Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:31 | 25/02/2022

Ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ.:

Συνεδρίασε χθες, 24 Φεβρουαρίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ενημερώθηκε από το προεδρείο για τις δράσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίασή του, ενώ ελήφθησαν αποφάσεις ενόψει και του επικείμενου 32ου τακτικού πανελλαδικού συνεδρίου μας.

Ειδικότερα, επισημάνθηκαν η επιτυχής συνεδρίαση του Δ.Σ. και του Γενικού Συμβουλίου την 28η Ιανουαρίου 2022, κατά την οποία είχαν προσέλθει και τρεις Υπουργοί της Κυβέρνησης για να απαντήσουν στα εκκρεμή ζητήματα που μας απασχολούν αυτήν την περίοδο, όπως η επικινδυνότητα της εργασίας, οι μεταγωγές, το ΒΟΕΑ, τα νυχτερινά, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης  και άλλα αιτήματά μας.

Η Ομοσπονδία, δηλώνοντας παρούσα στις εξελίξεις, έδωσε το στίγμα της για την αντιμετώπιση της χουλιγκανικής – οπαδικής βίας,  ζητώντας συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις της, κατά πόσο δηλαδή θα απαλλαγεί η Ελληνική Αστυνομία από τα «πάρεργα» και θα διαφυλαχθεί η αυτοτελής σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό λειτουργία της νέας υπηρεσίας, και μάλιστα  χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις με τις εισαγγελικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιμένοντας τη μισθοδοσία

Επίσης, αναφέρθηκε η λειτουργία της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της Π.Ο.ΑΣ.Υ., οι ικανοποιητικές αποφάσεις του Συμβουλίου μεταθέσεων, η διοργάνωση ημερίδας για την ενδοοικογενειακή βία στις 3 Μαρτίου 2022, καθώς και η καταστατική μας υποχρέωση (από το 1997 - 8ο συνέδριο) να τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων αστυνομικών, κάθε χρόνο, το Α’ Ψυχοσάββατο.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, τόνισε ειδικότερα ότι θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις ενόψει και της προώθησης στη Βουλή, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχεδίου νόμου για την εκπαίδευση ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό διατάξεις για την επίλυση των εκκρεμών αιτημάτων μας.

Στη συνέχεια ενημέρωσε το σώμα ότι ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου -τον οποίο είχαμε εγκαλέσει δημοσίως, απέστειλε επιστολή για τον απαξιωτικό όρο που είχε χρησιμοποιήσει, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξε παρερμηνεία του λόγου του. Ζήτησε δε συγνώμη, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρεται πάντα για την επίλυση των προβλημάτων του αστυνομικού προσωπικού.

Το θέμα που απασχόλησε εκτενέστερα το Διοικητικό Συμβούλιο αφορά το πάγιο αίτημα της αναγνώρισης της εργασίας ως επικίνδυνης, ένα θέμα, που πρέπει να συζητηθεί επί συγκεκριμένων προτάσεων και στην επόμενη συνεδρίαση, πριν από το συνέδριο, ώστε το ίδιο το ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο, να ενημερωθεί και να λάβει οριστικές αποφάσεις, με βάση μια τεκμηριωμένη πρόταση – ορόσημο για το λειτούργημα του αστυνομικού στη χώρα μας. Η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας να ιδρύσει ειδικό προς τούτο φορέα -το Κέντρο Έρευνας Υγείας, Ασφάλειας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. (Κ.Ε.Υ.Α.-Π.Ο.ΑΣ.Υ.)- είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας, διότι έρχεται να απαντήσει στην χρόνια αδυναμία του συνδικαλιστικού μας κινήματος να απαιτήσει και να επιτύχει μια βιώσιμη λύση. Στόχος μας είναι η υποβολή μιας καθαρής πρότασης που θα έχει την έγκριση του συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του ειδικού μισθολογικού, ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού πλαισίου που διέπει όλο το αστυνομικό προσωπικό, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Με άλλα λόγια, στοχεύουμε με βάση χρονοδιάγραμμα, στη νομοθέτηση οικονομικών απολαβών με ασφαλιστική και συνταξιοδοτική σύνδεση και όχι στην καταβολή κάποιου επιδόματος, χωρίς να παραβλέπουμε βεβαίως το γεγονός ότι την επικινδυνότητα της εργασίας μας την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη η έλλειψη στοιχειωδών μέσων προστασίας, η ελλιπής εκπαίδευση, η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας κλπ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ιδρύσαμε και τον ειδικό φορέα, που θα τύχει κρατικής οικονομικής επιχορήγησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεσμευτικά, για τα υπουργεία που θα συνδράμουν στην λειτουργία του, τόσο οικονομικά όσο και με την παροχή των στοιχείων και πληροφοριών που θα χρειαστούν ειδικοί επιστήμονες για την εκπόνηση συγκεκριμένων ερευνών – μελετών. Για τη διεκπεραίωση του ρόλου αυτού, το διοικητικό συμβούλιο του φορέα μετά από πρόταση του Προέδρου κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ, στελεχώθηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Δημήτριος ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ως Πρόεδρος, Ιωάννης ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ως Γενικός Γραμματέας, Σοφία ΒΑΓΕΝΑ ως Αντιπρόεδρος, Ελένη ΣΚΥΛΑ ως Γραμματέας Οικονομικού και Γεώργιος ΨΑΛΙΔΑΣ ως Μέλος.

Το Δ.Σ. αποφάσισε το 32ο συνέδριο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 29 και 30 Μαρτίου 2022, για την ετοιμασία του οποίου ορίστηκε επιτροπή, ενώ τα οικονομικά από 1/10/21 έως και 28/2/22, θα ελεγχθούν, σύμφωνα με το Καταστατικό, από ορκωτούς λογιστές και την Ελεγκτική Επιτροπή, προκειμένου να συνταχθούν οι απαραίτητες εκθέσεις.

 Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παροχή οικονομικής βοήθειας με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής που είχε συσταθεί για τους σεισμοπαθείς και τους πυρόπληκτους, η έγκριση δαπανών της Ομοσπονδίας κλπ.

Τέλος, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ενημέρωσε για τις εκδικάσεις των 409 αγωγών που αφορούν τη διεκδίκηση των «δώρων», για την εκτέλεση αποφάσεων που αφορούν στα αναδρομικά, ενώ ανέλαβε να προετοιμάσει τις επικείμενες τροποποιήσεις του Καταστατικού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 4808/21 (τήρηση ψηφιακών βιβλίων, εξ αποστάσεως συνεδριάσεις και ψηφοφορίες, κλπ) και 4873/21 (εκλογικό σύστημα).

Δυστυχώς, οι γενικότερες εξελίξεις και δη η δραματική κλιμάκωση της έντασης διεθνώς, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα απαιτητικό για τον αστυνομικό μας οργανισμό, καθιστώντας ακόμα πιο προσεχτική και συνεπή τη λειτουργία και του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Οφείλουμε όλοι να προχωρήσουμε ενωτικά και αποτελεσματικά, χωρίς λαϊκιστικές επάρσεις και διεκδικήσεις, με το βλέμμα μας στραμμένο πάντα στην κοινωνία την οποία υπηρετούμε και για την οποία υπάρχουμε.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis