Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:34 | 21/02/2018

Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες που θα μπορούσαν να έχουν δύο γειτονικά κράτη. Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχει βρεθεί αρκετές φορές να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο της επίσημης κυβέρνησης όσο και φανατικών μουσουλμάνων.

Το παραπάνω φαίνεται να το γνώριζαν καλά και αρκετοί "τρίτοι". Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα βουλγαρικών εφημερίδων, οι μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας είχαν σχεδιάσει το 1971 να πυρπολήσουν το Πατριαρχείο στο Φανάρι με στόχο να προκληθεί κρίση ανάμεσα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν στο φως καθώς η Επιτροπή Έρευνας για τις Μυστικές Υπηρεσίες της Κομμουνιστικής Περιόδου που συστάθηκε με απόφαση της βουλγαρικής βουλής αποκάλυψε έγγραφα για την "Επιχείρηση Σταυρός" που σχεδίαζε το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.

[custom:google-ads]

Στον πρώτο τόμο του βιβλίου στο οποίο γίνεται αναφορά στη δράση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (PGU) από το 1944-1991, σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου 1970 ο τότε βοηθός Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας έθεσε επί τάπητος το σχέδιο πυρπόλησης  Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης το οποίο έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 1971. Στόχος ήταν η πρόκληση μιας κρίσης πέρα από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, μεταξύ δυο νατοϊκών συμμάχων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι ανθρωποι που το σχεδίαζαν το ακύρωσαν την τελευταία στιγμή το σχέδιο.

Στα έγγραφα για την εν λόγω επιχείρηση που βρέθηκαν στα αρχεία και αποχαρακτηρίστηκαν σημειώνονται τα εξής:

«Το Πατριαρχείο προκαλεί μόνιμη πολιτική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Κάθε κρίση δημιουργεί οπωσδήποτε μια αντίδραση. Η πραγματοποίηση μιας αιχμηρής ενέργειας επεμβαίνοντας σε ένα νευραλγικό σημείο μπορεί να βλάψει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την δύσκολη απόφαση ποιανού το μέρος να πάρουν στην κρίση.»

Σύμφωνα με το σχέδιο η βουλγαρική μυστική υπηρεσία θα έκανε έρευνες στο πεδίο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 1970. Μέχρι τις 30 Απριλίου 1971 θα έπρεπε να διοριστούν οι μυστικοί πράκτορες που θα έφερναν σε πέρας την αποστολή. Μέχρι τις 15 Μαρτίου 1971 θα μετέβαινε επί τόπου ο ειδικός πράκτορας για να προσδιορίσει που θα τοποθετήσει τα υλικά που θα χρησιμοποιούσε στην πυρπόληση του Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Το σχέδιο προέβλεπε την συμμετοχή δυο μυστικών πρακτόρων στο στάδιο εφαρμογής το οποίου προβλεπόταν να είναι έτοιμο στις 30 Ιουνίου 1971.

Η παρουσίαση του βιβλίου που περιέχει την «Επιχείρηση Σταυρός» και πολλά άλλα έγγραφα της εποχής σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στο Βελίκο Τίρνοβο στις 27 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Διαβάστε επίσης

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis