Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 31/05/2022

Γράφει ο Αναστάσιος Φουρνιαδης

Με το άρθρο 36 του ν 4760/2020 η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2226/1994 (Α΄ 122) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. α. Η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί έξι (6) εξάμηνα.

β. Οι Αστυφύλακες που έχουν εισαχθεί στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα των γενικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του ν. 1351/1983 (Α΄ 56) και αποφοιτούν από αυτή μέχρι και το έτος 2022, δύνανται με αίτησή τους να παρακολουθήσουν ακαδημαϊκά σεμινάρια για να εξομοιωθούν με τους αποφοίτους της περ. α΄, η φοίτηση των οποίων διαρκεί έξι (6) εξάμηνα. Με το ΠΔ 60/2021, το άρθρο 1 τροποποιεί-αντικαθιστά διατάξεις του ΠΔ 352/1995, και συγκεκριμένα το άρθρο 1 του ΠΔ 352/1995 αντικαθίσταται ως εξής :

1. Η φοίτηση στην Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί έξι (6) εξάμηνα. Η σχολή ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των δοκίμων αστυφυλάκων και αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση ώστε να καταστούν ικανοί αστυνομικοί και ανακριτικοί υπάλληλοι!!

2. Η σχολή αστυφυλάκων παρέχει ισότιμη εκπαίδευση και χορηγεί ισότιμα πτυχία, προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου ιδρύματα της χώρας και τις αντίστοιχες παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεως της χώρας.

Την τελευταία διετία δύο φορές η ΠΟΑΣΥ πέτυχε την ανωτατοποίηση της σχολής αστυφυλάκων και τελικά η σχολή αστυφυλάκων συνεχίζει να ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης!
Το μόνο που υλοποιήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια τόσο με το Άρθρο 36 του ν 4760/2020 αλλά και με το ΠΔ 60/2021 είναι, ότι η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων θα διαρκεί έξι (6) εξάμηνα, από τα οποία τα τρία (3) πλέον θα είναι εαρινά εκπαιδευτικά πρακτικής εκπαίδευσης των δοκίμων αστυφυλάκων!
Πολλοί οι συνάδελφοι που ρωτάνε για αυτό το καίριο θέμα και περιμένουν σαφείς απαντήσεις επ' αυτού. Όσον αφορά για τις απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα, γιατί καθυστερεί η έκδοση των αναγκαίων εκτελεστικών πράξεων ή της εγκυκλίου για τα σεμινάρια, προκειμένου να εξισωθούν τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων με τα νέα πτυχία της σχολής αστυφυλάκων, είναι αόριστες και ασαφείς.
ΥΓ. Η σχολή αστυφυλάκων των έξι εξαμήνων από τα οποία τα τρία θα είναι πρακτικής εκπαίδευσης, πως θα αναβαθμιστεί σε ανωτάτου επιπέδου;

ΥΓ 1. Η Συνθήκη της Μπολόνιας απευθύνεται και αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που παρέχεται, ώστε να υπάρχει ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων στην ενιαία αγορά εργασίας των χωρών που την υπέγραψαν.Πώς εμπλέκεται η σχολή αστυφυλάκων σε αυτήν την ενιαία αγορά εργασίας ; Πλείστα τα ερωτήματα των συναδέλφων που επιζητούν άμεσα απαντήσεις.Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Με εκτίμηση .

Φουρνιαδης Αναστάσιος
Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ της ΕΑΥ Πιερίας.
Απόφοιτος της 9ης εκπαιδευτικής σειράς της σχολής αστυφυλάκων(2003-2005)
 
Πηγή: bloko.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis