Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:16 | 07/05/2019

Στις εισαγγελικές αρχές και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έφτασε η υπόθεση των πρόσφατων κρίσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πριν από περίπου δύο μήνες στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας κοινοποιήθηκε έγγραφη καταγγελία κατά του νυν αρχηγού του Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Αφορμή υπήρξε η συμμετοχή του στα συμβούλια κρίσεων που καθόρισαν το υπηρεσιακό μέλλον των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, το διάστημα που ακολούθησε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

[custom:google-ads]

Στην καταγγελία επισημαίνεται ότι ο κ. Ματθαιόπουλος αποστράτευσε ή προσπέρασε στην επετηρίδα αξιωματικούς, που όπως και ο ίδιος, είχαν εμπλακεί στην ποινική έρευνα για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική είτε ως ύποπτοι είτε ως μάρτυρες, και επομένως ο ίδιος είχε αντικρουόμενα συμφέροντα μαζί τους. «Δεν έπρεπε να συμμετάσχει στο συμβούλιο επανακρίσεων, ούτε στο συμβούλιο κρίσεων αλλά να απέχει από αυτά μην μπορώντας εκ των πραγμάτων να είναι αντικειμενικός για τους εν λόγω αξιωματικούς», επισημαίνεται στην έγγραφη καταγγελία που έχει τεθεί υπόψη της «Κ».

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ακόμα ότι ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής διέπραξε το ποινικό αδίκημα της «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης».

Το άρθρο 254 του Ποινικού Κώδικα ορίζει ότι «υπάλληλος για τον οποίο υπάρχει νόμιμος λόγος να εξαιρεθεί σε κάποια υπόθεση και που εν γνώσει του αποσιωπά το περιστατικό αυτό τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», η καταγγελία που στάλθηκε αρχικά στην Εισαγγελία Εφετών βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στα χέρια των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.

Οι τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκαν την 31η Ιανουαρίου υπό την προεδρία του κ. Ματθαιόπουλου.

Το συμβούλιο προχώρησε στην αποστρατεία μεταξύ άλλων του διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Γιάννη Φωστιέρη, του προϊσταμένου του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Φίλιππου Παντελεάκου, του επιτελάρχη Γιάννη Ράμφου και του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Και οι τέσσερις είχαν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι και, επιπλέον, στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας της εισαγγελίας είχαν κληθεί να καταθέσουν είτε ως ύποπτοι είτε ως μάρτυρες.

Κάποιοι απ’ αυτούς με τις καταθέσεις τους είχαν φέρει σε δυσχερή θέση τον κ. Ματθαιόπουλο, επιρρίπτοντάς του εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για τους χειρισμούς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Για την ίδια υπόθεση, οι πρόσφατα αποστρατευμένοι αξιωματικοί του Σώματος έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά του κ. Ματθαιόπουλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis