Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:58 | 09/07/2019

Μία δοκιμασμένη συνταγή από το παρελθόν φαίνεται πως δοκίμασε το Μαξίμου για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που πλέον λόγω και της αύξησης των αρμοδιοτήτων του μετατρέπεται σε Υπερ-Υπουργείο.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αν μη τι άλλο γνωρίζει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο σκαλί της Κατεχάκη, όπως και ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου με τον οποίο συνεργάστηκε στενά. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διατελέσει Υπουργός τρεις φορές στο ίδιο αξίωμα τις περιόδους 1999-2003, 2009-2010 και το 2012 και αυτή είναι η τέταρτη φορά που θα επιστρέψει σε ένα γραφείο που γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί στην χώρα.

Είναι ένας άνθρωπος δηλαδή που δεν χρειάζεται «περίοδο χάριτος» και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι αναλαμβάνει και πώς θα το φέρει σε πέρας.

Στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ταχυδρομικό δέμα το οποίο στάλθηκε μέσω των ΕΛ.ΤΑ. με αποδέκτη τον Υπουργό. Η βόμβα σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού, τον αείμνηστο Γιώργο Βασιλάκη όταν εκείνος άνοιξε το παγιδευμένο με βόμβα δέμα στον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο υπουργός βρισκόταν 10-15 μέτρα μακριά, σε διπλανό γραφείο την ώρα της έκρηξης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Λευτέρη Οικονόμου είναι δύο παλιοί συνεργάτες που βρίσκονται πάλι μαζί και αναλαμβάνουν από κοινού την «καυτή πατάτα» της εφαρμογής των προεκλογικών εξαγγελιών για άμεση αποτελεσματικότητα στην αντεγκληματική πολιτική, για την εμπέδωση της τάξης στα Εξάρχεια που όλοι αναμένουν να δουν πώς αυτό θα γίνει πραγματικότητα μετά από 40 χρόνια ζωής του άγραφου «άβατου» σε αυτή την ιδιόμορφη γειτονιά της Αθήνας, χωρίς αυτό να επιφέρει επιπτώσεις στην πρωτεύουσα και πώς θα χειριστούν την επίσης προεκλογική εξαγγελία περί άρσης του ασύλου στα Πανεπιστήμια…

Επίσης, αναμένονται να ακουστούν οι στόχοι που θα θέσουν στο συγκεκριμένο Υπουργείο, πώς και αν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αν θα επανιδρυθεί η Ομάδα ΔΕΛΤΑ που επίσης εξαγγέλθηκε προεκλογικά και βέβαια ποιες είναι οι θέσεις της νέας φυσικής ηγεσίας για την Πολιτική Προστασία ειδικά στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά και αν όντως και με ποιον τρόπο οι Φυλακές της χώρας θα περάσουν υπό την επίβλεψη του συγκεκριμένου υπουργείου κάτι που επίσης αποτέλεσε προεκλογική εξαγγελία.

Και οι δύο θεωρούνται άτομα με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, άλλωστε τα ονόματα και των δύο έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων «17 Ν», «Ε.Λ.Α.» και «Επαναστατικό Αγώνα», καθώς επίσης με την ίδρυση μίας από τις πλέον επιτυχημένες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Ο Λευτέρης Οικονόμου αφού έχει περάσει από διάφορες θέσεις στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. διετέλεσε Αρχηγός την περίοδο 2009-2011 και στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης. Το 2012 ανέλαβε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Παπαδήμου και στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Πικραμμένου διετέλεσε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέχρι τη διενέργεια των εκλογών.

Άρα λοιπόν πρόκειται για δύο άντρες που πέρα από το ότι γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον έχουν γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και έχουν συνεργαστεί άψογα κατά το παρελθόν.

Η μόνη κοινοβουλευτική επιλογή του Πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο Υπερ-Υπουργείο πλέον ήταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος που γίνεται Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, καθώς το μέχρι πρότινος ανεξάρτητο υπουργείο καταργείται.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος που έχει τεράστια εμπειρία ως πολιτικός και διπλωμάτης αναλαμβάνει το συγκεκριμένη αρμοδιότητα που ίσως είναι μία από τις επίσης πιο «καυτές πατάτες», ειδικά με τις εισροές να μην έχουν πάψει στιγμή στα νησιά και τον Έβρο και τις δομές «φιλοξενίας» μεταναστών να είναι ασφυκτικά γεμάτες, προκαλώντας προβλήματα τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για τις περιοχές που βρίσκονται.

Ειδικά στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ο Αναπληρωτής Υπουργός θα κληθεί άμεσα να βρει λύσεις και σίγουρα όλοι περιμένουν να δουν αν θα εφαρμοστούν οι προεκλογικές εξαγγελίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου και επιστροφών.

Θοδωρής Παναγιωτίδης

Πηγή:  news247.gr

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis