Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:21 | 28/09/2022

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Αθήνας:

Προς: 1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

              κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ Παναγιώτη (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

         2) Τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

             κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

          3) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

              Αντιστράτηγο κ. ΣΚΟΥΜΑ Κωνσταντίνο (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κοιν.: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

 

Θέμα: «Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων»

        Κύριε Υπουργέ,

        Κύριε Υφυπουργέ,

        Κύριε Αρχηγέ,

     Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών η οποία εκπροσωπεί πάνω από 10.000 Αστυνομικούς του λεκανοπεδίου της Αττικής απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν την κοινωνική ευαισθησία που την διακατέχει στο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού ύστερα από έγγραφη παρέμβασή μας (υπ’ αριθ. 305/7 από 11/08/2020 έγγραφό μας), στηλιτεύσαμε και αναδείξαμε την μέχρι πρότινος απαράδεκτη διαδικασία παραμονής ασυνόδευτων ανηλίκων που τίθεντο από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, οι οποίες δεν πληρούσαν τους στοιχειώδεις κανόνες αξιοπρεπούς παραμονής και διαβίωσης ανηλίκων παιδιών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους. Ήμασταν οι πρώτοι δε οι οποίοι χαιρετίσαμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας, ήτοι την κατάργηση της προστατευτικής Φύλαξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 118 του Π.Δ. 141/1991. (υπ’ αριθ. 305/7δ από 12/12/2020 έγγραφό μας).

         Κύριε Υπουργέ,

        Κύριε Υφυπουργέ,

        Κύριε Αρχηγέ,

     Σας μεταβιβάζουμε την έντονη δυσαρέσκεια η οποία μας έχει μεταφερθεί από προχθές 26/09/2022 από δεκάδες μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, εξαιτίας δημοσιευμάτων αναφορικά με δηλώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας περί «δημιουργίας νέας διεύθυνσης για την παραβατικότητα των ανηλίκων».

     Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία για το γεγονός ότι:

  • Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων υφίσταται από τη δεκαετία του 1990 και έχει σημειώσει τεράστια και ασταμάτητα «χτυπήματα» στην εγκληματικότητα των ανηλίκων.
  • Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων απαρτίζεται από δύο Τμήματα:

Α) Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, το οποίο είναι αρμόδιο για την πρόληψη και καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται από ανηλίκους ή εναντίον αυτών, τη μελέτη των κοινωνικών αιτίων των εγκλημάτων που διαπράττονται από αυτούς και τη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας των ανηλίκων, καθώς και για την αναζήτηση εξαφανισθέντων ανηλίκων. Επιπλέον μεριμνά για την εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών, που αφορούν την αναζήτηση και απομάκρυνση των ανηλίκων, από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Β) Τμήμα Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων, το οποίο είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, συνεργαζόμενο προς τούτο με τις δικαστικές αρχές ανηλίκων και τους συναρμόδιους φορείς . Επίσης, μεριμνά για τη μεταχείριση των ανήλικων ποινικών παραβατών, κατά τη διάρκεια παραμονής τους στις αστυνομικές υπηρεσίες, ιδίως κατά την κράτηση και μεταγωγή τους, καθώς και για την προστασία και αρωγή ανηλίκων.

  Επιπρόσθετα, από τον Ιανουάριο του έτους 2021 λειτουργεί στον 8ο όροφο του Α.Μ.Α. στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ειδικός χώρος δικανικής εξέτασης ανηλίκων θυμάτων προσβολής προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας το οποίο διαθέτει τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό.

  • Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων αριθμεί περίπου λίγο πάνω από 60 αστυνομικούς για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής από τους οποίους μεγάλο ποσοστό απορροφάται στα ατελείωτα μέτρα Ασφαλείας φύλαξης στόχων και επισήμων τα οποία η Ηγεσία διατάσσει.  
  • Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων μεταβαίνει με ειδικό επιτελείο, αρκετά συχνά σε σχολεία, ύστερα από πρόσκληση του εκάστοτε σχολικού συγκροτήματος και παραθέτει ενημερωτική διάλεξη για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying).

 Θέτουμε κάποια ερωτήματα στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.:

  • Τι διαφορετικό θα προσφέρει μια νέα Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων συγκριτικά με την ήδη υπάρχουσα;
  • Πως και με ποιον τρόπο θα λειτουργεί η «νέα» (;;;) Υπηρεσία;
  • Βάσει ποιων κριτηρίων θα επιλεχθεί το νέο προσωπικό;
  • Ποιες είναι οι διαφορετικές αρμοδιότητες συγκριτικά με τις ήδη υπάρχουσες;
  • Έχουν αναλογιστεί οι Διοικούντες ότι με το ατελείωτο ρουσφέτι των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει υπερτροφικές και ατροφικές Υπηρεσίες μέσα στον ίδιο νομό, με αποτέλεσμα οι Υπηρεσίες πρώτης γραμμής να είναι αυτές που υπολείπονται σε προσωπικό, ενώ την ίδια ώρα η Ηγεσία δημιουργεί συνεχώς νέες Υπηρεσίες – δομές, οι οποίες συνήθως στο τέλος αποτυγχάνουν (π.χ. Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας);
  • Ασχολείται ουδείς για το γεγονός ότι εδώ και τουλάχιστον 8 έτη διατυμπανίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής απασχολείται σε άσκοπα μέτρα ασφαλείας αλλότρια του αντικειμένου της ειδικής Υπηρεσίας που υπηρετούν, με ανοιχτές τις εκκρεμότητες με τις δικαστικές αρχές, με σοβαρές αστυνομικές υποθέσεις να μένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διεκπεραιωθούν τα πάγια και έκτακτα μέτρα και τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων μας να γίνεται καθημερινά άνω κάτω από τις Διαταγές για μέτρα ασφαλείας που έρχονται πάντα τελευταία στιγμή, ακόμα και για γνωστές από καιρό εκδηλώσεις και ενώ έχουν ανακοινωθεί οι υπηρεσίες ;

  Απαιτούμε απαντήσεις προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας τα οποία λαμβάνουν γνώση δια μέσω δημοσιευμάτων για την Υπηρεσία που υπηρετούν.

  Ας απαγκιστρώσει επιτέλους η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία τις Υπηρεσίες (ιδιαιτέρως της Ασφάλειας) από τα ατελείωτα πάρεργα και άσκοπα μέτρα τα οποία έχουν φορτωθεί διαχρονικά στην πλάτη του Έλληνα Αστυνομικού, ας εξορθολογήσει το προσωπικό από την ανισομέρεια μεταξύ Υπηρεσιών και ας επενδύσει στις ήδη υπάρχουσες δομές, οι οποίες καθημερινά υπερβάλλουν εαυτό για να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis