Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 28/03/2022

Κώστας Κουκουμάκας

Το πρωί της Παρασκευής 18 Μαρτίου, κλιμάκιο αστυνομικών σταμάτησε για έλεγχο έναν Σύριο έξω από το χωριό Γεμιστή Έβρου, πολύ κοντά στο τελωνείο των Κήπων. Είχε περάσει λίγα λεπτά νωρίτερα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μετέφερε στην πλάτη του ένα σακίδιο.

Η πληροφορία που είχαν οι Έλληνες αστυνομικοί επιβεβαιώθηκε. Μέσα στο σακίδιο υπήρχαν 19 πιστόλια με γεμιστήρες και δύο κιλά «σοκολάτα». Δύο εβδομάδες νωρίτερα, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, έξω από το Σουφλί, είχε συλληφθεί ένας νεαρός Αλγερινός που επίσης μετέφερε δέκα πιστόλια μέσα σε σακίδιο.

 

Και στις δύο περιπτώσεις την αρχική πληροφορία είχε η Δίωξη Ναρκωτικών της Κομοτηνής, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετείχε κλιμάκιο του λιμεναρχείου της Αλεξανδρούπολης. Όπως ήταν λογικό, ο εντοπισμός οπλισμού στα σακίδια των μεταναστών προκάλεσε συναγερμό στις αρχές ασφαλείας στον Έβρο.

 

Οι δύο υποθέσεις φαίνεται πως εκτυλίσσονται σε στενά ποινικό επίπεδο, ωστόσο από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν οι ευαίσθητες υπηρεσίες του Στρατού και της Αστυνομίας στα σύνορα. Αυτό που προβληματίζει όσους βρίσκονται κοντά στην έρευνα είναι οι «αόρατοι» μετανάστες που επιλέγονται από το δίκτυο για τη μεταφορά του οπλισμού, έτσι ώστε να περάσουν ευκολότερα κάτω από τα ραντάρ των συνοριοφυλάκων.

Ο κανόνας είναι πως πρόκειται για τυχαίους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι, αντί να πληρώσουν 2.500 ευρώ κατ’ άτομο σε διακινητές για να περάσουν τον Έβρο, δέχονται την τελευταία στιγμή να φορτωθούν σακίδια με όπλα και ναρκωτικά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι μεταφορείς των παράνομων φορτίων είναι κρίκοι του δικτύου - τα πιο ευάλωτα μέλη, πάντως μέλη του δικτύου.

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα   news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis