Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:59 | 25/02/2022

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6». Μιλώντας στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις κρίσιμες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη Σύνοδο Κορυφής και τα μέτρα ασφαλείας που ληφθεί σ’ όλη τη χώρα.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Καταδίκη της εισβολής

Πιστεύω ότι όλη η ανθρωπότητα είναι συγκλονισμένη από αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει στην Ουκρανία. Η Ευρώπη είχε πολλές δεκαετίες να ζήσει πολεμική αναμέτρηση και μάλιστα τέτοιου είδους με απόλυτη εισβολή ενός κράτους σε ένα άλλο. Ο Ελληνισμός έχει ζήσει στο παρελθόν τέτοιου είδους καταστάσεις. Κανείς δεν ξεχνά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Η καταδίκη της Ρωσίας και της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι ομόθυμη από τον Ελληνικό λαό και από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δε μπορεί να γίνει δεκτή. Αυτό δε μπορεί να γίνει ανεκτό από κανέναν, γι’ αυτό υπάρχουν κυρώσεις και από τις ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτοχρόνως, η εισβολή στην Ουκρανία είναι και ένα μάθημα προς όλους μας. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σε μία γειτονιά ταραγμένη, όπως είναι η δική μας γειτονιά, οφείλουμε να παίρνουμε τα μέτρα μας, γιατί έχουμε έναν γείτονα, ο οποίος, δυστυχώς, όπως είδατε και τις τελευταίες μέρες συνεχίζει τις προκλήσεις, απίστευτη προπαγάνδα σε βάρος της χώρας. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και από οικονομική άποψη και από πολιτική. Έχει αυξήσει τη δύναμη και την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και στον κόσμο και ασφαλώς έχει ενισχυθεί πάρα πολύ και στρατιωτικά μέσα από τις πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης, τόσο στον τομέα της αεροπορίας όσο και στο ναυτικό. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ισχυρή για να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να την απειλήσει στα σοβαρά. Αυτά ήθελα να τα υπογραμμίσω γιατί είναι θέματα, τα οποία προβληματίζουν όλους τους Έλληνες αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι πρέπει να δίνουμε σαφείς απαντήσεις. Το διεθνές δίκαιο δε μπορεί να τηρείται με εξαιρέσεις. Πρέπει να έχει καθολική ισχύ και πρέπει να επανέλθουμε στην βασική θεώρηση ότι δεν μπορεί να αλλάζουν τα σύνορα των χωρών με την ισχύ των όπλων, με την στρατιωτική ισχύ και την χρήση ωμής βίας, η οποία αναπόφευκτα έχει θύματα όχι μόνο μεταξύ στρατιωτικού προσωπικού αλλά και μεταξύ των αμάχων. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα τα προβλήματα να λύνονται με αυτόν τον τρόπο άρα η καθολική ισχύς του διεθνούς δικαίου είναι η μοναδική λύση για την ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Σημαντικές οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού

Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ρόλο κομπάρσο στις εξελίξεις. Θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό ρόλο για αυτό υπογράμμισα πόση μεγάλη αξία έχουν οι παρεμβάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και εχθές το βράδυ στην σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών και όλο το τελευταίο διάστημα.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα απασχολήσει το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών και σίγουρα απασχολεί εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας των προϊόντων. Της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η χώρα μας έχει πάρει όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσει τα αποθέματα που της χρειάζονται. Ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο ήδη έχουν επεξεργαστεί λύσεις προκειμένου να στηριχθούν κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και οι πιο ευάλωτες οικογένειες. Πιστεύω ότι με αυτό το σχέδιο και με ενότητα η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά και να έχει έναν πολύ πιο σημαντικό και πολύ πιο ισχυρό ρόλο σε μια Ευρώπη που πρέπει και αυτή να ανακτήσει την δύναμη της, καθώς δυστυχώς σε ευρωπαϊκό έδαφος εξελίσσεται για πρώτη φορά ύστερα από τόσες δεκαετίες ένας πόλεμος.

Μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα

Πάντοτε υπάρχει εγρήγορση των αρχών ασφαλείας στα σύνορα, το γνωρίζετε αυτό. Βεβαίως μέχρι τώρα, οι πιέσεις που έχουν υπάρξει στην Ελλάδα για παράνομη μετανάστευση είναι από τους εξ Ανατολών γείτονες μας. Παρακολουθούμε την κατάσταση και η Ελλάδα θα δράσει στα πλαίσια των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων. Σε ότι αφορά τους Έλληνες ομογενείς αντιλαμβάνεστε ότι αποτελούν ένα ιδιαίτερο σημείο ευαισθησίας για εμάς είναι για τους συμπατριώτες μας η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση μετακίνησης, ότι θέλουν να μείνουν στην χώρα, θέλουν να μείνουν στην περιοχή που σήμερα κατοικούν, άλλωστε αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολη η οποιαδήποτε μετακίνηση μπορώ να σας πω καθώς το ελληνικό στοιχείο βρίσκεται σε περιοχές, που είναι πολεμικό πεδίο και κάθε μετακίνηση θα ήταν πολύ – πολύ επικίνδυνη. H Ελληνική Αστυνομία παίρνει τα μέτρα της σε όλους τους ενδεχόμενους χώρους που θα γίνουν συγκεντρώσεις προκειμένου να διαφυλάσσεται η τάξη.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis