Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:44 | 03/09/2018

Σαρωτικές αλλαγές τόσο στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όσο και στο απολυτήριο του Λυκείου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Ανάμεσα στις αλλαγές που ανακοίνωσε, περιλαμβάνονται τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία. Επίσης, εμπλουτίζεται το μάθημα των αρχών Οικονομικής Θεωρίας και καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας.

Οι αλλαγές στην εισαγωγή

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τη σχολική χρονιά 2019 – 2020, για τους μαθητές δηλαδή που αυτή τη στιγμή πηγαίνουν στη δευτέρα Λυκείου. Όπως τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, οι  τρεις ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις και σε κάθε μια αντιστοιχεί ένα επιστημονικό πεδίο.

 Τα βασικά μαθήματα κάθε ομάδας είναι ίδια με κάθε  Ομάδας Προσανατολισμού, αν και θα καταργηθούν τα Λατινικά, το οποία θα αντικατασταθούν από την Κοινωνιολογία.

Επίσης, η  Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών διαιρείται σε δυο υπο-ομάδες, αυτή των Θετικών Σπουδών και αυτή των Σπουδών Υγείας.

Ταυτόχρονα, η κάθε Ομάδα θα περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το Απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας.

Ο βαθμός του απολυτηρίου συμμετέχει στην διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης στα  ΑΕΙ για όσους επιλέξουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Τέλος, θα υπάρχουν «τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» στα οποία οι υποψήφιοι θα μπαίνουν μόνο με το απολυτήριο τους. Πρόκειται ως επί το πλείστον για τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Το απολυτήριο και τα ενδοσχολικά μαθήματα

Για το νέο ενισχυμένο απολυτήριο που σχεδιάζεται θα δίνονται ενδοσχολικού τύπου εξετάσεις σε τέσσερα βασικά μαθήματα, οι οποίες θα διοργανώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας της χώρας.

Ήδη, στις φετινές απολυτήριες εξετάσεις της τρίτης τάξης του Λυκείου οι μαθητές εξετάστηκαν στα μαθήματα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία.

Στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο πρώτο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης. Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του ΓΕΛ, πλην της Φυσικής Αγωγής, προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις που θα ακολουθούν τις απολυτήριες στα σχολεία παραμένουν όπως είναι σήμερα, με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, στο πρότυπο των παλαιών «Δεσμών» που αποτέλεσαν άλλωστε και το μακροβιότερο σύστημα στην ιστορία των διαγωνισμών εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Παραμένουν έτσι τα τέσσερα επιστημονικά πεδία στα οποία εξετάστηκαν εφέτος οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας (Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Πληροφορικής και Οικονομικών) και τα τέσσερα βασικά μαθήματα που εξετάστηκαν ανά πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, η τρίτη Λυκείου μετατρέπεται σε προπαρασκευαστική τάξη για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δυο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες)  και Θρησκευτικά (1 ώρα).

«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικους και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Επιπλέον για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι πιθανώς θα χρειαστούν για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα.

Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis