Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:15 | 11/04/2015

Στη σύλληψη του 20χρονου Τζον Μπούκερ από το Κάνσας προχώρησε το FBI, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να επιτεθεί με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην στρατιωτική βάση Φορτ Ράιλι, για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Η σύλληψη έγινε μετά από καλά στημένη επιχείρηση παγίδευσης του επίδοξου τρομοκράτη: Από τον Οκτώβριο ο Μπούκερ διατηρούσε επικοινωνία με πληροφοριοδότη του FBI ο οποίος είχε προσφερθεί να τον βοηθήσει στην εκτέλεση της βομβιστικής επίθεσης.

Μάλιστα υπό την σκηνοθετημένη καθοδήγηση δεύτερου πληροφοριοδότη του FBI, ο Μπούκερ οδήγησε «παγιδευμένο» αυτοκίνητο σε περιοχή κοντά στη στρατιωτική βάση, απ' όπου πίστευε ότι μπορούσε να εισέλθει απαρατήρητος στο Φορτ Ράιλι και να σκοτώσει «όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες».

Την ώρα που ο Μπούκερ έκανε τις τελευταίες συνδέσεις σε αδρανή, εντελώς ακίνδυνα εκρηκτικά που του είχε παράσχει ο πληροφοριοδότης του FBI, συνελήφθη επ’ αυτοφόρω από πράκτορες της υπηρεσίας.

Ο Μπούκερ, γνωστός και με το ψευδώνυμο Μοχάμεντ Αμπντουλάχ Χασσάν, είχε φιλμάρει και σχετικό «βίντεο μαρτυρίας», όπου εξηγούσε τους λόγους της επίθεσης, ζητώντας από τους Αμερικανούς πολίτες να βγάλουν τις κόρες και τους γιους τους από τις στρατιωτικές ακαδημίες επειδή «το Ισλαμικό Κράτος ερχόταν για να τους ‘καθαρίσει’».

«Παρακολουθούσαμε τον Μπούκερ αρκετό καιρό», είπε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Μπάρυ Γκρίσομ.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο Μπούκερ είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο facebook αρκετά μηνύματα με τα οποία γνωστοποιούσε τις προθέσεις του: «Σύντομα θα σας αφήσω για πάντα οπότε αντίο! Ελπίζω να πεθάνω!» έγραφε στις 15 Μαρτίου ενώ τέσσερις ημέρες μετά κοινοποιούσε: «Το να προετοιμάζεσαι για τζιχάντ με ‘φορτώνει’ με τεράστιες δόσεις αδρεναλίνης. Είμαι νευρικός όχι επειδή φοβάμαι τον θάνατο αλλά από την ανυπομονησία μου να γνωρίσω τον Κύριό μου».

Η σύλληψη αποτελεί μία από τις 50 των τελευταίων δύο ετών, στο πλαίσιο επιχειρήσεων παγίδευσης ατόμων που είτε σχεδιάζουν κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα επί αμερικανικού εδάφους, είτε επιδιώκουν να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρίας.

Ο Μπούκερ αντιμετωπίζει τρεις ομοσπονδιακές κατηγορίες οι οποίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.


Πηγή: www.skai.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis