηκαν εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες στα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και έγιναν συλλήψεις για παράνομες δραστηριότητες. Αντιλήφθηκα ότι από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων υπήρχε διαφωνία σε ότι αφορά αυτή τη στρατηγική. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ότι εμείς θα συνεχίσουμε αυτές τις επιχειρήσεις γιατί αποτελεί βασική φιλοσοφία της στρατηγικής μας για την αστυνόμευση.

Το γραφείο μου είναι ανοιχτό για τους πάντες

Η πόρτα του γραφείου μου είναι ορθάνοιχτη για τους πάντες. Είναι δυνατόν να μην είναι για τον δήμαρχο; Από βδομάδα με το καλό να συνεννοηθούμε την ώρα που χρειάζεται και να βρεθούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε χρειάζεται και θα καλέσω εκεί και τον κ. Οικονόμου και όποιους άλλους ανθρώπους χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλίσουμε μια ενοποιημένη στρατηγική, για να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα θέματα αστυνόμευσης.

Με τον κύριο Μπακογιάννη μας συνδέουν τρία τουλάχιστον πράγματα

Με τον δήμαρχο, τον Κώστα Μπακογιάννη με συνδέουν τουλάχιστον τρία πράγματα. Το πρώτο είναι, ότι είμαστε και οι δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης φιλελεύθερης λαϊκής παράταξης, της οποίας την πολιτική οφείλουμε να ακολουθούμε. Ο υποφαινόμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υλοποιεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος δήμαρχος έχει εκλεγεί με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό κοινό μας στοιχείο. Όχι ότι αν δεν ανήκε στη Νέα Δημοκρατία δεν θα έπρεπε ο υπουργός να συνεργάζεται μαζί του. Με όλους πρέπει να συνεργάζεται ο Υπουργός. Το δεύτερο κοινό στοιχείο είναι ότι ο και ο Υπουργός και ο δήμαρχος συμφωνούμε ότι και ο Πρωθυπουργός μας είναι ένας εξαιρετικός Πρωθυπουργός. Είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός που είχαμε σε όλες αυτές τις δεκαετίες μεταπολίτευσης και αυτός είναι ένας ισχυρότατος ενωτικός παράγοντας. Και το τρίτο είναι ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια ενδιαφέροντα, τις ίδιες προσπάθειες για το θέμα της ασφάλειας στο δήμο Αθηναίων. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει να ασχολείται και με την υπόλοιπη Ελλάδα, διότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να το συνειδητοποιήσουμε όλοι.

Αυστηροί έλεγχοι της Τροχαίας για παραβίαση της ΛΕΑ

Έχουμε δώσει εντολή να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ελέγχων από την τροχαία ειδικά στις λωρίδες εκτάκτου ανάγκης. Υπάρχουν δυστυχώς ορισμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι παρεξηγούν τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους. Η Λ.Ε.Α. πρέπει να είναι ανοιχτή, ο νόμος είναι νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και η Τροχαία ορθώς κάνει τη δουλειά της και θα επιμείνουμε να την κάνει ακόμα πιο αυστηρά. Είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιούμε τη δύναμη της Τροχαίας γιατί δεν μπορούμε να επιτρέπουμε την παρανομία. Είμαι σε συζήτηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, για να εξετάσουμε την καλύτερη δυνατή τεχνική λύση στο θέμα με τις κάμερες οι οποίες επαναλαμβάνω ότι για μας είναι προτεραιότητα, δεν υπάρχει το παραμικρό ταμπού ως προς αυτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό, και για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και για λόγους ασφάλειας, η ύπαρξη καμερών σε ευρεία κλίμακα, μπορεί να φέρει πολύ σοβαρά αποτελέσματα και να λειτουργήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας συνολικά.

Ανάδειξη του κοινωνικού έργου της Ελληνικής Αστυνομίας

Δεν μου αρέσει ούτε να ωραιοποιώ καταστάσεις, ούτε να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αλλά για αυτό υπάρχει η ΕΛ.ΑΣ. Έχει αποκτήσει μια νέα Ηγεσία, έχει ολοκληρωθεί ο νέος καταμερισμός ανάμεσα στους Αξιωματικούς και νομίζω ότι δραστηριοποιούνται γενικότερα, θέλω να σας πω το εξής μια βασική προσπάθεια που έχω κάνει αυτό το 8μηνο είναι να ανυψώσω το κύρος και τον κοινωνικό ρόλο, την ανθρωπιά και τον ανθρώπινο ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει σε σοβαρά αποτελέσματα, οι πολίτες βλέπουν σε γενικές γραμμές, οι Αστυνομικοί νοιάζονται, ενδιαφέρονται, παρεμβαίνουν, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, πολλές φορές αγόρια και κορίτσια της ομάδας ΔΙΑΣ, οι Ειδικοί Φρουροί, αστυνομικοί στα Τμήματα με αυτοθυσία δίνουν μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μ’ αρέσει να την προβάλω, να την αναδεικνύω γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να μπορέσει η Αστυνομία να κερδίσει τον πραγματικό της ρόλο. Ποιος είναι ο ρόλος της; Να διασφαλίζει την υλοποίηση του Νόμου και γίνεται ένας παράγοντας ισχυρής κοινωνικής συνοχής ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.

Δεν υπάρχει έγκλημα που να σταματά η έρευνα για την εξιχνίασή του

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει αλλεπάλληλες εξιχνιάσεις εγκλημάτων οι οποίες σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο και σημαντικό, ξεκινώντας από την αποτρόπαια πράξη του αδικοχαμένου παλικαριού στη Θεσσαλονίκη, του Άλκη που σε πέντε ημέρες συνελήφθησαν το σύνολο των ενόχων αυτής της αποτρόπαιης δολοφονίας και μια σειρά άλλες πράξεις στην Ηλεία, στην Ανδραβίδα, την απαγωγή επιχειρηματία στις Αχαρνές, στην απίστευτη ιστορία με το παιδί που το σκότωσε η μάνα του μαζί με έναν Πολωνό και σε διάφορες καταστάσεις. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα κύριε Πορτοσάλτε για εμάς, για την Πολιτεία, για το Υπουργείο, για την ΕΛ.ΑΣ δεν υπάρχει έγκλημα το οποίο να θεωρείται δικαιολογημένο. Ο αγώνας και η προσπάθεια να εξιχνιαστεί κρατάει μέχρι να ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να χαρίσουμε σε κανέναν τίποτα και επειδή αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο ρομαντικό. Θέλω να σας πω προηγμένες αρχές επιβολής του Νόμου , κλασικές αρχές σε όλο τον κόσμο όπως είναι το FBI, πολλές φορές εξιχνιάζουν εγκλήματα ύστερα από 15 και 20χρόνια, δεν παραιτούμαστε από καμία απολύτως περίπτωση, θα γίνει αγώνας μέχρι το τέλος για να αντιμετωπιστούν και να βρεθούν οι ένοχοι. Τα εγκλήματα είναι εγκλήματα και έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα μέχρι να εξιχνιαστούν.

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis