Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:56 | 27/11/2019

Τα μικρά όπλα είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης για ατελείωτες διαφωνίες στον χώρο των σκοπευτών. Ανάλογα με ποιον μιλάτε, τα μικρά όπλα θα είναι είτε σπουδαία εργαλεία είτε τελείως άχρηστα. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά της κατοχής ενός εξαιρετικά μικρού όπλου. Είτε πρόκειται για πρακτική άσκηση, μεταφορά σε δύσκολες καταστάσεις, είτε απλά για να βρείτε κάτι άνετο, υπάρχουν αρκετοί ρεαλιστικοί λόγοι για να έχετε ένα μικρό όπλο. Έτσι αγαπητοί Boomers και Millenials, αρπάξτε τη σκέτη καφεδιά σας ή το Kombucha προβιοτικό ποτό και ας βουτήξουμε στο θέμα.

Τα πλεονεκτήματα των μικρών όπλων

Τα micro carry είναι η μικρότερη κατηγορία πιστολιών στην αγορά σήμερα. Αυτά είναι συνητώς εξαιρετικά ελαφριά μονής ή διπλής στοίβας όπλα που προσφέρουν περιορισμένη χωρητικότητα φυσιγγίων αλλά προσφέρουν ευκολία στη μεταφορά με το ελαφρύ τους βάρος. Αυτά είναι και τα δυνατά σημεία των μικρών όπλων δηλαδή η συνολική ευκολία μεταφοράς και το μικρό βάρος. Μερικά παραδείγματα της κατηγορίας  είναι τα Ruger LCP, Kahr Arms PM9, Glock 43 και SIG's P365. Αυτά τα μοντέλα είναι μερικά από τα πιο βολικά για να τα κουβαλάτε σε μια μικρή θήκη όλη την ημέρα.

Γρήγορα πήγαινε-έλα

Όλοι έχουμε περάσει κάποιες μέρες που η κούραση μας ρίχνει κάτω και ο βραχνάς του να κουβαλάς το όπλο μοιάζει ανυπόφορος. Κάτι τέτοιες μέρες, η μόνη ετοιμασία που αντέχεις είναι ένα πετάξεις μια φόρμα πάνω σου για να βγάλεις την ψυχή που είναι να βγει. Πόσο εύκολο όμως είναι να μεταφέρεις κρυφά με μια φόρμα το μεγάλο όπλο σου; Ένα μικρό όπλο σε τέτοιες καθημερινές προχειροκαταστάσεις αποτελεί σωτηρία.


Επίσημα γεγονότα

Στον αντίποδα, τα επίσημα γεγονότα μπορεί να είναι μια εξίσου δύσκολη υπόθεση για κεκαλυμμένη οπλοφορία ειδικά με την νεότερη μόδα που θέλει τα κοστούμια ιδιαιτέρως εφαρμοστά. Η μεταφορά ενός μικρού όπλου, όμως,  είναι εφικτή καθώς η αποτύπωση του όπλου στα ρούχα ελαχιστοποιείται. Παρομοίως δύσκολη υπόθεση μπορεί να είναι η κεκαλυμμένη οπλοφορία για τις γυναίκες που συνήθως ντύνονται με πιο εφαρμοστά ρούχα. Όμως ένα μικρό όπλο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως πχ οπλοφορία με φόρεμα όπου μια θήκη μηρού δίνει την λύση (ολίγον τι χολιγουντιανό το παράδειγμα, αλλά είναι ενδεικτικού της ευκολίας μεταφοράς που προσφέρει ένα μικρό πιστόλι)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η NASA έχει βγει στην αγορά για ημιαυτόματα τυφέκια


Μερικά μειονεκτήματα των μικρών όπλων

Δυσκολία στη χρήση

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στα μικρά όπλα είναι αρκετά πιο δύσκολο να πετύχετε ακριβείς βολές σε συνθήκες πίεσης. Όσο μικρότερο και ελαφρύτερο είναι ένα όπλο τόσο πιο πολύ «κλωτσάει» κατά την βολή και συνεπώς τόσο πιο δύσκολος ο έλεγχός του. Αυτή η αυξημένη ανάκρουση μπορεί να οδηγήσει την επακόλουθη βολή ενός άπειρου σκοπευτή σε εντελώς απρόσμενες κατευθύνσεις.

 Φυσικά με την ανάλογη εξάσκηση, ο έλεγχος της ανάκρουσης καθίσταται ευκολότερος, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των σκοπευτών δεν καταβάλει την ανάλογη προσπάθεια να εξοικειωθούν με το όπλο τους. Παρ’ ολ’ αυτά εάν κάποιος επενδύσει τον αναγκαίο χρόνο είναι απολύτως εφικτό να γίνει εξίσου ικανός με ένα μικρό όπλο, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια από ό, τι με ένα μεγαλύτερο όπλο όπλα.

Χωρητικότητα

Ένα άλλο αρκετά γνωστό ζήτημα με τα μικρότερα  όπλα είναι η έλλειψη χωρητικότητας πυρομαχικών. Μια φυσική συνέπεια της ύπαρξης ενός μικρότερου πλαισίου είναι ο μικρότερος συνολικός χώρος για πυρομαχικά. Σε ορισμένα μοντέλα, ωστόσο, όπως το Glock 43, οι κατασκευαστές προσφέρουν aftermarket επεκτάσεις, οι οποίες δίνουν στον χρήστη μια επιλογή 12 φυσιγγίων. Η SIG Sauer προσφέρει, επίσης, επέκταση 15 φυσιγγίων, οπότε τα σύγχρονα μικρά όπλα αρχίζουν να έχουν ικανοποιητικές χωρητικότητες. Παλαιότερα μοντέλα, όμως, όπως το Kahr PM9 και το Shieldπεριορίζονται σε 8άρες γεμιστήρες.

Τελικές σκέψεις

Τα μικρά όπλα προσφέρουν λύσεις σε καταστάσεις που η οπλοφορία ενός κανονικού μεγέθους όπλου θα ήταν αδύνατη. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μικρότερα όπλα είναι πολύ πολύ ελαφρά σταθερές βολές, με εξάσκηση μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική ακρίβεια. Δεν θα ξεκινούσα με ένα μικρό όπλο ως αρχάριος αλλά ως επιλογή για έναν πιο έμπειρο σκοπευτή, νομίζω ότι είναι εξαιρετική εναλλακτική για να το χρησιμοποιείς σε δύσκολες καταστάσεις.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis