Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:02 | 05/07/2022

ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

          Του Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου*

          Σε μια από τις πολλές επισκέψεις μας στην πόλη των Αθηνών για δουλειές, όταν βέβαια έχουμε ελεύθερο χρόνο μαζί με τη σύζυγό μου επισκεπτόμαστε διάφορα μουσεία, που πραγματικά είναι ένας ιδιαίτερος συναρπαστικός χώρος εκπαίδευσης, πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, που έχει ως σκοπό να αναδείξει την ιστορική μνήμη και να αποτελέσει φάρο διαπαιδαγώγησης των νέων γενιών, ώστε μέσα από την αναγκαία εκμάθηση της ιστορίας να διαμορφωθούν νέοι πολίτες, που θα εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και με βάση το παρελθόν να δημιουργούν ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον.

          Πολλές φορές, σε πάρα πολλούς ανθρώπους το να επισκεφτείς ένα εκθεσιακό χώρο ιστορικών κειμηλίων της Αστυνομίας δημιουργεί παράξενους συνειρμούς και σκέψεις, είτε διότι έχουν επηρεαστεί από περίεργες βιωματικές συνθήκες, είτε είναι επηρεασμένοι από άλλα μέσα, όπως από τις χολιγουντιανές ταινίες. Βέβαια, σε καμία περίπτωση ένας εκθεσιακός χώρος ιστορικών κειμηλίων της Αστυνομίας δεν είναι και δεν αποτελεί αρνητική εικόνα και ούτε δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς και ούτε γεννά αρνητικά ερεθίσματα. Αντίθετα, είναι ένας πολυδιάστατος πολυθεματικός χώρος γεμάτος ιστορικά και σπάνια εκθέματα, που δείχνουν και παρουσιάζουν ως εικόνα το πέρασμα μέσα στον χρόνο και πως προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια η Αστυνομία να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά και να εμπεδώσει το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες της χώρας μας. Δημιουργώντας, μια  ευνομούμενη και ασφαλή κοινωνία. Άλλωστε, αυτός είναι και ο σημαντικός σημερινός ρόλος της.

          Θα πρέπει να πούμε ότι τα σπάνια και ανεκτίμητα ιστορικά εκθέματα παρουσιάζουν και την άγνωστη σε πολλούς από εμάς εικόνα της καθημερινότητας των οργάνων της τάξεως, όπως οι στολές, τα σήματα, τα εμβλήματα, τα έγγραφα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν κατά την εργασία τους, αλλά και τα υλικά που λάμβαναν για τις συχνές μετακομίσεις τους, είτε σε αστικά κέντρα, είτε ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και πολλές φορές, σε δύσβατα ορεινά μέρη, που δεν είχαν συγκοινωνία και δεν ήταν προσπελάσιμα. Για παράδειγμα, ότι η υπηρεσία χορηγούσε στους χωροφύλακες μπαούλο για να μεταφέρουν τον ρουχισμό τους και να φορτώνεται πολλές φορές στα υποζύγια.

          Την ξενάγηση στον άγνωστο χώρο σε πολλούς του εκθεσιακόυ χώρου ιστορικών κειμηλίων της Ελληνικής Αστυνομίας, μας την έκανε ο εξαίρετος και κατατοπιστικός κ. Ευστάθιος Κούρος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Καλύβια Μεσσηνίας του Δήμου Οιχαλίας και ο οποίος είναι πολιτικό προσωπικό στη Διεύθυνση Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ιστορικός και έχει στην κατοχή του Μάστερ στην Οικονομία, Διοίκηση και τεχνολογία στην Ασφάλεια και στην Άμυνα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Κούρος έχει πάρα πολλές και ανεκτίμητες ιστορικές γνώσεις και είναι πάρα πολύ κατατοπιστικός. Βέβαια, ο αυθόρμητος χαρακτήρας του, γεμάτος αγάπη και προσφορά, σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι με ένα οικείο άτομο, ο οποίος μέσα στην ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ξενάγησή του θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν, λύνοντας την οποία δημιουργική απορία σου ή ακόμα και τις οποίες αμφιβολίες σου.

          Η νεότευκτη Διεύθυνση Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που ιδρύθηκε το 2017 και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2018.

          Ο εκθεσιακός χώρος ιστορικών κειμηλίων είναι πάρα πολύ καινούργιο μουσείο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτώβριου 2021 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον τότε Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

          Ο χώρος βρίσκεται στις παλιές Σχολές της Αστυνομίας επί της Λεωφόρου Μεσογείων 96 στην Αθήνα και στις υπερσύχρονες αίθουσές του υπάρχουν πάνω από 200 σπάνια και ανεκτίμητα ιστορικά εκθέματα, που δείχνουν την άγνωστη ιστορία της Αστυνομίας από την ίδρυσή της στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα έως και σήμερα.

          Αν θελήσει κάποιος να επισκεφτεί τον χώρο του μουσείου θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο εκθεσιακός χώρος ιστορικών κειμηλίων, βρίσκεται στη διεύθυνση επί της Λεωφόρου Μεσογείων 96 στις παλιές σχολές της Αστυνομίας και λειτουργεί καθημερινά, πλην Σάββατου και Κυριακής από τις 09:00 έως τις 15:00 και είναι ελεύθερη η είσοδος για το κοινό. Βέβαια, λόγω των μέτρων για τον Covid-19 χρειάζεται η κάθε επίσκεψη να πραγματοποιείται, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλ.: 2131520790.

          Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα από τον φωτογραφικό μας φακό προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε στον χώρο του μουσείου, αλλά και να σας παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν πάρα πολλά εκθέματα. Βέβαια, μια επίσκεψή σας θα σας εντυπωσιάσει και θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον για την μεν άγνωστη Ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας, δε ιδιαιτέρως θα σας γεμίσει γνώσεις και πληροφορίες. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι όλο το προσωπικό που εργάζεται στη Διεύθυνση Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλει την κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασωθεί, να συντηρηθεί και να αναδειχθεί το ιστορικό υλικό της Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας και με πολλές και κοπιαστικές προσπάθειες όλο το υλικό αυτό εμπλουτίζεται και εκτίθεται, ώστε να διασωθεί η ιστορική μνήμη.

 

          Ιστορική Ανάδρομη Της Ελληνικής Αστυνομίας (1833-2022)

          Χωροφυλακή

          Θα πρέπει να πούμε για την ιστορία ότι η  Ελληνική Χωροφυλακή ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σώμα ασφαλείας της Ελλάδας για 150 χρόνια. Συστήθηκε με βασιλικό διάταγμα την 1η Ιουνίου 1833, ανήμερα των γενεθλίων του βασιλιά Όθωνα, ως Βασιλικό Σώμα Χωροφυλακής και μετονομάσθηκε αργότερα σε Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή και στη συνέχεια σε Ελληνική Χωροφυλακή, όπου και έφθασε μέχρι το 1984 όταν με νόμο συγχωνεύθηκε με την Αστυνομία Πόλεων σε ενιαίο αστυνομικό σώμα υπό τη σύγχρονη ονομασία Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

          Θέλοντας να κάνουμε μια μικρή ιστορική ανάδρομη στην ιστορία της ελληνικής αστυνομίας θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την  Χωροφυλακή που ήταν ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς του ελληνικού κράτους για πολλά χρόνια, ήταν υπεύθυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα και την Κέρκυρα, που ήταν αρμοδιότητα της Αστυνομίας Πόλεων. Επίσης, ήταν υπεύθυνη για την αστυνόμευση του προσωπικού του Ελληνικού Στρατού μέχρι το 1951 (οπότε και δημιουργήθηκε η ΕΣΑ) και την προστασία της βασιλικής οικογένειας.  Εδώ πρέπει να πούμε ότι Ήταν σώμα με στρατιωτική οργάνωση και πειθαρχία και ότι είχε δίκια του πολεμική σημαία με προστάτιδα τους την αγία ειρήνη την οποία είχε και η σημαία της και ότι οι άντρες της  πολέμησαν σε όλους τους πολέμους που διεξήγαγε το ελληνικό κράτος από το 1897 έως το 1949, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν το έγκλημα.

          Ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του Σώματος, από το 1833 μέχρι το 1835, ήταν ο φιλέλληνας Γάλλος συνταγματάρχης Φραγκίσκος Γκραγιάρ, που διορίστηκε σ' αυτή τη θέση από την Αντιβασιλεία του Όθωνα, ενώ ο τελευταίος, από το 1982 έως το 1984, ήταν ο αντιστράτηγος Μανώλης Μπριλλάκης, που διορίστηκε από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

          Το 1969 η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή μετονομάσθηκε σε Ελληνική Χωροφυλακή. Την ίδια χρονιά απέκτησε και το τελευταίο (στην ιστορία της) έμβλημα, τη βοιωτική ασπίδα.

          ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ

          Η Αστυνομία Πόλεων ήταν ένα σώμα που εκτελούσε τα αστυνομικά καθήκοντα σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1920 και το 1984 συγχωνεύθηκε με την Ελληνική Χωροφυλακή στη σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία.

          Τον Ιούλιο του 1920, βάσει του Νόμου 1370/1918 του Ελευθερίου Βενιζέλου: "Εν ταις πόλεσιν Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Κερκύρας, θέλει συσταθεί ιδία Υπηρεσία Αστυνομίας δια τα κυρίως αστυνομικά έργα...".

          Η πρώτη πόλη που απέκτησε Αστυνομία Πόλεων ήταν η Κέρκυρα το 1921 (στην Κέρκυρα ήταν εγκατεστημένες για πολλά χρόνια και οι Σχολές της Αστυνομίας Πόλεων). Ακολούθως, η Πάτρα (1922), ο Πειραιάς (1923) και η Αθήνα (1925). Στη Θεσσαλονίκη, τελικά, δεν εγκαταστάθηκε η Αστυνομία και, λόγω της εγγύτητάς της στα σύνορα, (αλλά και της έντονης αντίδρασης της υπερσυντηρητικής τότε Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης) αποφασίστηκε να παραμείνει η Χωροφυλακή με τη στρατιωτική οργάνωση.

          Η Αστυνομία Πόλεων ήταν ένα σώμα 10-12 χιλιάδων ατόμων, σαφώς μικρότερο της Χωροφυλακής, με αποστολή την αστυνόμευση των πόλεων της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Κέρκυρας. Τα προάστια της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, το νησί της Κέρκυρας εκτός από την πόλη, η πόλη της Θεσσαλονίκης και όλη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια τελούσαν υπό την ευθύνη της Ελληνικής Χωροφυλακής, καθώς επίσης τα Δικαστικά Μέγαρα, η Βουλή, τα Ανάκτορα και η ασφάλεια υψηλών προσώπων σε όλη την επικράτεια. Τα δυο Σώματα ήταν αυτόνομα, είχαν τον δικό τους αρχηγό και υπάγονταν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, υπήρχε συνεργασία των δύο Σωμάτων.

          Το 1984 αποφασίστηκε από τον τοτε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη να συμπτυχθούν τα δύο Σώματα στην Ελληνική Αστυνομία, απόφαση η οποία υλοποιήθηκε τον Οκτώβριο, με τον Νόμο 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄ - 152. Η Ελληνική Αστυνομία συστήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1984 και ώρα 12.00'.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Βιογραφικό:

          Ο Βασίλειος Γεωργιόπουλος του Δημητρίου και της Θεώνης, το γένος Πράσινου, γεννήθηκε στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας στις 30 Μαρτίου 1977. Είναι παντρεμένος με τη διαπρεπή Φιλόλογο Μαριάννα Γκρόγκου του Αδάμ και μαζί έχουν μια ευτυχισμένη οικογένεια και διαμένουν στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας, που είναι και τόπος της καταγωγής του.

          Είναι στρατιωτικός και έχει υπηρετήσει σε επιχειρησιακές Μονάδες σε ειρηνευτικές αποστολές και σε ιδιαίτερα απαιτητικές και υψηλές θέσεις, που του έχουν ανατεθεί. Με υψηλό φρόνημα και επαγγελματισμό και πάντα ανταποκρινόμενος με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και γι’ αυτό έχει τιμηθεί με εύθυμες μνείες και μετάλλια.

          Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με τη συγγραφή δοκιμίων και ιστορικών και επιστημονικών βιβλίων, με την αρθρογραφία σε ενημερωτικές σελίδες και διάφορα έντυπα, τόσο στον ηλεκτρονικό, όσο και στον έντυπο τύπο.

          Ιδιαίτερη αγάπη έχει για την ιστορία, τα έθιμα και την λαογραφία, για τη θρησκευτική ζωή και ιστορία, αλλά και για τη βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, όπως και με τη συγγραφή διάφορων επιστημονικών κειμένων, που δημοσιεύονται και αναδημοσιεύονται σε πλήθος μέσων στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

          Προσπαθεί μέσα από την πένα του, τον πρωτοποριακό λόγο του και με τις διαχρονικές και καινοτόμες ρηξικέλευθες ιδέες του να αποτυπώσει και να δώσει ουσιαστικά και πολύπλευρα μηνύματα για σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες, όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η ανεξιθρησκία και η δημοκρατία, αλλά και πίστη στα ιδανικά της αγάπης και της αλληλοβοήθειας, όπως έχει κηρύξει ο χριστιανισμός, αφού ο σταυρός και ο ζωοποιός τάφος δείχνουν και φωτίζουν τον δρόμο μας.

          Έχει λάβει πάρα πολλές βραβεύσεις, πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, προγραμμάτων, πιστοποιήσεων και επαγγελματικών καταρτίσεων της Ελλάδας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

          Ασχολείται με την Φωτογραφία και συμμετέχει ενεργά σε επιστημονικά συνέδρια και σε πολύπλευρες εκδηλώσεις.

          Βέβαια, έχει ενσωματώσει και έχει κάνει βίωμα του την αξιοπρέπεια, την εντιμότητα, την τιμιότητα, και την αλήθεια με στόχο την καλυτέρευση της κοινωνίας και της αλλαγής της για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και ιδιαιτέρως για τα παιδιά μας.

          Ιδιαίτερη αγάπη και έντονο προβληματισμό έχει για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, το ιστορικό Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας, και όχι μόνο, λόγω τον συσσωρευμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό δίνει καθημερινό άοκνο αγώνα, προβάλλοντας τα προβλήματα, αλλά και δίνοντας λύσεις, που για πολλούς φαντάζουν επίπονες, αλλά είναι οι μοναδικές και ουσιώδεις, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει «αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν τρως».

Πηγή:  platy-kalamatas-messinias.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis