Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:48 | 05/05/2022

Συντάξεις και μερίσματα με διαδικασίες- εξπρές θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι «ένστολοι» από το Δημόσιο, καθώς οι αποφάσεις θα εκδίδονται πλέον ψηφιακά εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης.


Ηδη όσον αφορά στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το οποίο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο χρόνος αναμονής έχει πέσει κάτω και από τους 4 μήνες. Εδώ και αρκετούς μήνες το ΜΤΠΥ πληρώνει τα μερίσματα στους συνταξιοδοτούμενους του Δημοσίου πριν βγει η απόφαση για την κύρια σύνταξη!

Γκάζι…

Χθες, ο πρόεδρος του ΜΤΠΥ, Νώντας Ατσαβές, ενημέρωσε τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, ότι οι ταχύτητες στην απονομή των μερισμάτων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και στις 20 Μαΐου, δηλαδή σε 15 μέρες, το Ταμείο θα καταβάλει τα μερίσματα σε 9.023 νέους συνταξιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022. Το μέσο μηνιαίο μέρισμα που θα λάβουν ανέρχεται στα 110 ευρώ και θα έχει αναδρομικά από 3 ως 8 μήνες.

Ψηφιακά

Στην επιτάχυνση της έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων του Δημοσίου, και δη όσων είναι σε εκκρεμότητα για πολλούς μήνες ή και χρόνια, συμβάλλει και η απόφαση που υπέγραψε ο κ. Χατζηδάκης στις 28 Απριλίου και δημοσιεύθηκε χθες, 4 Μαΐου, με την οποία προβλέπεται ότι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος και θανάτου από το Δημόσιο θα απονέμονται ψηφιακά. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κανένας ασφαλισμένος δεν θα προσκομίζει ούτε θα αναζητά για να παραδίδει στην υπηρεσία συντάξεων του ΕΦΚΑ-Δημοσίου δικαιολογητικά για το χρόνο ασφάλισής του, για τυχόν διαδοχική ασφάλιση, αλλά και για τις αποδοχές του, καθώς όλα θα γίνονται αυτόματα και η σύνταξή του θα απονέμεται εντός 3 μηνών.

Η αυτοματοποιημένη διαδικασία θα γίνεται μέσα από το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), το οποίο είναι διαθέσιμο στις υπηρεσίες σε ηλεκτρονική μορφή για κάθε υπάλληλο. Μέσω του e-ΔΑΥΚ οι εισηγητές των τμημάτων απονομών συντάξεων θα βρίσκουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (χρόνος ασφάλισης, συντάξιμες αποδοχές, εξαγορές πλασματικών χρόνων) ώστε να μπορούν να βγάζουν την κύρια σύνταξη εντός 3μήνου. Μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης θα ακολουθεί άμεσα και η έκδοση της επικουρικής εντός 3 μηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση Χατζηδάκη, ο διαδοχικός χρόνος ασφάλισης που έχει περαστεί στο ΔΑΥΚ πιάνεται εξολοκλήρου για τη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων και δεν θα απαιτείται έλεγχος ή βεβαίωση ασφάλισης από τον άλλο φορέα! Αυτή η απλοποίηση μειώνει δραστικά τις καθυστερήσεις στις απονομές συντάξεων για υπαλλήλους που πριν το Δημόσιο είχαν ασφαλιστεί στο ΙΚΑ, ή άλλο Ταμείο.

Στις περιπτώσεις που ο αιτών ζητήσει την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης που δεν αποτυπώνεται στο ΔΑΥΚ, θα πρέπει να υποβάλει τα έγγραφα στοιχεία που τεκμηριώνουν το αίτημα για αξιοποίηση πλασματικών ετών.

Για αποφάσεις κανονισμού σύνταξης που εκδίδονται μετά την πάροδο 3 μηνών από την παραλαβή της αίτησης συνταξιοδότησης θα λαμβάνεται υπόψη ως ασφαλιστικός χρόνος και αυτός που έχει καταγραφεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ», καθώς και αυτός που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος, για τον οποίο θα πρέπει να έχει υποβάλει σχετικά δικαιολογητικά.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 οι αποφάσεις εκδίδονται λαμβάνοντας υπόψη κάθε χρόνο ασφάλισης που έχει αποτυπωθεί στο ΔΑΥΚ ή στο «ΑΤΛΑΣ», ακόμη και αυτόν που έχει δηλώσει ότι έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος χωρίς να απαιτείται η υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών.

Αν μετά από έλεγχο διαπιστωθεί ότι οι ασφαλισμένοι παραποίησαν στοιχεία ή έκαναν ψευδείς δηλώσεις, θα διακόπτεται η χορήγηση της σύνταξης και θα επιστρέφουν πίσω τα ποσά μέσω εφορίας.

Κώστας Κατίκος

Πηγή:  eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis