Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:19 | 13/06/2017

Για τρίτη συνεχόμενη βραδιά επικράτησε ένταση χθες στο Μενίδι, όταν κάτοικοι απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματικότητα, μετά τον θάνατο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Ομάδα κουκουλοφόρων που είχε αποκοπεί από τη βασική πορεία επιχείρησε, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, να εισέλθει στον καταυλισμό Ρομά στην Αυλίζα και πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

«Υπάρχει οργή. Δεν ξέρουμε πώς θα εκτονωθεί η κατάσταση», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός. Ηταν Μάιος του 2015 όταν υποδεχόταν τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στο λεηλατημένο γυμνάσιο στην Αυλίζα, λίγα τετράγωνα μακριά από το προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου όπου σκοτώθηκε ο 11χρονος από την αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια μαθητικής γιορτής. Οι φωτογραφίες με φόντο το ερειπωμένο κτίριο, που είχε κοστίσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί και παραδόθηκε το 2007 αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, είχαν τότε συμβολική σημασία. Είχε προηγηθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ δημοτικής αρχής και αστυνομίας, που μεταξύ άλλων προέβλεπε τη δημιουργία πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος σε εκείνο το σημείο.

 

Το επιχειρησιακό σχέδιο, που είχε παρουσιαστεί στο περιθώριο εκείνης της επίσκεψης, προέβλεπε ακόμη: εμφανή αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση επί 24ώρου, επέκταση της διαδικασίας προσαγωγών και τις νυχτερινές ώρες, διάθεση ομάδων ΟΠΚΕ, συνεχή παρουσία στην περιοχή ομάδων ΔΙΑΣ και πεζές περιπολίες. Τους επόμενους μήνες ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάντοτε με γνώμονα το «πώς θα εδραιωθεί αίσθημα ασφάλειας» στην περιοχή. Λήφθηκαν διάφορα μέτρα, όμως μέχρι σήμερα η μεταφορά του αστυνομικού τμήματος στο σχολείο, που έχει περικυκλωθεί τα τελευταία χρόνια από πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ενας από τους λόγους φέρεται να είναι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από το πλιάτσικο που έχει υποστεί το κτίριο.

Δηλώσεις Τόσκα

Με αφορμή τον θάνατο του 11χρονου μαθητή, η δημοτική αρχή Αχαρνών επαναφέρει το θέμα. Μάλιστα σήμερα 20 λεωφορεία θα περιμένουν έξω από το δημαρχείο κατοίκους για να τους μεταφέρουν έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Σε δηλώσεις του χθες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (Real FM και Στο Κόκκινο), ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι «είναι ένα παλιό κτίριο εγκαταλελειμμένο που σώνει και καλά κάποιοι επιμένουν να γίνει αστυνομικό τμήμα. Υπάρχουν αστυνομικά τμήματα σε πολύ μικρή απόσταση από τη συγκεκριμένη περιοχή, το θέμα δεν λύνεται μόνο με υπερβολική αν θέλετε αστυνομική παρουσία».

Εκπρόσωποι των αστυνομικών πάντως κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στην περιοχή. «Οσα σχέδια δράσης κι αν εκπονούνται δεν μπορούν να εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αστυνομικών», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Γιώργος Σταματάκης. «Λειτουργούν οι ομάδες ΟΠΚΕ και κάνουν προληπτικούς ελέγχους πέριξ των γκέτο. Αν θέλει όμως να κάνει η αστυνομία μια δράση, εκεί στήνει ολόκληρη επιχείρηση με ΕΚΑΜ, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος», λέει ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών. «Χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει αστυνόμευση και πρόνοια. Το θέμα δεν λύνεται μόνο με καταστολή». Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας ανέφερε χθες ότι έχουν γίνει προσπάθειες ενίσχυσης της αστυνόμευσης. «Μπαίνουν τα περιπολικά, μπαίνουν οι αστυνομικοί, γίνονται μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όποιος πει ότι εκεί έχει γίνει μια περιοχή σαν όλη την υπόλοιπη Αθήνα, θα πει ψέματα».

Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του όπλου από το οποίο σκοτώθηκε ο 11χρονος. Χθες, ο 23χρονος Ρομά που κατηγορείται για άσκοπους πυροβολισμούς την ώρα του συμβάντος καταδικάστηκε σε 40 μήνες φυλάκιση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Ο 23χρονος είχε καταθέσει ότι πυροβολούσε στον αέρα με κυνηγετική καραμπίνα και όχι με εννιάρι πιστόλι από το οποίο προήλθε και η σφαίρα που σκότωσε τον μαθητή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis