Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:56 | 26/12/2017

Την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, λήγει η προθεσμία που έχουν οι 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους. Από την άλλη πλευρά, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία επίσης ως τις 29 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

  • Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
  • Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
  • Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

[custom:google-ads]

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν απεστάλησαν ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του TAXIS και στη συνέχεια στην ένδειξη που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας. Αφού αναγράψουν τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους, θα μπορούν να βρουν το ειδικό έντυπο των τελών και να το εκτυπώσουν.

Όσο για την κατάθεση των πινακίδων, να σημειωθεί ότι δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Όσοι θέλουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, αλλά και υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, ώστε οι δρόμοι να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Τις προηγούμενες χρονιές, σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οχημάτων που κατέθεταν τις πινακίδες τους ζητήθηκε από τις ΔΟΥ η προσκόμιση δήλωσης Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι όντως διαθέτουν κάποιον κλειστό χώρο όπου θα φυλάσσεται σε ακινησία το αυτοκίνητό τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον N. 2992/2002, αρκεί μόνο η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/86, στην οποία να αναγράφεται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου, ενώ αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ακόμη και ένα περιφραγμένο οικόπεδο.

Όμως, για τις περιπτώσεις που κάποιος δεν διαθέτει κλειστό χώρο για τη στάθμευση του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, μπορεί να ενοικιάσει μια θέση και να υποβάλει στην εφορία το μισθωτήριο, ή με μια υπεύθυνη δήλωση να αποδείξει, ότι του παραχωρήθηκε χώρος από κάποιον τρίτο (το τρίτο άτομο που θα παραχωρήσει τη θέση θα πρέπει να προσκομίσει φωτοτυπία του Ε9 του).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα τέλη κυκλοφορίας το 2018 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19 εκατ. ευρώ και θα ανέλθουν σε 1,187 δισ. ευρώ, από 1,168 δισ. ευρώ το 2017.


Πηγή:   iefimerida.gr
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis