Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:00 | 12/05/2022

Ο πρόεδρος στην Τσεχία, Μίλος Ζέμαν, έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» σε περίπου 100 Τσέχους πολίτες να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο κάποτε φιλορώσος Τσέχος πρόεδρος άλλαξε στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, αποκάλεσε «τρελό» τον επί χρόνια σύμμαχό του, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σήμερα Τετάρτη (ο Ζέμαν) υπέγραψε κατόπιν δικού τους αιτήματος, μια απόφαση με την οποία εγκρίνεται η ένταξη 103 πολιτών από την Τσεχία στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε ο εκπρόσωπός της προεδρίας Γίρι Όβτσανεκ.

Από την έναρξη του πολέμου και μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πολλοί ξένοι εθελοντές διαφόρων εθνικοτήτων μάχονται στο πλευρό των Ουκρανών. Έχουν μάλιστα σχηματίσει μια ειδική ομάδα, με την ονομασία Διεθνής Λεγεώνα.

Η απόφαση του Ζέμαν εγκρίθηκε και από τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. Οι δύο πολιτικοί είχαν συμφωνήσει τον Μάρτιο να μην τιμωρήσουν τους Τσέχους που φεύγουν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η τσεχική νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες της χώρας να πολεμούν στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 118 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

(onalert με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters)

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis