Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:07 | 27/01/2019

Τα τελευταία χρόνια σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις, οι τρομοκράτες δεν ανέλαβαν την ευθύνη.

 

Οι αναλήψεις ευθύνης για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποτελούν τις «σφραγίδες» των ενεργειών τους και στόχο έχουν να γνωστοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους τις έκαναν, αλλά και για να «αναβαθμίσουν» την δράση τους στο αντάρτικο πόλης. Τα τελευταία χρόνια σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις, οι τρομοκράτες δεν ανέλαβαν την ευθύνη. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ορφανά χτυπήματα». Η «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» επαναφέρει τις συγκριμένες υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και κινητοποίησαν τις αρχές.

[custom:google-ads]

 Η βόμβα στον Ισίδωρο Ντογιάκο 

Στις 04:00 τα ξημερώματα της  14ης Νοεμβρίου, δυο τηλεφωνήματα που προειδοποιούσαν για έκρηξη βόμβας στην οδό Αδραμυτίου στο Βύρωνα, κινητοποιoύν τις αρχές. Ο άγνωστος δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι την  έκρηξη της βόμβας, 20 λεπτά. Τονίζει πως δεν πρόκειται για φάρσα, αλλά δεν αναφέρει ποιος είναι ο στόχος. Στο σημείο μεταβαίνουν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και αποκλείουν το τετράγωνο, καλούν άπαντες να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους για λόγους ασφαλείας. Εκεί πληροφορούνται πως στην διεύθυνση που έδωσε ο άγνωστος, διαμένει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Οι δράστες, είχαν βάλει τον εκρηκτικό μηχανισμό μεσαίας ισχύος, μέσα σε μπαγαζιέρα που είχαν τοποθετήσει πάνω σε  μια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα που είχαν κλέψει λίγες ώρες νωρίτερα από τον δήμο της περιοχής. Σύμφωνα με στελέχη της αντιτρομοκρατικής, η μηχανισμός δεν εξερράγη λόγω λάθους στην συνδεσμολογία. Παρόμοιου τύπου συνδεσμολογία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε η βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον Άρειο Πάγο τον Δεκέμβριο του 2017,αν και το πιο πιθανό σενάριο θέλει «νεόκοπους» τρομοκράτες να προσπάθησαν να κάνουν δυνατή είσοδο στο χώρο της τρομοκρατίας.

Ο «ορφανός» τρομοφάκελος στην Ισιδώρα Πόγκα

Στις 2 Ιουνίου 2016 η πρόεδρος  εφετών, κ. Ισιδώρα Πόγκα έλαβε ένα δέμα μέσα στο οποίο υπήρχε ένα βιβλίο  ιατροδικαστικής ύλης.  Το βιβλίο ήταν «κούφιο» καθώς οι τρομοκράτες είχαν  αφαιρέσει τις σελίδες , δημιουργώντας ένα κενό χώρο εσωτερικά αυτού  και  στην συνέχεια είχαν τοποθετήσει μέσα τον εκρηκτικό μηχανισμό. Η βόμβα θα ενεργοποιούνταν μόλις η Ισιδώρα Πόγκα θα άνοιγε το σκληρό εξώφυλλο του βιβλίου.  Λίγο η απροσεξία του κατασκευαστή του «τρομοφακέλου» , που άφησε κάποια καλώδια να εξέχουν, λίγο η παρατηρητικότητα της δικαστικού που αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με το πακέτο, στάθηκαν αρκετά για να σώσει την ζωή της. Αμέσως η δικαστικός κάλεσε την αστυνομία με άνδρες των ΤΕΕΜ να μεταβαίνουν στον Χολαργό όπου διαμένει και να παραλαμβάνουν τον μηχανισμό.

 

[custom:google-ads]

Η έκρηξη στο γραφείου του Χρυσοχοΐδη και ο θάνατος Βασιλάκη

Ένα από τα σοβαρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα με θάνατο ενός ατόμου, για το οποίο καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, σημειώθηκε στην «καρδιά» της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήταν Πέμπτη 24 Ιουνίου του 2010, όταν ένας ισχυρός κρότος που προήλθε από το γραφείο του υπασπιστή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, πάγωσε τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο άτυχος Γιώργος Βασιλάκης, ηλικίας μόλις 49 ετών, άνοιξε όπως συνήθιζε την αλληλογραφία του υπουργού, στο πλευρό του οποίου βρισκόταν από το 1999. Μεταξύ των δεμάτων και ένας που είχε αποστολέα τον φυγόδικο για την υπόθεση της Siemens,  Χρήστο Καραβέλα. Όταν άνοιξε τον συγκεκριμένο φάκελο, σημειώθηκε η έκρηξη σε απόσταση 20 μέτρων από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Βασιλάκης παρά την άμεση κινητοποίηση των γιατρών, καταλήγει, αφήνοντας ορφανά δυο παιδιά και χήρα την σύζυγό του. Στόχος των τρομοκρατών ήταν ο ίδιος ο υπουργός, καθώς ο φάκελος αρχικά είχε πάει στο πολιτικό γραφείο του και η γραμματέας του, τον έστειλε στο γραφείο του στο υπουργείο.  Λίγες μέρες αργότερα στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» έφτασε μια ανώνυμη επιστολή που είχε ως αποστολέα,  το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη, Θανάσης Κλάρας και αναλάμβανε την ευθύνη για το πακέτο- βόμβα. Πρακτικά κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Το μόνο που προέκυψε μήνες  αργότερα από την έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν πως στο πακέτο – βόμβα βρέθηκε αποτύπωμα του διαβόητου δραπέτη, Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η έκρηξη βόμβας στα Πατήσια και ο ανήλικος νεκρός

Ο θάνατος του Γιώργου Βασιλάκη δεν ήταν ο μοναδικός που προήλθε από έκρηξη και την ευθύνη του δεν ανέλαβε καμία τρομοκρατική οργάνωση. Είχε προηγηθεί το «τυφλό χτύπημα» στα Πατήσια τον Μάρτιο του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 15χρονου Αφγανού και τον σοβαρό της μητέρας και της αδελφής του. Όλα εξελίχθησαν στις 23:00 το βράδυ της 28ης Μαρτίου. Τα τρία άτομα αναζητούσαν φαγητό και χρήσιμα αντικείμενα που θα μπορούσαν να πουλήσουν για να βιοποριστούν στα σκουπίδια. Έξω από το κτίριο δημόσιας διοίκησης στην οδό Ιακωβάτων, η αδερφή του 15χρονου  εντοπίζει ένα σακίδιο που δεν μπορεί να μεταφέρει, μη γνωρίζοντας τι περιέχει. Τότε ο άτυχος Αφγανός πηγαίνει στο σημείο και ανοίγει το σακίδιο. Ακολουθεί ισχυρή έκρηξη που επιφέρει τον θάνατο του αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής και της μάνα του. Η συνδεσμολογία της βόμβας, παρέπεμπε σε μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει τα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στις 23 Ιουλίου 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη και είχε εξουδετερωθεί. Μέχρι σήμερα καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ενώ δεν υπήρξε και προειδοποιητικό τηλεφώνημα, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, πως οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς.

Στελέχη πάντως της αστυνομίας που είχαν μεταβεί στο σημείο, σημειώνουν πως «ένα άτομο είχε καλέσει στις 08:46 το πρωί  εκείνης της ημέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και ενημέρωνε για επικείμενη έκρηξη εντός έξι λεπτών έξω από κτίριο της «ΕΒΕΕ». Παρά τις έρευνες που έγιναν δεν εντοπίστηκε κτίριο ή υπηρεσία με αυτά τα αρχικά και ως εκ τούτου οι έρευνες σταμάτησαν». Συμπερασματικά προκύπτει λοιπόν πως ο θάνατος του άτυχου 15χρονου, ήταν αποτέλεσμα της ατυχίας του, αλλά και της λάθος ενημέρωσης που έδωσαν με το τηλεφώνημά τους οι τρομοκράτες.

του Μιχάλη Τεζάρη

Πηγή: newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis