Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 07/06/2017
Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Ρεθύμνου θα συζητηθεί το θέμα της ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου στον χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων.
 
Ειδικότερα, ο μελετητής του δήμου, αρχιτέκτονας Μάνος Τσάκωνας, οριστικοποίησε σε συνεργασία με τους μηχανικούς του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όλες τις λεπτομέρειες σε ότι αφορά τον διαχωρισμό της οικοπεδικής έκτασης του χώρου -ο οποίος θα τεμαχιστεί σε τρία τμήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 300 τ.μ. θα καταλαμβάνει η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται εντός του χώρου, περίπου 10.500 τ.μ. θα καταλαμβάνει η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων ενώ σε έκταση 3.000 τ.μ. θα ανεγερθεί το νέο αστυνομικό μέγαρο.
 
Η δημοτική κοινότητα Ρεθύμνου και ακολούθως το δημοτικό συμβούλιο θα κληθούν να εγκρίνουν την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως και τον χαρακτηρισμό του χώρου και τους όρους δόμησης, ώστε ακολούθως να προχωρήσουν οι διαδικασίες οριστικοποίησης της αρχιτεκτονικής μελέτης, κάτι που υπολογίζεται να γίνει στα μέσα του επόμενου μήνα.
 
Παράλληλα, όπως έχουν αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ τους τα «Ρ.Ν.», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε τη χρηματοδότηση της μελέτης που αφορά στη στατικότητα του κτιρίου και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, βήμα το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό.
 
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αρχιτέκτονας του δήμου Μάνος Τσάκωνας εμφανίζεται ικανοποιημένος αφ' ενός για τη διαρκή και συστηματική συνεργασία που ο ίδιος έχει με τους μηχανικούς του υπουργείου και η οποία έχει αποτελέσματα και το θέμα προχωρά σε καθημερινή βάση, ενώ για την όλη εξέλιξη ενημερώνεται επίσης και η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ από πλευράς υπουργείου αλλά και ο δήμαρχος από τον κ. Τσάκωνα για τα στάδια που χρειάζονται ώστε να ολοκληρωθεί η σύνταξη του φακέλου. «Οριστικοποιήσαμε το αρχιτεκτονικό κομμάτι σε συνεργασία με τους μηχανικούς του υπουργείου και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο για την οικοπεδική έκταση που θα καταλαμβάνει το νέο αστυνομικό μέγαρο -καθώς θα γίνει διαχωρισμός της έκτασης σε τρία τμήματα- κάναμε μια συζήτηση και με το τμήμα της Πολεοδομίας ώστε να συνταχθεί η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει τους όρους δόμησης για το νέο οικόπεδο, την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και τον χαρακτηρισμό του χώρου για τη δημιουργία του νέου αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο. Η εισήγηση θα πάει πρώτα στη δημοτική κοινότητα και ακολούθως στο δημοτικό συμβούλιο. Καταλήγοντας στην αρχιτεκτονική πρόταση σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους μηχανικούς του υπουργείου, οι οποίοι προφορικά έδωσαν την έγκριση τους για τη μελέτη σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια του κτιρίου και τα κρατητήρια, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και της τοπικής πολεοδομίας έχουμε κάνει το βασικό πρώτο βήμα. Μετά από αυτό οριστικοποιώ την αρχιτεκτονική μελέτη -υπολογίζω μέχρι τα μέσα Ιουλίου- ώστε να είμαστε έτοιμοι για να ακολουθήσουν τα στατικά και τα μηχανολογικά, για τα οποία το υπουργείο έχει λάβει απόφαση της χρηματοδότησης της ηλεκτρομηχανολογικής και στατικής μελέτης, ώστε ακολούθως να προχωρήσουμε στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Χρειάζεται χρόνος και γι' αυτή τη μελέτη, καθώς δεν έχει ορίσει ακόμα το υπουργείο ποιοι θα είναι αυτό οι μελετητές. Όμως είμαι πολύ ευχαριστημένος με την πρόοδο του θέματος κατά την εκτίμηση μου διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο. Ήταν εξαρχής έκδηλο το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο κτίριο και, όπως με πληροφορούσαν οι μηχανικοί από την Αθήνα, υπήρχε διαρκής επαφή και με τους ανώτερους διοικητές τους, δηλαδή σε κεντρικό επίπεδο υπήρχε συνεχής και πλήρης ενημέρωση για τα στάδια της μελέτης».
 
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης αυτού του απαραίτητου έργου για τη στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού για το προσωπικό της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. που πρέπει, όπως οι συνάδελφοί τους σε άλλες πόλεις της Κρήτης, να έχουν ένα ασφαλές και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, έργο απαραίτητο για την ίδια την πόλη.
 
 
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
 
Η μελέτη γίνεται με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που έχει δοθεί στον κ. Τσάκωνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η μελέτη αφορά ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με τα δεδομένα που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.
 
Πρόκειται για κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).
Το αστυνομικό μέγαρο θα εκταθεί σε οικόπεδο 2.700 τ.μ. Η δόμησή του αφορά 2.100 τ.μ., εκ των οποίων τα 600 αφορούν κλιμακοστάσια και άλλους μη εργασιακούς χώρους ή υπηρεσίες. Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, οι «καθαροί χώροι» γραφείων και άλλων αιθουσών, θα είναι 1.500 τ.μ. Μεταξύ άλλων, στον χώρο του ισογείου προβλέπονται γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού, όπως το γραφείο υποδοχής, το γραφείο ταυτοτήτων, τα οποία θα είναι κάπως αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να μπει στο κυρίως κτίριο, χωρίς να χρειάζεται το κοινό να μπαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου.
 
Τα γραφεία των αστυνομικών υπηρεσιών θα καταλαμβάνουν χώρους στο ισόγειο και στα υπόλοιπα τρία επίπεδα.
 
Στον πρώτο όροφο η μελέτη μεταξύ των άλλων προβλέπει ένα μικρό αμφιθέατρο, 70 περίπου θέσεων που μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις, όπως ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ. Στον ίδιο όροφο προβλέπεται και καφέ - κυλικείο.
 
Στο τέταρτο επίπεδο, στον τέταρτο όροφο δηλαδή, θα είναι τα γραφεία του αστυνομικού διευθυντή και των διοικητών των υπηρεσιών όπως και αίθουσα συσκέψεων.
 
Το γκαράζ θα βρίσκεται στο υπόγειο και θα επικοινωνεί άμεσα με τα κρατητήρια, που θα βρίσκονται στο ισόγειο, με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι ως ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτίριο.
 
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου στα τέλη Γενάρη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο και τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου είχε δεσμευτεί ότι θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό ένα κονδύλι, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του μεγάρου.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis