Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 20/05/2021

Τοποθέτηση του συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. κ. Τάκη Κυριακάκου στο fb: 

Σαν αντιπρόεδρος την ΕΑΣΥΑ και υπηρετών στην Άμεση Δράση επι σειρά ετών, κυρίως όμως με την ιδιότητα του αστυνομικού Αμεσοδρασίτη, διαβαζοντας με μεγάλη προσοχή σχετικό αρθρο σε γνωστό site αστυνομικού κυρίως ενδιαφέροντος, θεώρησα αυτονόητο να γράψω δυο κουβέντες σχετικα με τον μύθο και την πραγματικότητα περι Αμεσης Δράσης και όσα το άρθρο πραγματεύεται σε αυτό.
 
Εκ προοιμίου να πω πως δεν υπαρχει καμια διάθεση αντιπαράθεσης με τον υπογράφοντα το σχετικό αρθρο ο οποίος και λογω ιδιοτητας αλλά και στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου είναι απόλυτα σεβαστός προς εμέ, χωρίς να σημαινει βέβαια πως ασπαζομαι καθ ολοκληρίαν τα γραφόμενα.
 
Άλλωστε μπορεί και να μην τον ενδιαφέρει η άποψη μου διόλου, όπως και πολλούς άλλους άλλωστε.
 
Γνωρίζοντας πως το συγκεκριμένο άρθρο σίγουρα θα το εχουν διαβάσει πάρα πολλοί συνάδελφοι, μεταξύ αυτών και πολλοί που υπηρετούν ή υπηρετησαν στην Αμεση Δράση κυρίως γι αυτούς που καθημερινά πασχίζουν μέσα απο αντιξοότητες να προσφέρουν τις καλυτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες αυτής της χώρας, με αυταπάρνηση ζήλο και πολλές φορές και προσωπικό κόστος απ τον οικονομικό τους προϋπολογισμό θεωρώ πως έπρεπε να γράψω δυο λόγια.
 
Και τέλος επειδή κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη επειδή στο άρθρο βρήκα αρκετά πράγματα τα οποία τεχνηέντως κατ εμέ, δια της απαλοιφής ή μεσω της στρογγυλοποίησης αφήνουν κάποια κενά και ακυρώνουν την πολυετή προσφορά της Αμεσης Δράσης σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.
 
Θα συμφωνησω πως τα Α/Τ και Τ/Α χρειάζονται ενίσχυση και πως ο ρόλος τους στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ σημαντικός.
 
Στα επι μέρους τώρα που αφορούν την Αμεση Δράση και οσα αναφέρονται στην παράγραφο 2α του άρθρου, ο ενεργών την σύλληψη δίνει πλήρη κατάθεση στον αξιωματικό υπηρεσίας είτε του ΑΤ είτε του ΤΑ ανάλογα με το αδίκημα κατά περίσταση και συνεπώς αυτός δεν ψάχνεται πως θα καταρτίσει την δικογραφία.
 
Την κατηγορία καλείται να υποστηρίξει ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων ο αστυνομικός που έδωσε κατάθεση..
 
Σύμφωνα με την παράγραφο 2β όσων αφορά τις καθ υλην και κατά τόπο αρμοδιότητες, αυτες συνυπάρχουν αρμονικά σε κλίμα αγαστής συνεργασίας αφού οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για τα προβλήματα που τους απασχολούν είτε στα κατά τόπους Αστυνομικά καταστήματα είτε μέσω τηλεφωνικής κλήσης στο 100 και να αποσταλεί μεσω του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ μηχανοκίνητη μονάδα απαρτιζόμενη απο δικυκλιστές, πλήρωμα περιπολικού ή πολλές φορές ανάλογα την σοβαρότητα του συμβάντος και απ τα δυο μαζί.
 
Επίσης είναι γνωστό τοις πάσοι πως τα πληρώματα της Αμεσης Δράσης, περιπολικά Ζήτα, ΔΙΑΣ αξιολογούνται καθημερινά με βάση την δραστηριότητα που παρουσιάζουν.
 
Συνεπώς εκλείπουν απ την συγκεκριμένη υπηρεσια σε μεγάλο βαθμό αν όχι καθολικό τα φαινόμενα ωχαδερφισμού εν αντιθέσει με άλλες υπηρεσίες.
 
Επίσης οι σταθμοί της ΑΔ μπορούν να κινηθούν παντού εν αντιθέσει με τα οχήματα των κατά τόπους τμημάτων τα οποία κινούνται κατ' αποκλειστικότητα σχεδον εντος των στενών γωγραφικών τους ορίων.
 
2γ.καθημερινα το τφ κέντρο του 100 το οποίο είναι στελεχωμένο απο άξιους συναδέλφους ανταποκρίνεται κατά μ.ο σε 30 με 40 χιλιάδες τφ κλήσεις για πάσης φυσεως θέματα που απασχολούν τους πολίτες πέραν των αμιγώς αστυνομικών θεμάτων.
 
2δ..για όσα αδικήματα -συμβάντα οι πολίτες επιθυμούν να λαβουν αντίγραφο καμια απολύτως ταλαιπωρία δεν υφίστανται και τούτω διότι μπορούν να παραλάβουν το σχεντικό εγγραφο είτε με αυτοπρόσωπη προσεύλεση στην ΓΑΔΑ (γρ.αντιγράφων) είτε μεσω mail στο mail που θα δηλώσουν οι ίδιοι, είτε μέσω fax είτε ακόμα να ζητήσουν να τους αποσταλεί στο τμήμα της περιοχής που τους βολεύει.
 
Συνεπώς καμία ταλαιπωρία Τουναντιον θα έλεγα με πληρεις και εμπεριστατωμένες εγγραφές (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) τα οποία κατα κορον οι πολίτες χρησιμοποιούν μέσω των δικηγόρων τους για κάθε νόμιμη χρήση.
 
2στ..τα πληρώματα λειτουργούν εκτός απο κατασταλτικα και προληπτικα στα πλαισια της διαρκούς κινησης στους τομείς ευθύνης και όταν δεν απασχολούνται με σήματα μεσω του κέντρου διενεργούν πάσηςφύσεως ελέγχους γενικότερου αστυνομικού ενδιαφέροντος ( πχ. ανευρέσεις κλεμμένων οχημάτων ) .
2ε με την τελευταία ανδιάρθρωση η ΑΔ χωριστηκε σε επι μέρους υποδιευθύνσεις οι οποίες είναι στελεχωμένες απο ικανούς κατά την πλειοψηφία αξιωματικούς οι οποίοι ασκούν καθημερινό έλεγχο και τα περιστατικά αυθαιρεσίας ή αποκλίνουσας συμπεριφοράς του προσωπικού είναι ελάχστα, ενώ όπου αυτό διαπιστώνεται η αντιμετώπιση είναι άμεση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
3 όσα αναφέρονται στην συγεκριμένη παράγραφο είναι ακριβώς η σημερινή δομή λειτουργίας των τριών κέντρων (Α,Β,Ε ) βαση των οποίων η Αττικη έχει χωριστεί σε τομείς ευθύνης για την άμεση ανταπόκριση και διαχείριση των προβλημάτων απο τους σταθμούς περιπολίας στις κατά τόπους περιοχές, των οποίων τα πληρώματα είναι αριστοι γνώστες και των προβληματικών περιοχών.(αυξημένες κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών κλπ κλπ)
 
4.Το μοντέλο Αμεσης επέμβασης (ΤΑΔ) εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς κατά το παρελθόν και σε μόλις 6 μήνες επανήλε η προτέρα κατάσταση λειτουργίας. Δεν θα ήθελα εδω να αναλύσω το τι ακριβώς συνέβαινε με τα οχήματα των κατα τόπους αστυνομικών τμημάτων τα οποια κατέληγαν να κανουν επιδοσεις δικογράφων, εγκλεισμους ψυχασθενών , δουλειές και αβαρίες άσχετες πλήρως με τον αστυνομικό ρόλο και αστυνομική αποστολή.
 
Παροιμειώδεις είναι οι περιπτώσεις που δραστήρια οχήματα τμημάτων επειδή φόρτωναν το τμήμα με δουλειά, προσαγωγές, μυνήσεις κλπ την επομενη μέρα με σχετική εντολή είτε δεν ξαναέκαναν περιπολικό είτε υποχρεώνονταν απ 'τον αξιωματικό υπηρεσίας να παραμείνουν στο τμήμα να βοηθήσουν λογω φόρτου εργασίας.
 
Περάσαμε απ 'τα αστυνομικά τμήματα τα ζήσαμε καλά στο πετσί μας, μας τα μεταφέρουν κατά καιρούς και οι συνάδελφοί μας ακόμη και σήμερα. Αποτέλεσμα όλων αυτών η πλήρης απαξίωση του περιπολικού του τμήματος και η σταδιακή διάλυση.
 
Γράφοντας τις τελευταίες γραμμές θα πω πάλι πως τα Αστυνομικά τμήματα θα πρέπει να ενισχυθούν, όχι όμως διαλύοντας κάτι που παγιώθηκε ως καταξιωμένο στην συνείδηση του κόσμου και αποδεδειγμένα παράγει τεράστιο έργο στην προσπάθεια εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της χώρας.
 
Οποιος επιχειρεί να συνδέσει το οργανωμένο έγκλημα και τις διαστάσεις που αυτό έχει λάβει με τον ρόλο και την αποστολή μιας υπηρεσίας που δεν είναι το καθαρό αντικείμενό της μάλλον είναι εκ του πονηρού.
 
Αλλά και σε αυτό το επίπεδο να θυμίσω σε όσους είναι επιλήσμονες τον τεράστιο φορο αίματος με τον οποίο έχουν πληρώσει τα στελέχη αυτης της υπηρεσίας ώστε οι πολίτες αυτής της χώρας να αισθανονται ασφαλεις, χωρίς να παραγνωρίζω την προσπάθεια των αστυνομικών όλων των υπηρεσιών.
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis