Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:59 | 05/07/2022

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα». Μιλώντας στον Δημήτρη Οικονόμου και στους δημοσιογράφους Λίνα Κλείτου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε, με αφορμή το επεισόδιο στα Πατήσια και στους Αγίους Αναργύρους, στην αποτελεσματική αντίδραση των Αστυνομικών, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Αστυνομικής εκπαίδευσης, στη μείωση της εγκληματικότητας, στην αύξηση της αστυνομικής παρουσίας στις γειτονιές και στη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ στα πύρινα μέτωπα. Από την ατζέντα της συζήτησης δεν έλειψε και ο σχολιασμός των πολιτικών εξελίξεων και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου:

Διαβάστε επίσης

Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την ασφάλεια των πολιτών

Είμαστε μία οικογένεια και δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και των ακραίων και επιθετικών συμπεριφορών βίας. Οι αστυνομικοί το Σάββατο το βράδυ έδρασαν με απόλυτο επαγγελματισμό και αυτοθυσία στο περιστατικό στα Πατήσια, εξουδετερώνοντας έναν επικίνδυνο εγκληματία. Τα τρία άτομα που έχουν σκοτωθεί ήταν μέλη της αλβανικής μαφίας και στην πραγματικότητα χτυπήθηκαν μεταξύ τους, γιατί προφανώς είχε χαλάσει την μοιρασιά στη διακίνηση κοκαΐνης.

30% μεγαλύτερος ο αριθμός των αστυνομικών που επιχειρούν

Η αστυνομία κάνει σωστά την δουλειά της. Δρα αποτελεσματικά και προστατεύει τους πολίτες. Γι αυτό τον λόγο μπορεί σήμερα κανείς να ελέγξει και να δει τι έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε μέρα στην Αττική επιχειρούν έξω στο δρόμους 2.500 αστυνομικοί. Δεν αναφέρομαι στους αστυνομικούς οι οποίοι είναι μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Αναφέρομαι στις ομάδες της Αστυνομίας οι οποίες είναι στους δρόμους και επιχειρούν είτε είναι ΔΙΑΣ είτε είναι ΟΠΚΕ.

Ο αριθμός είναι τουλάχιστον 30% μεγαλύτερος αυτού που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα έξω. Ξέρετε το περιστατικό του Σαββάτου με βρήκε την στιγμή που βρισκόμουν Σάββατο βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, μια δύσκολη γειτονιά της Αθήνας όπου πλέον επιχειρούν καθημερινά 88 αστυνομικοί. Θα δείτε πολύ σύντομα τα νέα συνολικά αποτελέσματα.

Αναβάθμιση της αστυνομική εκπαίδευσης

Όλον αυτόν τον χρόνο οι 3.500 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ πέρασαν επανεκπαίδευση ύστερα από το γνωστό περιστατικό του Οκτωβρίου στο Πέραμα, ενώ σήμερα κατατίθεται για διαβούλευση και θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση και την αναβάθμισή της. Με αυτό, η σχολή των Αξιωματικών γίνεται ανώτατη σχολή, παρόμοια και αντίστοιχη με την Σχολή Ευελπίδων αλλά και το σύνολο των σχολών Αστυφυλάκων αναβαθμίζεται. Αναβαθμίζεται το επίπεδο σπουδών, αναβαθμίζονται οι προϋποθέσεις για τους καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν σε αυτές τις σχολές και όλο το πλαίσιο σπουδών προκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Κατεξοχήν επικίνδυνο επάγγελμα

Το επάγγελμα του αστυνομικού, που είναι εκεί έξω και αγωνίζεται για να προστατέψει τους πολίτες, έχει πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας , είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Είναι το κατεξοχήν επικίνδυνο επάγγελμα. Δεν ήταν επικίνδυνο αυτό που έκαναν προχθές οι δύο αστυνομικοί μας; Ρίσκαραν τη ζωή τους, έσωσαν ανθρώπους, έσωσαν και τον εαυτό τους από την πράξη τους να προλάβουν να πυροβολήσουν τον εγκληματία. Επομένως, η κυβέρνησή μας αναζητά τρόπους , να δει με ποιο τρόπο μπορεί να προωθήσει το αίτημα των αστυνομικών για αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίννδυνο, γιατί αυτό έχει μια σειρά οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες εξετάζουμε για να δούμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Μείωση της εγκληματικότητας

Καταρχήν, υπάρχει παγκοσμίως και σίγουρα στην Ευρώπη έκρηξη των ακραίων συμπεριφορών και των συμπεριφορών βίας μετά το τέλος της πανδημίας. Μόλις προχθές είδατε σε μια πολύ φιλήσυχη χώρα, στη Δανία ένα λουτρό αίματος από έναν άνθρωπο, ο οποίος πυροβολούσε μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο. Υπάρχουν λοιπόν τέτοιες συμπεριφορές, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δε θα υιοθετήσω για την Ελλάδα τον χαρακτηρισμό Φάρ- Ουέστ. Δεν είναι καθημερινά φαινόμενα αυτά, είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις και θα συμμεριστώ πλήρως μαζί σας την ικανοποίηση ότι οι αστυνομικοί έδρασαν όπως έδρασαν και οι νεκροί είναι εγκληματίες. Νεκροί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν έμποροι ναρκωτικών, ήταν αυτοί που ετοιμάζονταν να σκοτώσουν αστυνομικούς και πολίτες. Όμως σε ότι αφορά τη παραβατικότητα και την εγκληματικότητα τη χαμηλή και τη μεσαία αυτά που μπορεί να απειλούν δηλαδή το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, εισβολές σε σπίτια, αυτά παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 30% σε σχέση με την εποχή πριν την καραντίνα και σε σχέση με το τι ίσχυε στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία και πραγματικότητες. Αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε με σχέδιο για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα.

Εκλογές: «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος»

Για το χρόνο των εκλογών ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας ή όπως μου αρέσει να λέω κύριοι όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Πιστεύω ότι κάθε Υπουργός έχει την υποχρέωση έναντι της αποστολής που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και έναντι της ευθύνης μας απέναντι στον ελληνικό λαό να κάνουμε κανονικά το έργο μας. Προσωπικά το σχεδιασμό που έχω κουβεντιάσει με τον Πρωθυπουργό και αφορά το έργο του Υπουργείου μας φτάνει μέχρι τον επόμενο Ιούνιο. Είναι ένας σχεδιασμός για περίπου έντεκα μήνες, περιλαμβάνει νομοθετικό έργο, περιλαμβάνει την υλοποίηση των αλλαγών που κάνουμε στην Αστυνομία για να είναι πιο φιλική απέναντι στους πολίτες και πιο αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Μη δίνετε οπωσδήποτε προεκλογικό χαρακτήρα στην επικοινωνία με τους πολίτες. Πιστεύω ότι είναι υποχρέωση του πολιτικού να είναι κοντά στους πολίτες, να συζητά, να είναι μέσα στην κοινωνία, να πιάνει τον παλμό της κοινωνίας, να αφουγκράζεται τα προβλήματα.

Η Αστυνομία είναι παρούσα στα πύρινα μέτωπα

Η Ελληνική Αστυνομία σε όλες τις περιπτώσεις που εκδηλώνονται φωτιές είναι ή και συνδράμει στο έργο της πυροσβεστικής συμβάλλοντας στις εκκενώσεις σπιτιών οπότε τέτοιες έχουν διαταχθεί και στην ασφάλεια των πολιτών, στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στην προστασία της περιουσίας των ανθρώπων όταν έχουν φύγει από το σπίτι τους. Πρέπει να σας πω ότι χθες όλη τη νύχτα εκατοντάδες αστυνομικοί ήταν εκεί σε όλα τα μέτωπα έχουν κάνει εξαιρετικά τη δουλειά τους. Αυτή είναι η εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, εικόνα αποτελεσματικότητας και επαγγελματισμού, δίπλα στον πολίτη.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis