Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 15/06/2017

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι και η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι τεταμένη με τους κατοίκους της περιοχής να συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις τους αξιώνοντας την ουσιαστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τον τερματισμό της γκετοποίησης της περιοχής.  

Η ατμόσφαιρα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο του Μενιδίου ήταν και πάλι ηλεκτρισμένη και σε αυτό συνέβαλαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως ημίμετρα από πολλούς κατοίκους του Μενιδίου. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν μέχρι αργά το βράδυ την έξοδο 7 της Αττικής οδού στο ρεύμα προς Μαρκόπουλο, υπήρξε νέα ένταση με έναν Ρομά που κινήθηκε απειλητικά εναντίον των συγκεντρωμένων. Επίσης ένα μέρος των συγκεντρωμένων της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης επιχείρησε να κινηθεί προς τον καταυλισμό των Ρομά αλλά εμποδίστηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Μπούσουλας» η Κρήτη στις αποφάσεις 

Η δέσμη μέτρων που καταρτίστηκε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη προβλέπει τη συγκρότηση μιας ειδικής υπηρεσίας  στα πρότυπα των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης (ΤΑΕ), που φτιάχτηκαν για να χτυπηθεί η ιδιόμορφη εγκληματικότητα στο νησί. 

Σε ότι αφορά την νέα υπηρεσία, σύμφωνα με το Αρχηγείο είναι ένα ειδικό Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δυτικής Αττικής, με έδρα τις Αχαρνές. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μια «οργανωτική δομή σχεδιασμού, συντονισμού και εποπτείας επιχειρήσεων στη Δυτική Αττική», η οποία συγκροτείται με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και θα έχει ως αποστολή την οργάνωση και υλοποίηση συνεχών και στοχευμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, σε πρώτη φάση στο Μενίδι και στο μέλλον σε όλη την Δυτική Αττική. 

Στόχος οι «γκρίζες ζώνες» 

Στο Μενίδι οι επιχειρήσεις θα εστιάζονται στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» του δήμου, όπως τις παρουσίασαν στη συνάντηση ο δήμαρχος και οι παράγοντες που τον συνόδευαν.
Αυτές είναι οι οικισμοί Αγία Σωτήρα, 'Αγιος Δημήτριος, Αυλίζα, Χαραυγή, Στρατόπεδο Καποτά και οδός Κύπρου. 

Το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, θα στεγάζεται κατ' αρχήν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και θα απαρτίζεται από περίπου 20 άτομα ανά βάρδια, τα οποία θα κατευθύνουν τις επιχειρήσεις, στις οποίες θα παίρνουν μέρος και οι άλλες ειδικές υπηρεσίες, που θα είναι εγκατεστημένες σε μόνιμη βάση στο Μενίδι. 

Στο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης της Αστυνομίας στην περιοχή, εκτός από την ίδρυση του Ειδικού Τμήματος, προβλέπεται:

- ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας,
- σταθερή παρουσία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), σε 24ωρη βάση, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αχαρνών,
- περαιτέρω ενεργοποίηση Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) σε σταθερή βάση.
Πιο συγκεκριμένα, θα είναι μόνιμα, σε 24ωρη βάση μία μονάδα ΟΠΚΕ και δύο Ομάδες ΔΙΑΣ, ενώ οι ΟΕΠΤΑ θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις Αχαρνές και των έλαιο των οδηγών για άδειες και διπλώματα, κάτι που θεωρείται... πολυτέλεια στην περιοχή. 

Οι κάτοικοι βλέπουν σκοπιμότητες

Στο άκουσμα των αστυνομικών μέτρων που τίθενται σε ισχύ από αύριο, προκλήθηκε χθες νέα ένταση αφενός γιατί χαρακτηρίζονται αποσπασματικά που δεν λύνουν το πρόβλημα, αφετέρου, ορισμένοι είδαν «σκοπιμότητα» πίσω από τις ανακοινώσεις- να σταματήσουν, δηλαδή, οι κινητοποιήσεις. Οι κάτοικοι, λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ ξεκίνησαν νέα πορεία προς το σχολείο του αδικοχαμένου Μάριου, όπου έκαναν σιωπηλή διαμαρτυρία. Όμως, η πορεία «έσπασε» στα δύο με ένα μεγάλο τμήμα της να κινείται προς το κέντρο της πόλης, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Εκτός από τους κατοίκους και τα μέλη της αντιπροσωπείας του δήμου Αχαρνών, που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κράτησαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων μέχρι να δουν τα αποτελέσματα.Εκτός όμως από τα αστυνομικά μέτρα, ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι έθεσαν και κάποια άλλα ζητήματα, όπως η μετατροπή από πταίσμα σε πλημμέλημα του αδικήματος της ηχορύπανσης και το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση συλληφθέντων από τις δικαστικές αρχές.Νέα ένταση 

Περίπου στις οκτώμισι χθες το βράδυ , δημιουργήθηκε ένταση που οδήγησε στην προσαγωγή ενός Ρομά κοντά στον οικισμό της Αυλίζας. Όλα έγιναν όταν ο άνδρας επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του μέσα από την πορεία κατοίκων. Εκείνοι του ζήτησαν το λόγο και σύμφωνα με τους κατοίκους ο άνδρας τους έβρισε. Έτσι, ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας που προχώρησε στην προσαγωγή του. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι που έκαναν πορεία προς την Αυλίζα και σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Βαρελά και Μπόσδα όπου είχε στήσει φραγμό η αστυνομία, είχαν εναντιωθεί στην πρόθεση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να δοθεί χρόνος για να διαπιστώσουν αν τα εξαγγελθέντα από την αστυνομία μέτρα αποδίδουν.

protothema.gr

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis