Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 06/10/2015

Διαβαίνοντας για τα ορεινά της Ναυπακτίας, απ’ τη Δυτική Στερεά, περνάμε από το ιστορικό Θέρμο, τον τόπο των Ομηρικών Κουρητών και το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών.

Είναι σήμερα το σέμνωμα της ορεινής Τριχωνίδας, ως αυτοτελής Δήμος και διαγγελέας των Ισαποστολικών διδαχών του διδάχου της Ρωμιοσύνης Κοσμά του Αιτωλού. Εκεί απαντάμε φίλους που λογιάζονται τα μηνύματα του τόπου και μιλάνε για όσες κατακτήσεις προβάλλονται διαχρονικά στο συνολικό γίγνεσθαι. Αυτή τη φορά παρακινήθηκα από φίλους με φορτικότητα, να επισκεφθώ το Αστυνομικό Τμήμα Θέρμου. Σύσσωμη η κοινή γνώμη το θεωρεί κόσμημα και όαση ασφάλειας για την περιοχή. Τούτο δε, για την τιμή που αποδίδει και την παράδοση που υπηρετεί, για λογαριασμό της τοπικής και κλαδικής ιστορίας.

Εντυπωσιάστηκα από τούτη την απαίτηση πολλών φίλων. Κεντρίστηκα από τα λεγόμενα. Προβληματίστηκα από όσα γνώριζα για την παλιά Αστυνομία. Ξεκίνησα, όμως, ένα πρωινό και να ’μαι μπροστά σε ένα νεόκτιστο εντυπωσιακό κτήριο, με άπλετο και όμορφο περιβάλλον. Με την πρώτη εντύπωση, είπα: Φαίνεται να έχουν δίκιο οι φίλοι που μου πρότειναν την επίσκεψη.

Με την είσοδό μου, βρίσκομαι σε ένα χώρο υποδοχής που μου θύμισε νοικοκυρεμένη οργάνωση αρχοντικής κατοικίας με έμπνευση. Παρατηρώ την κατανομή των υπηρεσιών με τον ανάλογο ηλεκτρονικό εξοπλισμό – της Γραμματείας, του Αρχείου, των πληροφοριών – και θαυμάζω την προβολή των επιτοίχιων παραστάσεων, των σχετικών με δραστηριότητες της υπηρεσίας. Την έκπληξή μου από το θέαμα την διαταράσσει ένας ευθυτενής καλοσυνάτος ένστολος Αξιωματικός. Με καλοχαιρετάει και δηλώνει την ιδιότητά του:

Είμαι ο Διοικητής του Τμήματος, Αστυνόμος Α΄ Αλέξης Αντωνίου.

Ανταπαντώ τη δική μου ιδιότητα και δηλώνω το σκοπό της επίσκεψής μου, ύστερα από φορτική παρακίνηση πολλών Θέρμιων φίλων μου.

Με ευγένεια με προσκαλεί στο Γραφείο του, στο οποίο θαυμάζω την όλη οργάνωσή του. Μία ευγενέστατη Αστυνομικός, μου προσφέρει το κέρασμα. Ο Διοικητής, διέγνωσε την έκπληξή μου και πριν από κάθε συζήτηση, με προσκαλεί να επισκεφτούμε μαζί ένα προσωπικό του επίτευγμα, μοναδικό σε Αστυνομικό Τμήμα ανά την Ελλάδα. Είναι το Μουσείο ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καλό-τοποθετημένο σε επιτοίχια προθήκη, εντός του χώρου υποδοχής. Η έκπληξή μου από τα διαχρονικά μέσα λειτουργίας και δράσης της Αστυνομίας, όπου εκτίθενται, ήταν ανείπωτη. Έφερα στη μνήμη μου τη σκληρότητα των πρωτινών χρόνων και έκαμα τη σύγκριση με την πολιτιστική και με ηπιότητα οργάνωση της Αστυνόμευσης και Ασφαλείας, στην εποχή.

Η κουβέντα με το Διοικητή κ. Αντωνίου, διεξήχθη σε άκρως φιλικό επίπεδο με πρωτοβουλία εκείνου, που ενέπνεε απόλυτο σεβασμό στον κάθε συνομιλητή του. Ακόμα και με τον μετρημένο λόγο και τη στάση του. Διέγνωσα ότι εξέφραζε ένα αλλιώτικο σύγχρονο Αστυνομικό πνεύμα, άγνωστο στα περασμένα χρόνια. Με τον ίδιο τρόπο, προσωπικά ο ίδιος, χειρίστηκε μπροστά μου θέματα απλών πολιτών που εκείνη την ώρα προσήλθαν στο Τμήμα. Έδειχνε ότι ζούσε τα προβλήματα και τις προσδοκίες του τόπου. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι με πειστικότητα και σχετική δεοντολογία έχει περάσει το αυτό πνεύμα και στους συνεργάτες του υπαλλήλους του Τμήματος.

Σε σχετική ερώτησή μου, μου μίλησε για το σύγχρονο πνεύμα αστυνόμευσης, στηριγμένο σε επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα, με την αποστολή της Αστυνομίας στην κοινωνική της διάσταση. Ο ίδιος, μάλιστα, εφαρμόζοντας απόλυτα αυτά τα δεδομένα, εμπνευσμένος από ανθρωπιστικά αισθήματα, πέτυχε με προσωπική δουλειά να έχει για μεγάλο διάστημα σημαντικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς αστυνόμευσης, για την περιοχή ευθύνης του. Χαρακτηριστικό είναι η διατήρηση σε μηδενικά επίπεδα τροχαίων και άλλων ατυχημάτων. Με σεμνότητα ο ίδιος με πληροφόρησε για τις επιδόσεις του σε πολλούς, όλους, τους τομείς αποστολής και δράσης του Ελληνικού Αστυνομικού Σώματος. Ιδιαιτέρως δε, σε αποστολές ως εκπρόσωπος της Ελλάδος σε Ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.

Έφυγα μετά από αρκετή ώρα, φορτισμένος με πρωτόγνωρα αισθήματα για το έργο της Αστυνομίας, όπως μου το πρόσφερε και το παρουσίασε με ευγένεια, με εμπειρία και καλοσύνη, ανάμικτη με υποδειγματική παιδαγωγική ενάργεια, ένα άξιο στέλεχός της. Ο Αστυνόμος Α΄, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου. Ο Αλέξης Αντωνίου. Σκέφτηκα να τον συγχαρώ για το πρωτοποριακό έργο του και την κατάρτισή του, στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του πολίτη και την Ασφάλεια του τόπου. Για να μην προσκρούσω, όμως, στην ευαισθησία του, συγχαίρω για λογαριασμό του την άξια Ηγεσία του Σώματος, που κοσμείται από στελέχη, όπως ο Αστυνόμος Α΄ της ιστορικής και λόγιας περιοχής του Θέρμου Τριχωνίδας.

Προσωπικά, λογίζομαι ευτυχής όταν αποκτάω εμπειρία τοιούτου κοινωνικού και Εθνικού έργου, όπως αυτό του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου.

Τότε, μπορώ να επιλέξω ότι:

Θαυμάζω το έργο, αξιολογώ την προσπάθεια, τιμώ την καθοδηγούσα Ηγεσία, επαινώ εν χαρά, τους άξιους υποταγμένους εκφραστές του ιδεόκοσμου του Σώματος που υπηρετούν και καταγράφω για το Διοικητή τα βέλτιστα.

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 30η Αυγούστου 2015

Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης

Καθηγητής Θεολογίας

Πρ. Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/10/2015

aixmi-news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis