Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 05/04/2022

Εγκαινιάστηκαν την 30-3-2022 στις εγκαταστάσεις των πρώην Σχολών Χωροφυλακής (Λ.Μεσογείων 96, Αθήνα) το «Αίθριο Αναψυχής Αποστράτων» και τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Σ.Α.), που ήδη είχαν παραχωρηθεί πριν από ένα και πλέον χρόνο. Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν η Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Διοίκηση της Π.Ο.Α.Σ.Α.


Ως γνωστόν με το ν.3688/5-8-2008 ιδρύθηκε ως Ν.Π.Ι.Δ. το «Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας» (ΠΟ.Κ.Ε.Α.), που στεγάζεται στο κτίριο των πρώην Σχολών (που ταυτόχρονα περνάει στην κυριότητα της ΕΛ.ΑΣ) και καθορίζονται χρήσεις για Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις και Χώρους Συνάθροισης Κοινού. Επιτρέπεται η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου αυτού, καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής προς εξυπηρέτηση των σκοπών του ΠΟ.Κ.Ε.Α και ιδίως για τη δημιουργία χώρων Μουσείου, Βιβλιοθήκης, Εκδηλώσεων και Λέσχης. Την 11-6-2015 παρουσιάζεται το Διοικητικό Συμβούλιο και ανοίγει το Ιστορικό Αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. Έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκαν σημαντικές μεταβολές. Την Ημέρα της Αστυνομίας 20-10-2021 εγκαινιάσθηκε ο «Εκθεσιακός Χώρος Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων Ελληνικής Αστυνομίας» στους χώρους αυτούς, αφού εμπλουτίστηκε με ιστορικής αξίας κειμήλια και υλικά.

Βρεθήκαμε τυχαία τις πρωινές ώρες πριν τα εγκαίνια στο χώρο και είδαμε, ότι το εν λόγω αίθριο ήταν το «κιόσκι», που χρησιμοποιούσαμε ως δόκιμοι ανθυπομοίραρχοι δίπλα στο κυλικείο. Έγινε διαμόρφωση του χώρου, όπου τοποθετήθηκαν δύο ξύλινα τραπέζια με τέσσερα παγκάκια. Αυτό το «έργο» κρίθηκε τόσο σημαντικό, ώστε τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα, που ανέγραφε, ότι αναμορφώθηκε και εγκαινιάσθηκε από τους Υπουργό και Αρχηγό (αναγράφονται τα ονόματά τους). Μας έκανε εντύπωση και μας ξένισε. Και τούτο γιατί ένας πραγματικός ηγέτης «παίρνει πάνω του λίγο παραπάνω φταίξιμο απ’ όσο του αναλογεί και λίγο λιγότερα εύσημα από όσα του αναλογούν». Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια έγιναν εσπευσμένα παραμονή της αλλαγής Ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. Εξάλλου το «κιόσκι», χωρίς στέγαστρο, δεν εξυπηρετεί, αφού επιπλέον απαιτεί ιδανικές καιρικές συνθήκες (χωρίς βροχή, κρύο, αέρα, ήλιο κ.λ.π.).

Επίσης μας ενόχλησε, γιατί με καθυστέρηση πολλών ετών ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί οι βασικές προβλέψεις του νόμου για το ΠΟ.Κ.Ε.Α (όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και η λειτουργία των χώρων συνεδρίων, εκδηλώσεων, αναψυχής, στάθμευσης κ.λ.π.) και οι Ηγεσίες, ικανοποιώντας την κενοδοξία τους, αναλίσκονται στην οικειοποίηση ανύπαρκτης εμβέλειας εργασιών, που ανάγονται στις στοιχειώδεις-αυτονόητες υποχρεώσεις τους. Επιπλέον χρησιμοποιώντας τα φτυάρια για να φυτέψουν τρεις ελιές μας θύμισαν άλλες εποχές, τότε που κάποιοι εγκαινίαζαν «έργα» με το μυστρί. Ταυτόχρονα είναι σαν να «θάβουν» τόσο το παρελθόν, όσο και το μέλλον των απόστρατων!!!
Όπως ήταν αναμενόμενο ακούστηκαν τα γνωστά παχιά λόγια ότι, «… Η Ελληνική Αστυνομία ήταν και είναι το σπίτι για τους απόστρατους… και από σήμερα θα έχουν αυτόν τον σπουδαίο χώρο… καθώς το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον…». Τα ίδια που υποτίθεται, ότι ειπώθηκαν από τον Υπουργό στους «κομμένους» των κρίσεων την πρωταπριλιά (δεν είναι ψέμα;), όταν και επικοινώνησε μαζί τους για να τους πει: «…ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Αστυνομίας και υπήρξαν άξια στελέχη, καθώς η συνεισφορά τους ήταν πολύτιμη και θα είναι πάντα χρήσιμοι στο Σώμα». Και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι.

Λόγια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, που δεν αφορούν την πλειοψηφία των απόστρατων (παρά μόνο τους «συνδικαλιζόμενους» για ευνόητους λόγους), αφού ήδη έζησαν την κοροϊδία με τις μηδενικές αυξήσεις των συντάξεων (επειδή η προσωπική διαφορά και η Ε.Α.Σ «τρώνε» τις όποιες αυξήσεις), την υπερ-φορολόγηση των αναδρομικών, την ανατροπή κεκτημένων-ανισότητα της ανταποδοτικής σύνταξης ιδίως όσων αποστρατεύθηκαν χωρίς τη θέλησή τους πρόωρα (και χωρίς διοικητική αποκατάσταση) και το κυριότερο με τη μη (ούτε μερική-ωριαία) απασχόλησή τους. Τονίζεται, ότι για τα εν λόγω ζητήματα έχουν υποβληθεί σχετικές προτάσεις. Τίποτα όμως δεν έγινε (ούτε και από τους Συνδέσμους-Ενώσεις), γιατί μάλλον θεωρούν τους αποστράτους φύρα (και το μόνο που επιθυμούν είναι η υφαρπαγή της ψήφου)!!! Δυστυχώς!!!

 

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis