Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:08 | 14/08/2015

Με αφορμή την επίσκεψη στον χώρο εξόρυξης χρυσού-χαλκού από αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων των Βαλκανίων, βρέθηκα τελευταία φορά στην περιοχή των Σκουριών.

Φυσικά δεν έγινε λόγος για είσοδο στο open pit, έτσι ξεναγηθήκαμε απλώς περιμετρικά του καγκελόφραχτου χώρου.

Ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των οργανώσεων από την Τουρκία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και εκπροσώπους τους από το Ευρωκοινοβούλιο για το μεγάλο περιβαλλοντικό, εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή.

Ολα αυτά μοιάζουν γνωστά και τετριμμένα για τον χώρο των Σκουριών. Εντύπωση όμως έκανε σε όλους μας η αστυνομική φύλαξη των εγκαταστάσεων της εταιρείας από περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ.

Και ήταν μια συνηθισμένη ημέρα, δίχως κάποια εξαγγελία διαμαρτυρίας ή πορείας που θα δικαιολογούσε τη φύλαξη.

Επίσης, στη διαδρομή ώς τον λάκκο του Καρατζά μας παρακολουθούσε διακριτικά όχημα της εταιρείας security της «Ελληνικός Χρυσός».

Ενα από τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή των Σκουριών χρησιμοποιείται για τη φύλαξη της ιδιωτικής εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» της καναδικής Eldorado.

Ομως, η προ του Αθω περιοχή και η έδρα του Δήμου Αριστοτέλη στερούνται παντελώς την αστυνόμευση!

Επιστρέφοντας στην Ιερισσό, μάθαμε για σειρά κλοπών που έγιναν αυτές τις ημέρες στην προ του Αθω περιοχή. Αστυνομία πουθενά! Η υποτιθέμενη κάλυψη του μεγαλύτερου διοικητικού, οικονομικού και πληθυσμιακού κέντρου της περιοχής από το αστυνομικό τμήμα Αρναίας μόνο τη θυμηδία των πολιτών μπορεί να προκαλέσει.

Κι όμως! Το Α.Τ. Ιερισσού θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα και πιο ευαίσθητα αστυνομικά τμήματα από την ένταξη της Βόρειας Ελλάδας στο ελληνικό κράτος πριν από 103 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων της Αθωνικής Πολιτείας.

Ενας χώρος που από την ίδρυσή του έγινε μάρτυρας πολιτικών, εθνικών και στρατηγικών ζυμώσεων της ευρύτερης βαλκανικής, και όχι μόνο, περιοχής.

Η λειτουργία του Α.Τ. Ιερισσού με την κοινωνική προσφορά του συνεχίστηκε απρόσκοπτα ώς τη 10η Απριλίου του 2013.

Σε μια άλογη, ανόητη, άσκοπη και επικίνδυνη επιχειρησιακή ενέργεια της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες τις πόρτες 2 φιλήσυχων οικογενειαρχών μπρος στα έντρομα μάτια των παιδιών τους και με βίαιο τρόπο τους συνέλαβαν.

Η ενέργεια αυτή της ΕΛ.ΑΣ. πυροδότησε μεγάλη κοινωνική αναταραχή στην περιοχή και εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Ελληνική Αστυνομία.

Μία εβδομάδα αργότερα ξέσπασε φωτιά στο άδειο κτίριο του Α.Τ. Ιερισσού, που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί ακόμα πολλά ερωτήματα.

Από τότε, το ιστορικό και απαραίτητο για την περιοχή Α.Τ. Ιερισσού δεν λειτουργεί.

Η Ιερισσός είναι σήμερα η έδρα του Δήμου Αριστοτέλη και το οικονομικό, πληθυσμιακό και διοικητικό κέντρο του δήμου.

Είναι επίσης ο σημαντικότερος οδικός κόμβος και μαζί με την προ του Αθω περιοχή ο θαλάσσιος επικοινωνιακός κόμβος του Δήμου Αριστοτέλη.

Το 2012, διακινήθηκαν από τα λιμάνια Ουρανούπολης, Τρυπητής και Ιερισσού προς το Αγιο Ορος και τη νήσο Αμμουλιανή 330.319 επισκέπτες. Μεγάλο μέρος από αυτούς είναι αλλοδαποί από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο αριθμός αυτός καθιστά το λιμάνι της Ουρανούπολης το δεύτερο σε διακίνηση ανθρώπων στην Κ. Μακεδονία.

Το 2012 δέχτηκε επίσης με την προ του Αθω περιοχή 65.000 επισκέπτες αναψυχής, χωρίς να υπολογίσουμε τον μεγάλο αριθμό μόνιμων παραθεριστών με εξοχικές κατοικίες και τους χιλιάδες παραθεριστές του Σαββατοκύριακου.

Κι όμως! Η αστυνόμευση όλης αυτής της περιοχής είναι ανύπαρκτη. Η καθημερινή παραβατικότητα στο ζενίθ και η οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια (κυρίως ληστείες από ξένα ως προς την περιοχή άτομα) ανεξέλεγκτη.

Αυτή η ατμόσφαιρα ανασφάλειας στους πολίτες της περιοχής ντροπιάζει διεθνώς και τη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και να προστατέψει τους χιλιάδες επισκέπτες του Αγίου Ορους και τους ξένους τουρίστες της περιοχής.

Πριν από μερικές ημέρες, για μια απλή υπόθεση, προσπάθησα να βοηθήσω έναν ρωσικής καταγωγής επισκέπτη του Αγίου Ορους.

Τον έστειλα στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα το οποίο εδρεύει στην ορεινή Χαλκιδική, στην Αρναία.

Η ταλαιπωρία τού επισκέπτη, αφάνταστη. Αναγκάστηκε τις βραδινές ώρες στο άσχημο ορεινό οδικό δίκτυο του Χολομώντα να διανύσει για μία υπογραφή, από την Ουρανούπολη ώς την Αρναία και πίσω, 112 χλμ.!

Ανάλογες περιπτώσεις είναι πολλές και καθημερινές.

Ολα αυτά δεικνύουν την άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του Α.Τ. Ιερισσού ώστε να μην αφήσουμε μια τόσο ευαίσθητη εθνικά και οικονομικά περιοχή απροστάτευτη.

*Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ιερισσού ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις χρυσού-χαλκού

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στη στήλη «Ελεύθερη έκφραση»

[email protected]

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis