Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:00 | 27/02/2018

Δυόμισι και πλέον χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση με καλάσνικοφ στην υπερταχεία «Thalys», οι έρευνες των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας παραμένουν σε εξέλιξη και μάλιστα οδηγούν στην Ελλάδα! Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», πριν από μερικές μόλις εβδομάδες έφτασε στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της χώρας φάκελος με στοιχεία από τις υπηρεσίες ασφαλείας Γερμανίας και Βελγίου που συνδέουν τον δράστη της αποτραπείσας επίθεσης με την... Αθήνα. Για την υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεννόηση με τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές της χώρας.

[custom:google-ads]

Η απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο τρένο «Thalys», που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ - Παρίσι, έγινε την 21η Αυγούστου του 2015 με δράστη τον Αγιούμπ Ελ Χαζάνι. Ο 26χρονος (σήμερα) Μαροκινός που επέβαινε στο τρένο άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ εναντίον των επιβατών, τραυματίζοντας σοβαρά έναν απ’ αυτούς, πριν προλάβουν να τον αφοπλίσουν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί που έκαναν διακοπές στην Ευρώπη. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο 24χρονος Ελληνοαμερικανός Αλεξ Σκαρλάτος που υπηρετεί στην αμερικανική εθνοφρουρά.

Ο Χαζάνι ζούσε στην Ισπανία, όπου μάλιστα είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών και τον Φεβρουάριο του 2014 καταχωρίστηκε στις λίστες υπόπτων για συμμετοχή στα δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών. Μερικούς μήνες αργότερα ταξίδεψε στη Συρία, όπου εκπαιδεύθηκε στη χρήση πολεμικών όπλων. Το πρώτο διάστημα μετά τη σύλληψή του για την απόπειρα επίθεσης στο τρένο, αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Αρχικά, μάλιστα, ισχυρίστηκε ενώπιον των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών ότι είχε βρει τυχαία μια βαλίτσα με όπλα σε ένα πάρκο στις Βρυξέλλες και ότι πρόθεσή του ήταν να ληστέψει τους επιβάτες του «Thalys». Τον Δεκέμβριο του 2016, ωστόσο, άλλαξε στάση και ομολόγησε ότι είχε στρατολογηθεί και ενεργούσε κατόπιν εντολών του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες και (όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» σε παλαιότερα δημοσιεύματά της) ενοίκου δύο διαμερισμάτων σε Παγκράτι και Σεπόλια. «Ο Αμπου Ομάρ (ψευδώνυμο του Αμπαούντ) μου εξήγησε ότι έπρεπε να αγοράσω ένα εισιτήριο για την πρώτη θέση, στα βαγόνια 11 ή 12 και ότι στο τρένο θα υπήρχαν 3 έως 5 μαχητές ακόμα» είχε πει σε μια από τις καταθέσεις του.

Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στον φάκελο που κοινοποίησαν προ ημερών οι Βέλγοι σε Αστυνομία και Δικαιοσύνη, υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο λογαριασμός που ο Χαζάνι είχε δημιουργήσει στο Facebook ήταν συνδεδεμένος με ελληνικό αριθμό κινητού τηλεφώνου. Προκύπτει ακόμα ότι το κινητό που χρησιμοποιούσε ο νεαρός Μαροκινός είχε πραγματοποιήσει αρκετές κλήσεις προς τρία ακόμα «ελληνικά» κινητά τηλέφωνα στην Αττική. Τα νέα δεδομένα στην υπόθεση αξιολογούν Αστυνομία και Δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Κλιντ Ιστγουντ και μάλιστα η ταινία «Αναχώρηση για Παρίσι» έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρά τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν οι συνήγοροι του Χαζάνι.

Πηγή: kathimerini.gr 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis