Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 08/06/2021
Την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 αντιπροσωπία της Ένωσης μας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Τσίτσικα και τον Γενικό Γραμματέα Μπαλάση Γεώργιο είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Καραμαλάκη Μιχαήλ στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα.
 
Στον κύριο Αρχηγό αναλύθηκαν εκτενώς τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί της Αχαΐας και κατατέθηκαν εκ μέρους μας προτάσεις για την επίλυση τους. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα κάτωθι θέματα:
 
α. Νέο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών – Κτιριακό. Η συνέχιση του σχεδιασμού, των διαδικασιών ανάθεσης ΣΔΙΤ και της κατασκευής από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σύντομο χρονικό ορίζοντα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, την δέσμευση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφορικά με την οριστική επιλογή έκτασης στην Εγλυκάδα Πατρών για την ανέγερση Νέου Αστυνομικού Μεγάρου και την υπογραφή της παραχώρησης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.
 
β. Ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό. Η Αχαΐα με μεγάλα αστικά κέντρα και την μητρόπολη της νότιας Ελλάδας την Πάτρα, με πλείστα προβλήματα μεγαλούπολης και έντονη κινητικότητα μετανάστευσης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως μία ακόμα επαρχιακή πόλη. Παράλληλα και τα αστικά κέντρα του Αιγίου και της Κάτω Αχαΐας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα αστυνόμευσης, ενώ οι περιοχές της Ακράτας, των Καλαβρύτων, του Ερυμάνθου και της Κλειτορίας καλύπτουν πέραν των τοπικών πληθυσμών, μεγάλο τουριστικό βάρος αλλά και δύσβατες ορεινές περιοχές. Παρά τις πρόσφατες ενισχύσεις με προσωπικό, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής ενίσχυση της περιοχής της Αχαΐας με ικανό αριθμό προσωπικού μέσω μεταθέσεων αλλά και αποσπάσεων.
 
γ. Ανανέωση εξοπλισμού και οχημάτων. Μετά την παράδοση δεκάδων περιπολικών οχημάτων μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και οχημάτων μέσω προμηθειών της υπηρεσίας, ένα μεγάλο πρόβλημα του πεπαλαιωμένου στόλου επιλύθηκε. Όμως ειδικά οχήματα όπως τα μεταγωγικά οχήματα του Τμήματος Μεταγωγών & Δικαστηρίων Πατρών, λεωφορεία, τετρακίνητα οχήματα και μοτοσυκλέτες μετά από δεκαετίες συνεχούς χρήσης έχουν καταστεί πια έως και επικίνδυνα. Ακόμα αν και έχουν βελτιστοποιηθεί αρκετά ζητήματα σχετικά με τον εξοπλισμό τελευταία, παρατηρείται το φαινόμενο του απαρχαιωμένου εξοπλισμού πάσης φύσεως, (συστήματα επικοινωνιών, αλεξίσφαιρα, εξειδικευμένος εξοπλισμός ένδυσης κλπ).
 
δ. Εκπαίδευση Προσωπικού. Για το ζήτημα της εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί χρονικά, να εμπλουτιστεί η θεματολογία με σύγχρονα δεδομένα τακτικών και νομοθεσίας, να αυξηθεί ο αριθμός των πυρομαχικών που καταναλώνονται ανά Αστυνομικό και να θεσμοθετηθούν περιοδικές εκπαιδεύσεις ανά ειδικότητα.
 
ε. Παρέμβαση για την άμεση διακοπή των μεταγωγών κρατουμένων (τακτικές & έκτακτες) των κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας προς δικαστήρια, νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλες ανάγκες από το Τμήμα Μεταγωγών και Δικαστηρίων Πατρών. Αναμένουμε την άμεση και πλήρη απεμπλοκή του Τμήματος Μεταγωγών & Δικαστηρίων Πατρών από το βαρύ αυτό πάρεργο, που καλύπτεται μέσω ενισχύσεων από όλες τις υπόλοιπες Αστυνομικές υπηρεσίες σήμερα, καταλύοντας το πλέγμα αστυνόμευσής ολόκληρης της περιοχής.
 
στ. Απαλλαγή από τις διακομιδές ψυχασθενών. Οι μεταγωγές ασθενών με ψυχικές διαταραχές από την Ελληνική Αστυνομία ως ουσιαστικά κρατουμένων σε εφαρμογή των αναχρονιστικών και απάνθρωπων διατάξεων περί ακούσιας νοσηλείας, είναι ένα έργο που έπρεπε να έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πρέπει άμεσα μέσω θεσμοθέτησης νέου νομικού πλαισίου να καταργηθεί. Αναφέρεται ότι είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου κατά το προπερασμένο έτος, μετά από την ανάδειξη του θέματος από την Ένωση μας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία, το οποίο αναθέτει τις αναφερόμενες διακομιδές σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με οχήματα του ΕΚΑΒ. Το συγκεκριμένο πάρεργο, πέραν των προαναφερομένων, καταλύει την λειτουργία των Αστυνομικών Τμημάτων, ειδικά της επαρχίας, εγκαταλείποντας ολόκληρες περιοχές χωρίς αστυνόμευση για ώρες και θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από αυτό.
 
ζ. Απαλλαγή από τα πάρεργα όπως η διανομή εκατομμυρίων δικαστικών, στρατιωτικών, και λοιπών εγγράφων, έργο των δικαστικών επιμελητών ή και σε κάποιες περιπτώσεις ταχυδρομικών υπαλλήλων, θέμα για το οποίο προκρίνουμε την θεσμοθέτηση της επίδοσης τους μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή κρατικής πύλης στο διαδίκτυο (gov.gr). Η απαλλαγή από έκδοση εγγράφων, βεβαιώσεων κλπ και η θεώρηση άλλων, έργο των αρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, οι έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και πολεοδομικών θεμάτων, η συνοδεία υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών για την εκτέλεση του έργου τους, η ανάλωση, παρόλη την απαρχαιωμένη βέβαια μηχανογράφηση, σε συλλογή στατιστικών και η λοιπή εκτεταμένη γραφειοκρατία.
 
η. Ίδρυση Αστυνομικού Ιατρείου στην Πάτρα. Στην περιοχή μας ιδρύθηκε πρόσφατα οργανικά Αστυνομικό Ιατρείο το οποίο όμως δεν επανδρώθηκε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δεν λειτουργεί. Θεωρούμε ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να διατεθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα εξυπηρετεί εκατοντάδες εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αστυνομικούς της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.
 
Ο κύριος Αρχηγός μας δήλωσε ότι από την θέση του και σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του θα είναι αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων που εκτέθηκαν, όπως οι διακομιδές ψυχασθενών και οι μεταγωγές κρατουμένων. Σχετικά με την ενίσχυση της Αχαΐας με προσωπικό δήλωσε ότι στα πλαίσια του δυνατού η Αχαΐα θα ενισχύεται με προσωπικό όπως και γίνεται. Μας ενημέρωσε επίσης για τις διαδικασίες των υπηρεσιών του Αρχηγείου αναφορικά με το κτηριακό ζήτημα, τις προμήθειες οχημάτων και ειδών εξοπλισμού όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα όπου πολλά ήδη έχουν παραδοθεί σε υπηρεσίες. Ακόμα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων και λοιπών εγγράφων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής καθώς και την καθιέρωση ποινικής δίκης μέσω τηλεδιάσκεψης τα οποία αποτελούν πρωτοβουλίες του ιδίου. Σχετικά με την ίδρυση Αστυνομικού Ιατρείου στην Πάτρα μας ενημέρωσε ότι σύντομά θα στελεχωθεί ιατρείο αποτελούμενο από έναν γενικό ιατρό, έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους εντός των επομένων μηνών.
 
Από την συνάντηση μας με τον κύριο Αρχηγό ήταν σαφές ότι έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων που απασχολούν τους Συναδέλφους μας αλλά και πλήρη γνώση των ζητημάτων αστυνόμευσης της περιοχής ενώ ήταν δεδομένο το ενδιαφέρον του για την αμεσότερη δυνατή επίλυσή τους.
 

                               ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
        ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis