Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:31 | 28/10/2019

Σταθερή παρουσία στην πλατεία Εξαρχείων και τα γύρω στενά έχει πλέον η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών. Αυτό προκύπτει από επίσημα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., που δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα η «Κ». Τι προκύπτει απ’ αυτά; Από την 25η Ιουλίου οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η επιχείρηση με κωδικό «Εξάρχεια» μέχρι την 25η Οκτωβρίου, οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών έχουν πραγματοποιήσει 37 στοχευμένες έρευνες και αιφνιδιαστικές εξορμήσεις και έχουν προχωρήσει σε 33 συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Η πιο πρόσφατη αφορά την περίπτωση ενός 46χρονου Μαροκινού, το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου στην πλατεία της περιοχής. Ο ύποπτος, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τη σύλληψή του, είχε εντοπιστεί από μυστικούς αστυνομικούς να μπαινοβγαίνει μαζί με δυο τρία ακόμα άτομα σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Οικονόμου, που χρησιμοποιείτο ως αποθήκη ναρκωτικών. Η έφοδος στο διαμέρισμα έγινε νωρίς το πρωί της 17ης Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ΕΚΑΜ). Η παρακολούθηση του κρησφύγετου είχε διακοπεί μερικές ώρες νωρίτερα, στις 2 π.μ. της ίδιας ημέρας, καθώς ακριβώς απέναντι βρίσκεται το κατειλημμένο από αναρχικούς κτίριο του ΒΟΞ και υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι μυστικοί αστυνομικοί να γίνουν αντιληπτοί από αντιεξουσιαστές. Τη στιγμή της εφόδου και παρά την περί του αντιθέτου βεβαιότητα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., στο διαμέρισμα δεν υπήρχαν άτομα. Βρέθηκαν όμως 24 συσκευασίες με 685 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, δύο ζυγαριές ακριβείας και τα δακτυλικά αποτυπώματα τουλάχιστον δύο Μαροκινών, σεσημασμένων για λαθρεμπόριο και κλοπές. Μετά την ταυτοποίησή τους οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών έστησαν καρτέρι στην πλατεία και όταν περίπου 36 ώρες μετά την έφοδο στο διαμέρισμα ο 46χρονος αλλοδαπός επέστρεψε στην πλατεία συνελήφθη από άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Ο δεύτερος ταυτοποιημένος συνεργός του, Μαροκινός 21 ετών, αναζητείται.

[custom:google-ads]

«Στην αρχή οι διακινητές φορούσαν σαγιονάρες. Πλέον τους βλέπουμε με αθλητικά παπούτσια, ώστε να μπορούν να τρέξουν γρήγορα», λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. (φωτογραφίες από τις εξορμήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών). 

Η πρώτη, αιφνιδιαστική επιχείρηση «σκούπα» της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων έγινε το βράδυ της 8ης Αυγούστου. Μυστικοί αστυνομικοί της υπηρεσίας με τη συνδρομή ανδρών της ΟΠΚΕ προσήγαγαν πέντε άτομα που βρίσκονταν στην πλατεία και συνέλαβαν τα δύο για κατοχή ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα η Δίωξη Ναρκωτικών έχει πραγματοποιήσει συνολικά 23 τέτοιες εξορμήσεις. Εχουν ελεγχθεί 378 άτομα και έχουν προσαχθεί στο Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής 213 ύποπτοι. Από αυτούς συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών οι 33, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί από βορειοαφρικανικές χώρες.

«Οταν ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις, οι διακινητές κυκλοφορούσαν στην πλατεία μεταφέροντας σε σακίδιο πλάτης δεκάδες συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης βάρους από 100 έως 500 γραμμάρια. Μετά τις πρώτες συλλήψεις άλλαξαν τακτική. Καθένας τους έχει μαζί του μόνο τρεις τέσσερις συσκευασίες, ώστε σε περίπτωση σύλληψής του να μη καταλήξει στη φυλακή», περιγράφει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει την ευθύνη συντονισμού των ερευνών. «Στην αρχή οι διακινητές φορούσαν σαγιονάρες. Πλέον τους βλέπουμε με αθλητικά παπούτσια, ώστε σε περίπτωση εφόδου να μπορούν να τρέξουν γρήγορα», συμπληρώνει.


 

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν κατασχεθεί 2,6 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 26 γραμμάρια κοκαΐνης και μικρή ποσότητα του συνθετικού ναρκωτικού MDMA και χαπιών Εκσταση. Παρακολουθώντας και καταγράφοντας τα δρομολόγια των διακινητών από και προς την πλατεία Εξαρχείων, τα στελέχη της Ασφάλειας έχουν καταφέρει να εντοπίσουν διαμερίσματα-κρυψώνες στα γύρω στενά. Την 6η Αυγούστου ενδεικτικά, πραγματοποίησαν έφοδο σε διαμέρισμα στην οδό Ανδρέα Μεταξά στα Εξάρχεια. Ο ένοικος του διαμερίσματος, ένας 55χρονος Ελληνας, είχε εντοπιστεί να διακινεί ναρκωτικά στην πλατεία και πράγματι στο σπίτι του βρέθηκαν τέσσερις νάιλον συσκευασίες με κάνναβη 196 γραμμαρίων, κοκαΐνη βάρους 25 γραμμαρίων αλλά και ένα υπηρεσιακό πιστόλι που τέσσερις μέρες νωρίτερα είχε κλαπεί από αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας.

Ενα ακόμα πιστόλι με γεμιστήρα είχε βρεθεί, στη διάρκεια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τον Ιούνιο, κρυμμένο κάτω από τις πλάκες του πεζοδρομίου στην πλατεία Εξαρχείων. Την 25η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, της ΟΠΚΕ και της ΕΚΑΜ έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα στην οδό Σολωμού όπου είχαν εντοπιστεί να μπαινοβγαίνουν τέσσερις αλλοδαποί, ένας Σύρος, δύο Τυνήσιοι και ένας Αλγερινός. Στο σπίτι δεν υπήρχαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών, βρέθηκαν όμως πολλές τσάντες και ελληνικά δελτία ταυτότητας, που εκτιμάται ότι είχαν κλαπεί από πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να διαπιστώσουμε πώς μπαίνουν τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια», τόνισε στην «Κ» αξιωματικός της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Οι «παρατηρητές»

Στην αρχή των εξορμήσεων, οι ομάδες των αναρχικών είχαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τοποθετήσει παρατηρητές σε σημεία γύρω από την πλατεία. Κατέγραφαν τις πινακίδες κυκλοφορίας από τα μηχανάκια που κυκλοφορούσαν στα στενά της πλατείας και έψαχναν στοιχεία ικανά να αποκαλύψουν την ταυτότητα των μυστικών αστυνομικών. Ενα από τα πιο ισχυρά κυκλώματα Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών που δραστηριοποιείτο στην περιοχή είχε κρύψει 155 κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε διαμέρισμα, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη. Η μυστική παρακολούθηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος είχε γίνει εν μέσω βροχής από μολότοφ που κουκουλοφόροι εκτόξευαν εναντίον των ΜΑΤ. Μόλις τα επεισόδια κόπασαν, οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών είχαν κάνει έφοδο στο διαμέρισμα συλλαμβάνοντας τους τρεις Αλβανούς ναρκέμπορους.

Πηγή: kathimerini.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μείωση μισθού με την ενηλικίωση των τέκνων των Αστυνομικών

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis