Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:19 | 01/05/2022

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

Ήταν στα τέλη του 1800 που το εργατικό κίνημα τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και στην Ελλάδα διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, διεκδικεί 8ωρη εργασία με το  σύνθημα «οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Όλα αυτά στην μέρα ορόσημο για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τη 1η Μάη.

Από τότε το εργατικό κίνημα έχει ταυτίσει τους αγώνες του με την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στη πατρίδα μας αποτυπώνεται με τον "Επιτάφιο" του Γιάννη Ρίτσου και τις εργατικές κινητοποιήσεις  Μάιο του 1936  που πνίγηκαν στο αίμα.

1η Μαΐου και η εκτέλεση 200 Ελλήνων από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής .

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρωτοστατεί για 2 αιώνες στις αγωνιστικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης με τους πρωτεργάτες να αποτελούν στόχο εκδίωξης προς παραδειγματισμό των εργαζομένων που αντιστέκονται.

Ο συνδικαλιστικός νόμος 1264 του 1982 αποτελεί το θεμέλιο λίθο του εκδημοκρατισμού στον εργασιακό χώρο στη πατρίδα μας .Θεσπίζεται η νομοθετική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των εργαζομένων και από τα χρόνια εκείνα έχουν γίνει άλματα στον εργασιακό βίο των Ελλήνων.

Στις αρχές του 1990 κάνει την εμφάνισή του ο συνδικαλισμός στα Σώματα Ασφαλείας με συχνά τα φαινόμενα δίωξης συνάδελφων επειδή τόλμησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες εκπροσώπησης των υπηρετούντων στα Σ.Α. Αυτό συνέβη και στο Λιμενικό Σώμα.

Από τότε και για 30 χρόνια περίπου το συνδικαλιστικό κίνημα στο δικό μας εργασιακό χώρο κατάφερε επιτυχίες όπως η αμοιβή στη νυχτερινή εργασία, το πενθήμερο κ.α που σήμερα φαντάζουν αυτονόητα...όμως τότε δεν ήταν.

Οι μεταθέσεις με το telex της Παρασκευής ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο απουσίας νομικού  πλαισίου μεταθέσεων τα χρόνια που ο συνδικαλισμός έδινε τις δικές του μάχες για καθιέρωση και αποδοχή .

Το ΠΔ Μεταθέσεων 33/09 αποτέλεσε εργασιακό επίτευγμα καθώς μετά από πολλά χρόνια νομοθετήθηκε ένα καθεστώς μεταθέσεων 

Στα χρόνια των Μνημονίων το συνδικαλιστικό μας κίνημα κατάφερε να συσπειρώσει τους συναδέλφους που μαζικά αντιστάθηκαν στις επιταγές των θεσμών και της τρόικας.

Ιστορική η διαμαρτυρία των Ένστολων στο Καλλιμάρμαρο όπου χιλιάδες Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στις ξένες οικονομικές δυνάμεις που αλλοτρίωσαν τα εργασιακά και τους μισθούς μας.

Από τότε όμως τα όσα ακολούθησαν δεν ήταν εφάμιλλα των προσδοκιών και των αγώνων που έγιναν στο παρελθόν. Ο συνδικαλισμός στο Λιμενικό Σώμα χαρακτηρίστηκε από ανούσιες εσωτερικές κόντρες και δήθεν διαφοροποιήσεις, κοντόφθαλμες προσωπικές και επιζήμιες φιλοδοξίες.

Η αδυναμία του συνδικαλιστικού μας κινήματος να μπορέσει τα τελευταία χρόνια να βρει ένα σωστό βηματισμό, να διεκδικήσει δυναμικά αλλά  και να απαγκιστρωθεί από το γόρδιο δεσμό της με την ηγεσία, μας υποχρέωσε να ιδρύσουμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών ,την Π.Ο.Λ.

Προσπαθούμε να αλλάξουμε το συνδικαλιστικό  "status" στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, απευθυνόμαστε σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ζητούμε την επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν.

Αντιταχθήκαμε στο νέο ΠΔ μεταθέσεων γιατί παρουσιάζει χαρακτηριστικά εργασιακού μεσαίωνα. Γνωρίζουμε ότι η στάση μας και ο αγώνας που κάνουμε ενοχλεί αυτούς που θέλουν να έχουν υπό καθεστώς μετάθεσης όλους τους συναδέλφους.

Η νέα διάταξη για τις μεταθέσεις των στελεχών ψηφίστηκε τη Μ.Τρίτη στο άρθρο 76 του Ν. 4926/22 του ΥΝΑΝΠ μας γύρνα σε εποχές που η διαδικασία των μεταθέσεων αποτελούσε απόφαση του ενός, χωρίς ουσιαστικά τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων.

Η επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης της Ομοσπονδίας και των Ενώσεών της, με διάταξη συνδικαλιστικού νόμου που αρχικά είχε προσαρτηθεί στο ίδιο Νομοσχεδίου του ΥΝΑΝΠ και η στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στη Π.Ο.Λ προκειμένου τελικά να αποσυρθεί , αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όταν  αγωνίζεσαι "τίποτα δεν πάει χαμένο "

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουμε στόχο καθώς δεν ανήκουμε στους΄΄ ημετέρους΄΄ ούτε είμαστε θιασώτες του βολικού συνδικαλισμού.

Ανήκουμε σε αυτούς τους ρομαντικούς που τολμούμε να αγωνιστούμε και αν χρειαστεί θα βρεθούμε ..απέναντι.

Δεν εντασσόμαστε  σε πολιτικούς σχηματισμούς και παράσημο για εμάς είναι οι συνάδελφοι που μας στηρίζουν και είναι μέλη μας .

Είναι βέβαιο ότι σημερινή Εργατική Πρωτομαγιά θα είναι εφαλτήριο μιας διαφορετικής συνδικαλιστικής πορείας με εμάς  παρόντες να την γιορτάσουμε τιμώντας τους αγώνες όσων υπεράσπισαν με θυσίες τα ιδανικά των συνάδελφων τους .

Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον δικό μας αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον όσων υπηρετούν και τιμούν το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή.
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis