Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:50 | 18/02/2020

Σε «power game» για γερά νεύρα εξελίχθηκαν οι κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας, οι οποίες διαµόρφωσαν το νέο σκηνικό στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και στη Γενική Αστυνοµική Διεύθυνση Αττικής.

Η µεγαλύτερη έκπληξη ήταν η αποστρατεία του ΓΑΔΑρχη, υποστράτηγου Γιώργου Ψωµά, ενός επιχειρησιακού αξιωµατικού, πρώην ΕΚΑΜίτη, ο οποίος «σήκωσε» το µεγαλύτερο βάρος των νέων επιχειρησιακών σχεδίων της ΕΛ.ΑΣ., επί των ηµερών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: Εξάρχεια, καταλήψεις, περιφρούρηση πορειών Πολυτεχνείου και 6ης Δεκεµβρίου. Τον ίδιο αξιωµατικό είχε εµπιστευτεί ο πρώην υπουργός Νίκος Τόσκας, όταν άνθρωποι του περιβάλλοντός του ψιθύρισαν: «Αν θες να κάνεις δουλειά στη Δυτική Αττική, βάλε τον Ψωµά».

Το «βέτο»

Πριν από τη διεξαγωγή των κρίσεων ο υποστράτηγος φέρεται να έβαλε «βέτο», προκειµένου να µην παραµείνει για ακόµα έναν χρόνο στη θέση του επικεφαλής της ΓΑ∆Α. Ως «µπαρουτοκαπνισµένος» αξιωµατικός γνώριζε ότι η καρέκλα του... mr ΓΑ∆Α είναι «ηλεκτρική» και ότι από τη µια στιγµή στην άλλη µπορεί να «κάψει» την καριέρα του. Η «απαίτησή» του, ωστόσο, εξόργισε, σύµφωνα µε πληροφορίες, την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Ετσι, ο κ. Ψωµάς από «φαβορί» για να ανελιχθεί στην ιεραρχία µετατράπηκε σε αουτσάιντερ. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από κύκλους εντός και εκτός της λεωφόρου Κατεχάκη για να «σωθεί», αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Οι σχέσεις του µε το αρχηγείο αλλά και τον 7ο όροφο του µεγάρου, όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού, είχαν «παγώσει» για τα καλά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε κάνει σαφές το τελευταίο διάστηµα ότι προτιµά ως συνοµιλητή του τον διοικητή Ασφαλείας Αττικής, Πέτρο Τζεφέρη, παρά το «αφεντικό» της ΓΑ∆Α. Ανθρωποι από το περιβάλλον του κ. Ψωµά, πάντως, διατείνονται ότι το «βέτο» του υποστρατήγου για τη µετακίνησή του από την ηγεσία της ΓΑ∆Α δεν είναι η πραγµατική αιτία της αποστρατείας του: «Είναι ένας αξιωµατικός µε ειδικό βάρος που δεν εκτελούσε άκριτα εντολές».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραµαλάκης, εκτιµούσε τις επιχειρησιακές ικανότητες του κ. Ψωµά, αλλά, όπως είναι γνωστό, οι επιλογές σε αυτό το υψηλό επίπεδο δεν είναι πάντα στο χέρι του αρχηγού, ο οποίος προτίµησε να βάλει το χέρι του στη «φωτιά» για άλλον ανώτατο αξιωµατικό. Πρόκειται για τον Κρητικό αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, ο οποίος «διασώθηκε» στις κρίσεις χάρη στον αρχηγό που τον εµπιστεύεται µε κλειστά µάτια.

Για τη θέση του ΓΑΔΑρχη, µετά την αποστρατεία Ψωµά, επελέγη ο Γιώργος Γιάννινας, ο οποίος ήταν διοικητής στη Γενική ∆ιεύθυνση Προστασίας Επισήµων και Ευπαθών Στόχων. Ο υποστράτηγος είχε διατελέσει διοικητής της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτησή του στην κρίσιµη αυτή θέση έδειχνε ότι απολάµβανε της απολύτου εµπιστοσύνης της Κουµουνδούρου. Αρχηγός της Αστυνοµίας ήταν τότε ο σηµερινός γενικός γραµµατέας ∆ηµόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο κ. Τσουβάλας αποτελεί σήµερα έναν από τους πολύ ισχυρούς άνδρες της λεωφόρου Κατεχάκη, µε αποτέλεσµα η γνώµη του να «µετρήσει» στις επιλογές που έγιναν. Ο γενικός γραµµατέας φέρεται να απολαµβάνει της εµπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίµου. Το ίδιο ισχύει και για τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόµου, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που κάνει πολλή και αθόρυβη δουλειά στην Αστυνοµία αλλά και στο µέτωπο των φυλακών.

Εµπειροι παρατηρητές σχολίαζαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι οι επιλογές στις πρόσφατες -σχετικά «επιφανειακές»- κρίσεις είχαν την υπογραφή του… Μεγάρου Μαξίµου. Εκεί ελήφθησαν οι τελικές και πιο κρίσιµες αποφάσεις. Στην κρίσιµη θέση του διοικητή της ∆ιεύθυνσης ∆ιαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, υπηρεσία που αποτελεί µια… µίνι ΕΥΠ εντός της Αστυνοµίας, παρέµεινε ο Νίκος Τσέτσικας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του φαίνεται ότι δεν θέλησε να αφήσει το «στίγµα» του στις επιλογές. Είτε γιατί δεν το έκρινε απαραίτητο (οι κρίσεις ήταν άλλωστε «ρηχές») είτε γιατί ήθελε να χρεωθούν τις επιλογές αυτοί που τις έκαναν. Ακόµα και ο υποστράτηγος Στέλιος Βολυράκης, ένας από τους στενούς συνεργάτες του και ιδιαίτερα χρήσιµος και έµπειρος σε όλα τα νοµικά ζητήµατα, είδε την πόρτα της εξόδου, διαψεύδοντας τις φήµες ότι θα αναβαθµιζόταν σε επιτελάρχη.

Φήμες για ρήξη

Την ίδια ώρα, στους διαδρόµους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κυκλοφορούν εδώ και µήνες φήµες ότι οι σχέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Λευτέρη Οικονόµου έχουν «ψυχρανθεί», χωρίς κανείς να µπορεί να προσδιορίσει τον λόγο. Οι δύο άνδρες διατηρούσαν άριστες σχέσεις από τότε που ο κ. Οικονόµου ήταν µάχιµος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν ο πολιτικός που πίστεψε στις ικανότητές του και βοήθησε στην ανέλιξή του. Σηµειώνεται, ωστόσο, ότι η επιλογή του Λευτέρη Οικονόµου για τη θέση του υφυπουργού φέρεται να µην έγινε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς βέβαια αυτό να σηµαίνει ότι δεν υποστήριξε την απόφαση ο υπουργός.

Πηγή: ethnos.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι αποκαλυπτικές περιγραφές του αστυνομικού - ληστή


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis