Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:19 | 24/11/2021

Την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου ξεκινάει η επανεκπαίδευση των δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν μετά την καταδίωξη στο Πέραμα και τον θάνατο του 20χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη από τα πυρά αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε το Σάββατο και περιλαμβάνει θεωρητική αλλά και πρακτική εκπαίδευση των περίπου 2.000 ενστόλων που υπηρετούν στη ΔΙ.ΑΣ. Ο σχεδιασμός του αρχηγείου προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση 100 αστυνομικοί και επομένως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 20 εβδομάδες.

Την 1η Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά τα γεγονότα στο Πέραμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αμεσης Δράσης. Ενα απ’ αυτά ήταν η «διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε στο Policenet.gr τα 280 νέα οχήματα που ενισχύουν τον στόλο τη ΕΛ.ΑΣ. - Που θα διατεθούν

Τα σεμινάρια

Οπως πληροφορείται η «Κ», το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε μόλις το Σάββατο και αναμένεται από μέρα σε μέρα η έκδοση σχετικής διαταγής από τον αρχηγό του Σώματος Μιχάλη Καραμαλάκη. Περιλαμβάνει δύο ημέρες θεωρητικής εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν τον νέο Ποινικό Κώδικα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ψυχολογία, ενώ οι ένστολοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα αναφορικά με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, το άσυλο, την απαγόρευση των βασανιστηρίων κ.ά. Τα σεμινάρια θα κάνουν εισαγγελείς, διδάκτορες νομικής αλλά και ψυχίατροι που διδάσκουν στις σχολές αξιωματικών της αστυνομίας. Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει και το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των δικυκλιστών. Οι αστυνομικοί θα παρακολουθήσουν εκπαιδεύσεις πάνω σε θέματα οπλοτεχνικής αλλά και καταδιώξεων, όπως επίσης και σεμινάρια για παροχή πρώτων βοηθειών και έλεγχο υπόπτων. Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, οι εκπαιδευόμενοι θα χωριστούν σε ομάδες των 50 και στόχος του σχεδιασμού είναι σε εβδομαδιαία βάση το πρόγραμμα να παρακολουθούν 100 ένστολοι. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο «Ελ. Βενιζέλος», στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στο Μαρκόπουλο.

Λόγω της πανδημίας τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τα σχολεία των αστυνομικών, όχι μόνο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών, είχαν επί σειρά μηνών διακοπεί. Ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους με την επανεκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. σε θέματα επικοινωνίας με τον πολίτη, ενώ τον Σεπτέμβριο παρακολούθησαν πρόγραμμα εκπαίδευσης στη χρήση όπλων.

Κέντρο επιχειρήσεων

Στο εξωτερικό βρίσκονται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα οι αστυνομικοί – μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε με αποστολή την αναδιάρθρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα στελέχη της αστυνομίας ταξίδεψαν αρχικά στο Λονδίνο για επαφές με συναδέλφους τους από τη μητροπολιτική αστυνομία. Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Παρίσι για επαφές και συζητήσεις με Γάλλους ομολόγους τους. Αποστολή τους είναι να καταγράψουν καλές πρακτικές και να συντάξουν την πρότασή τους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis