Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
α
14:26 | 09/06/2022

Με την ανάρτηση 16 χαρτών η Αθήνα απαντά στις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι οι εν λόγω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού, με την Άγκυρα να απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Οι χάρτες που ανάρτησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973.

Στους 16 χάρτες συμπεριλαμβάνεται η προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, η κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, η αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο». Παρουσιάζεται επίσης η τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι χάρτες -σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών- τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Δείτε τους χάρτες:

               

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis