Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
raxovitsas
08:23 | 26/06/2022

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο πρώην Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γιάννης Ραχωβίτσας, μιλάει στο real.gr για τη νέα αντιναρκωτική δράση του μέσα από το Ινστιτούτο P.A.D.A., στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα στα νέα παιδιά.

Διαβάστε επίσης

ο όνομά του έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξάρθρωσης πολυεθνικών καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης από την Κολομβία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και διεθνών κυκλωμάτων ηρωίνης τα οποία δρούσαν και στην Ελλάδα. Από την Καρδίτσα, μετατέθηκε ως νεαρός αξιωματικός στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, όπου παρέµεινε για 20 ολόκληρα χρόνια, ανάμεσα στις άγριες δεκαετίες του '80 και ΄90.

Ο εν αποστρατεία Αντιστράτηγος και Επίτιμος Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γιάννης Ραχωβίτσας, δημιούργησε έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Με ύφος αλά Σέρπικο και το μουστάκι ως σήμα κατατεθέν του, όχι μόνο κατάφερε να γίνει ο φόβος κι ο τρόμος των καρτέλ, αλλά μεταξύ άλλων, συνέλαβε τον Κώστα Πάσσαρη στη Ρουμανία, οργάνωσε την καταδρομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στα Ζωνιανά, ενώ υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας ΔΙΑΣ.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας για ένοπλες συμπλοκές με κακοποιούς, αλλά και με πολλές μνείες στο πλαίσιο εκτέλεσης του καθήκοντος. Όταν αποστρατεύτηκε από την Αστυνομία το 2011 μετά από 38 συνολικά χρόνια στη Δίωξη Ναρκωτικών δεν «βγήκε στη σύνταξη» αφού τον «τσίμπησε» η θρυλική DEA και τον στρατολόγησε στο κλιμάκιο της Αθήνας όπου και παρέμεινε για 8 χρόνια.

Πλέον, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, εντός και εκτός συνόρων, ο «Ράμπο» της Δίωξης αποφάσισε να συνεχίσει τη δράση του ιδρύοντας το πρώτο ινστιτούτο για την αντιναρκωτική δράση, το P.A.D.A., με κύριο σκοπό την προστασία των νέων από τα ναρκωτικά.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Ινστιτούτου; Μιλήστε μας για τη δράση σας.

«Το Ινστιτούτο αποτελείται από έμπειρα και καταξιωμένα άτομα τα οποία έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με τα ναρκωτικά στη διάρκεια της καριέρας τους, ο καθένας στον τομέα του. Έχουμε ψυχιάτρους, ψυχολόγους, νομικούς, έχουμε σύμβολα του αθλητισμού και πρώην αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε κυρίως οικογένειες, γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και γενικά ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στα παιδιά των ηλικιών 10-15 ετών. Μια δύσκολη ηλικία όπου εκεί το παιδί διαμορφώνει προσωπικότητα». 

«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι όταν ένα παιδί μπλέξει με τα ναρκωτικά, ο γονιός θα το μάθει μετά από δύο χρόνια. Γι' αυτό στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε πριν το παιδί μπλέξει. Ο γονιός θα δει συμπεριφορές και αντιδράσεις περίεργες, αλλά θα αργήσει να το καταλάβει. Ουσιαστικά, προσπαθούμε να δείξουμε στους γονείς πώς πρέπει να αντιδρούν αλλά και να δημιουργήσουμε καλά πρότυπα, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 15 ετών όπου οι πληροφορίες πάνε στο μυαλό εντελώς αμάσητες. Δεν υπάρχει ούτε καν στην Ευρώπη ένα αντίστοιχο ινστιτούτο που να ενημερώνει και να σκοπεύει εκεί που σκοπεύουμε εμείς. Αν υποθέσουμε ότι σε μια πόλη υπάρχουν 1.000 παιδιά, βάσει επίσημων στατιστικών, τα 150-200 θα μπλέξουν με τα ναρκωτικά. Εμάς στόχος μας είναι τα υπόλοιπα 800 παιδιά».

Υπάρχει σήμερα έξαρση των ναρκωτικών σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες;

«Από την έναρξη της πανδημίας έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών. Βάσει επίσιμων στατιστικών, 1 στα 5 παιδιά, μαθητές Λυκείου, έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά κάνναβη ή και άλλα ναρκωτικά. Στη δε Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2020, είχαν εντοπιστεί 830 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Διεγερτικά, παραισθησιογόνα, κατασταλτικά, δηλαδή ουσίες που δεν είναι τα παραδοσιακά ναρκωτικά, κοκαΐνη, ηρωίνη, χασίς, είναι ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί με χημικά μέσα. Από αυτές τις ψυχοδραστικές ουσίες, οι 209 είναι συνθετικά καναβινοειδή. Δηλαδή, συνθετικές ουσίες που παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με την κάνναβη περίπου αλλά δεν είναι κάνναβη. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες ουσίες και το χειρότερο είναι ότι λανσάρονται σε συσκευασίες παραπλανητικές. Δηλαδή, μπορεί να είναι σε μια σακούλα με τσίχλες και οι τσίχλες να είναι ψεκασμένες με αυτό το καναβινοειδές».

«Υπάρχουν ουσίες που έχουν τα αποτελέσματα της κοκαΐνης ή της ηρωίνης, αλλά δεν είναι ούτε κοκαΐνη ούτε ηρωίνη. Και όλα αυτά είναι χημικά και μπορεί να το ''στείλουν'' και απευθείας το παιδί, ανάλογα τον ''κατασκευαστή''».

Eίναι εύκολο να προμηθευτεί κανείς ναρκωτικά μέσα από το ίντερνετ;

«Ναι είναι πολύ εύκολο. Πάντα μπορεί κανείς να βρει ναρκωτικά με οποιοδήποτε τρόπο. Οι διωκτικές Αρχές θα κυνηγάνε πάντα ναρκωτικά. Πάντα θα κυνηγάνε την κόκα να μην έρχεται από την Κολομβία, θα κυνηγάνε την ηρωίνη να μην φεύγει από το Αφγανιστάν και να φτάνει στην πλατεία Ομονοίας. Εμείς όμως ξέρουμε ότι θα φτάσει και πάντοτε θα φτάνει γιατί αυτό αποδεικνύεται από την πράξη. Εμείς όμως, στοχεύουμε στην πρόληψη, ώστε να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς τέτοιους προκειμένου τα παιδιά αν βρεθούν σε χώρο που υπάρχουν ναρκωτικά να τα φτύνουν, τόσο απλά».

 

 

 

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στις παρέες τους;

«H δύσκολη ηλικία είναι μεταξύ 10-15 ετών, εκεί όπου διαμορφώνονται οι παρέες και η κουλτούρα των παιδιών. Εκεί εισχωρούμε εμείς. Το παιδί είναι σίγουρο ότι θα κινηθεί έξω και θα διαμορφώσει παρέες. Το ζήτημα είναι τι κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Πρότυπο για εμάς είναι ο Αντετοκούνμπο που το σκληρότερο ποτό που έχει πιει ποτέ στη ζωή του είναι η πορτοκαλάδα ή αθλητές και παιδιά που διακρίνονται σε παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και πανελλήνια πρωταθλήματα».

Πολλοί αναφέρουν ότι οι τράπερς προωθούν τα ναρκωτικά μέσα από τους στίχους τους. Πόσο μπορεί να επηρεαστεί ένας έφηβος;

«Καταρχήν να δηλώσω ότι γενικά η ραπ μουσική μου αρέσει και χαίρομαι να βλέπω νέα παιδιά να αναδεικνύονται μέσα από τη μουσική τους. Εκείνο όμως που δεν μου αρέσει είναι ότι θέλοντας να εξιτάρουν τη νεολαία, οι τράπερς πολλές φορές καταφεύγουν σε αυτούς τους στίχους, που μεταξύ άλλων μιλάνε για ναρκωτικά. Γι αυτό, οι γονείς πρέπει να έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές και να μην είναι αδιάφοροι. Αυτοί καλά κάνουν και βγάζουν τέτοια τραγούδια με τέτοιους στίχους αλλά δεν είναι πρότυπα. Για την ακρίβεια είναι κακέκτυπα. Δεν είναι μόνο ο Snik, ο Light ή ο Trannos. Υπάρχουν πολλοί τράπερς. Οι πληροφορίες που μπαίνουν στον εγκέφαλο ενός παιδιού, μεταξύ αυτών και τέτοιου είδους στίχοι, δεν φιλτράρονται σωστά σε τέτοιες ευαίσθητες ηλικίες και μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά. Η Πολιτεία θα πρέπει να το προσέξει αυτό».

Πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. «ξήλωσε» διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών και κατασχέθηκαν 300 κιλά κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μεγάλο καρτέλ;

«Πρόκειται για μεγάλο καρτέλ, γιατί δεν είναι μόνο τα 300 κιλά που πιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, είναι άλλα 1.000 που εντοπίστηκαν στην Ιταλία. Όλοι αυτοί οι ''Escobar'' που σπρώχνουν τα ναρκωτικά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προσπαθούν να βρουν τρύπες για να μπορέσουν να σπάσουν το σύστημα και να φτάσουν τα ναρκωτικά εκεί που γίνεται η κατανάλωση. Εντάξει βέβαια δεν είναι ''η ποσότητα''. Φανταστείτε προ 20ετίας πιάσαμε 4, 5, 8 και 10 τόνους. Δεν παύει όμως να είναι μια ποσότητα μεγάλη που ξεφορτώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Aν δεν υπήρχαν οι διωκτικές Αρχές θα διοχετευόταν και αλλού. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Υπάρχουν οι κύριοι άξονες της ηρωίνης που φεύγουν από το Αφγανιστάν και δια μέσου Τουρκίας ή δια μέσου Ελλάδας φτάνουν στην Ευρώπη».

Τόσα χρόνια στη Δίωξη, υπήρξε ένα περιστατικό στην καριέρα σας που σας σημάδεψε;

«Eγώ στη Δίωξη ήμουν από το 1986. Τα ναρκωτικά πέρασαν από τα κύματα του Δούναβη. Αρχικά έρχονταν από Τουρκία, είχαμε μάχες στον Έβρο, είχαμε σκοτωμούς και μέσα σε τουρκικό έδαφος. Το 1991 είχαμε μάχη στο ποτάμι του Έβρου, και μάλιστα από την τουρκική πλευρά. Εκείνα τα χρόνια είχαμε καουμποϊλίκια. Θα σας το πω διαφορετικά όμως. Ακριβώς, επειδή έζησα τα ναρκωτικά μέσα από τη Δίωξη όλα αυτά τα χρόνια, αυτός ήταν ο λόγος που έφτιαξα αυτό το Ινστιτούτο, το οποίο μεταξύ άλλων πλαισιώνουν άνθρωποι καταξιωμένοι, όπως η Ελένη Μπακούρη που ήταν για 37 χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους, από την οποία πέρασαν ό,τι ναρκωτικά έχουν κατασχεθεί στην Ελλάδα. Όλοι μέσα από το επιτελείο μας προσπαθούμε να γίνουμε χρήσιμοι στα νέα παιδιά, ο καθένας σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα».

Ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε στα νέα παιδιά;

«Το μήνυμα είναι το εξής: θα πρέπει γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί και γενικά άνθρωποι που είναι δίπλα σε παιδιά τέτοιας ηλικίας, να υιοθετούν υγιή πρότυπα και όχι κακέκτυπα. Δηλαδή ποιος είναι πιο σημαντικός; Ο αθλητής που λιώνει κάθε μέρα στο γήπεδο προκειμένου να έχει μια ημέρα καταξίωσης -και που δυστυχώς σιγά σιγά χάνεται- ή οι τράπερς που ξαφνικά γίνονται διάσημοι και είναι συνεχώς στο προσκήνιο προωθώντας τέτοιους στίχους; H Πολιτεία δεν μπορεί να μένει αμέτοχη. Αυτό που γίνεται είναι εγκληματικό. Οι γονείς πρέπει να ασχολούνται με τα παιδιά τους, μόνο έτσι δεν θα ανοίξει η πόρτα των ναρκωτικών».

Πηγή:  real.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis