Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:19 | 07/07/2020

Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Έ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Προεδρικό Διάταγμα που οδήγησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανάγκη για σύσταση νέου Αστυνομικού Τμήματος και στην αναδιοργάνωση των ήδη υπαρχόντων στη Λέσβο αλλά και την επαναχορήγηση του μηνιαίου επιδόματος Ειδικών συνθηκών των 150 ευρώ στους υπηρετούντες στην Ε.Κ.Α.Μ.

Ειδικότερα, κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο συστήνεται Αστυνομικό Τμήμα Μόριας με έδρα την κοινότητα Μόριας, ενώ παράλληλα ανακατανέμονται οι έδρες των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, ως εξής:

  • Ο αστυνομικός σταθμός  Πολιχνίτου υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου,
  • Ο αστυνομικός σταθμός Μανταμάδου υπάγεται στον Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής και
  • Ο αστυνομικός σταθμός Ερεσού-Αντίσσης-Μήθυμνας υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής.

Η εφαρμογή του επίμαχου νέου διατάγματος προκαλεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε βάρος των κρατικών πιστώσεων, όχι εξαιτίας της ίδρυσης νέου ΑΤ, το οποίο θα στεγαστεί σε οίκημα που θα παραχωρηθεί δωρεάν από τον Δήμο Μυτιλήνης, αλλά από την καταβολή του «μηνιαίου επίδοματος Ειδικών συνθηκών (Μ.Α.Τ.)» που προβλέπεται από το άρθρο  7 της υπ΄ αριθμ. 8002/1/520-γ΄/15.3.2018 κοινής υπουργικής απόφασης, ύψους 150 ευρώ μηνιαίως, σε 192 υπηρετούντες στην Ε.Κ.Α.Μ., συνολικού ύψους 209.744 ευρώ για το έτος 2020 και 419.489 ευρώ για κάθε επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της εν λόγω ΚΥΑ «στο προσωπικό που υπηρετεί στις Υπηρεσίες Αστυνομικών Επιχειρήσεων χορηγείται επίδομα ειδικών συνθηκών (Μ.Α.Τ.), το ύψος του οποίου [ανέρχεται] στο ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως». Σύμφωνα με τη Διοίκηση, όπως αναφέρεται στην 122/2020 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, η καταβολή του επιδόματος των 150 ευρώ μηνιαίως στο προσωπικό της Ε.Κ.Α.Μ. είχε σταματήσει λόγω της διοικητικής υπαγωγής της μονάδας αυτής, από τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι οποίοι έκριναν νόμιμο το επίμαχο σχέδιο ΠΔ, επισημαίνουν ότι είναι επιτρεπτή η συνέχιση της χορήγησης του επίμαχου επιδόματος των 150 ευρών και στο προσωπικό της Ε.Κ.Α.Μ..

Πηγή: ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis