Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Α
21:44 | 01/06/2022

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, την Τετάρτη 01 Ιουνίου 2022, συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής (Γ.Α.Δ.Α), Υποστράτηγο κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκη, όπου αφού του εκφράσαμε τις ευχές μας για καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, του θέσαμε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αστυνομικό προσωπικό.

​Ειδικότερα τονίσαμε:

1. Την τεράστια έλλειψη προσωπικού και ταυτόχρονα τις συνεχείς διαταγές για μέτρα τάξης, συνοδείες, διάθεση προσωπικού σε εκδηλώσεις, δικαστήρια κλπ., καθώς επίσης και της πληθώρας αποσπάσεων, προσωρινών μετακινήσεων και διαθέσεων του προσωπικού, σε υπηρεσίες εκτός Πειραιά. Το προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς υπολείπεται σε ποσοστό κατά 40% - 50% περίπου από το ελάχιστο προβλεπόμενο, με βάση τις οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών, ήτοι 920 αστυνομικοί περίπου Οργανική δύναμη και παρούσα 594 περίπου αστυνομικοί ( εκ των οποίων συνυπολογίζονται οι υπηρετούντες σε νησιά, Πολιτικοί Υπάλληλοι και Δόκιμοι Αστυφύλακες). Τονίζουμε, ότι για να καλυφθούν οι βασικές και πάγιες υπηρεσιακές ανάγκες καθημερινά, χωρίς να υπολογίζονται οι Ημερήσιες Αναπαύσεις και οι κανονικές άδειες, η εν λόγω παρούσα δύναμη είναι αμελητέα και δεν επαρκεί. Για να γίνουμε πιο σαφείς και να αντιληφθείτε την σοβαρότητα της κατάστασης η οποία επικρατεί στα Αστυνομικά Τμήματα του Πειραιά, αυτό που θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε είναι ότι για να λειτουργούν υποδειγματικά οι υπηρεσίες όλες του Πειραιά χρειάζονται 900 άτομα περίπου και διατίθενται μόνο 350 με 400. Η ίδια κατάσταση και δυσμενέστερη, επικρατεί και στις υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά, με τα Τμήματα Ασφαλείας να υπολειτουργούν λόγω της μόνιμης έλλειψης δύναμης, Π.χ. : Α) Το Τ.Α Νίκαιας-Αγ. Ιωαν. Ρέντη με Οργανική Δύναμη 46 Αστυνομικών έχει μόνο παρούσα δεκαέξι (16). Β) Το Τ.Α Κερατσινίου-Δραπετσώνας με Οργανική Δύναμη 40 Αστυνομικών, έχει μόνο παρούσα δεκαεννέα (19). Γ) Το Τ.Α Καμινίων-Ν. Φαλήρου με Οργανική Δύναμη 38 Αστυνομικών έχει μόνο παρούσα δώδεκα (12). Εξαιτίας αυτής της τεράστιας έλλειψης, όλες οι υπηρεσίες παρουσιάζουν υπηρεσιακή δυσλειτουργία κατά τις νυχτερινές ώρες ή βάρδιες με αρκετά τμήματα να παραμένουν κλειστά. Ταυτόχρονα, συνεχείς διαταγές για μέτρα τάξης, συνοδείες, διάθεση προσωπικού σε εκδηλώσεις, δικαστήρια κλπ., καθώς επίσης και της πληθώρας αποσπάσεων, προσωρινών μετακινήσεων και διαθέσεων του προσωπικού, σε υπηρεσίες εκτός Πειραιά, επιδεινώνουν την κατάσταση και διογκώνουν το πρόβλημα.

2. Τη μη τήρηση των διατάξεων του Π.Δ 394/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 173/2013. Μη ανακοίνωση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση.

3. Τη μη χορήγηση των οφειλομένων Ημερήσιων Αναπαύσεων στο Προσωπικό και την σταδιακή αύξηση τους.

4. Την επικινδυνότητα και μεταστέγαση των υπηρεσιών του κτιρίου της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά, τις προτάσεις μας για ανέγερση νέου κτιρίου (Σχετ. υπ΄αριθ.058 από 19-06-2020 ανακοίνωση), που όπως έχουμε ξανά τονίσει και αναδείξει, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, «το κτίριο χρήζει εκτεταμένων στατικών ενισχύσεων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ισχύουσες σήμερα κανονιστικές διατάξεις περί στατικότητας ».

5. Τη μη τήρηση των διατάξεων σχετικά με τους κανόνες υγιεινής, μέτρα ασφαλείας και γενικότερα τις συνθήκες εργασίας στις Αστυνομικές Υπηρεσίες ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των συναδέλφων αλλά και των πολιτών που τις επισκέπτονται.

6. Την φύλαξη ευπαθών στόχων και την καταστρατήγηση του Π.Δ 141/1991.

7. Τη διπλή νυχτερινή εργασία από κάποιες υπηρεσίες.

8. Την ενίσχυση με προσωπικό των Τμημάτων Τροχαία Πειραιά και ειδικά των περισσότερο υποστελεχομένων, του Β΄ Τμήματος Τροχαίας Πειραιά (Κορυδαλλού) και του Γ Τμήματος Τροχαίας Πειραιά (Σαλαμίνα).

9. Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούνταν σταθερά η καθυστερημένη λειτουργία υπηρεσιών- πρωτοβουλιών για την οργάνωση και λήψη διαταγών για εκδηλώσεις στην περιοχή της Αττικής. Το εξοργιστικό είναι ότι συμβαίνει ακόμα και για εκδηλώσεις που είναι από καιρό γνωστές, δηλαδή παρατηρούμε να ανακοινώνεται (η βασική) διαταγή στις αστυνομικές υπηρεσίες ακόμα και λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση τους.

10. Την τακτική εκπαίδευση των αστυνομικών η οποία έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία χρόνια (μόνο οι ειδικές υπηρεσίες έχουν συμμετοχή στην εκπαίδευση), ενώ ταυτόχρονα οι διοικήσεις εμπόδιζαν τη συμμετοχή των αστυνομικών σε αυτή.

11. Η προβληματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, π.χ. οι πάγιες οδηγίες-διαταγές επιβαλλόμενων μέτρων τάξης με τους μεγάλους αριθμούς στατικής δύναμης, έχουν τη βάση τους σε νοοτροπίες μοντέλων διοίκησης του προηγούμενου αιώνα τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να γίνει μια αναδιοργάνωση προσαρμοσμένη στη νέα εποχή, τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

​Ζητήσαμε την ενίσχυση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στις οποίες υπάγονται περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά εδρεύει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, αποτελώντας το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιμένα της Ευρώπης, συνδέοντας ακτοπλοϊκά την πρωτεύουσα με τα νησιά του Αιγαίου και αποτελώντας ένα σημαντικό προορισμό για κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες τουρίστες και ναυτικούς, καθώς και του Γ’ Τ.Τ. Πειραιά που υπάγεται στη νήσο Σαλαμίνα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού Κόλπου και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής με μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας κατά του θερινούς μήνες.

​ Αιτηθήκαμε σθεναρά, τον εξορθολογισμό των δυνάμεων και την απεμπλοκή των υπηρεσιών από διαθέσεις, μέτρα τάξης, αποσπάσεις και ενισχύσεις υπηρεσιών εκτός Πειραιά. Άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων συναδελφισσών και συναδέλφων για μετάθεση προς τις υπηρεσίες του Πειραιά στο προσεχές τακτικό συμβούλιο μεταθέσεων της ΓΑΔΑ.

​Ο κ. Γενικός έδειξε να αντιλαμβάνεται και να συμφωνεί για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του Πειραιά και ειδικά για τη τεράστια έλλειψη προσωπικού. Αναγνώρισε την αγανάκτηση των συναδέλφων μας, πείστηκε από τα επιχειρήματά μας και δεσμεύτηκε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, επίλυσης των περισσότερων προβλημάτων και ιδιαίτερα της εξοικονόμησης προσωπικού, με εξορθολογισμό των δυνάμεων και εντολών προς τους υφισταμένους του, ανανεώνοντας το ραντεβού μαζί μας για αποτίμηση των από κοινού προσπαθειών.

​Η Ένωσή μας, πιστή στις αρχές υπεράσπισης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, θα συνεχίσει δυναμικά τις πρωτοβουλίες για ανάδειξη των προβλημάτων, με συναντήσεις και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, έως την τελική δικαίωση, για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, όχι μόνο προς όφελός μας αλλά και της κοινωνίας που υπηρετούμε και προστατεύουμε.

                                               Για το Δ.Σ

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

           ΛΙΟΤΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                        ΜΑΛΑΧΙΑ ΑΡΓΥΡΩ

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis