Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:44 | 21/12/2021

Η Σοφία Νικολάου γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής μίλησε στο newsit.gr για την χαοτική κατάσταση που συνάντησε στις φυλακές, με τους κρατούμενους ειδικά στον Κορυδαλλό να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέρα και νύχτα.

Μιλά επίσης για το πόσο δύσκολα πέρασε την περίοδο της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και για την καταγωγή της. Δηλώνει ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έκανε πολλές δουλειές πριν αλλά και κατά την διάρκεια των σπουδών της στη Νομική. Αποκαλύπτει ότι δούλεψε στα χωράφια με τους γονείς της, στην λαϊκή αγορά, αλλά και ως σερβιτόρα για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Η κατάσταση στον Κορυδαλλό ήταν χύμα

«Δεν περίμενα να συναντήσω όσα βρήκα και δεν γνώριζα όσα έρχονταν. Έγινε δουλειά που έφερε αποτέλεσμα. Κυριολεκτικά συνάντησα ένα χάος. Γνώριζα τι πάει να πει φυλακές ως δικηγόρος, αλλά αυτό που συνάντησα πραγματικά δεν είχε προηγούμενο. Η κατάσταση στον Κορυδαλλό ήταν τελείως χύμα. 2.000 κρατούμενοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι νυχθημερόν στους διαδρόμους των φυλακών. Για πρώτη φορά χτύπησαν τα κουδούνια και κλείστηκαν στα κελιά τους 1η Αυγούστου του 2019, μετά από δική μου εντολή. Ήταν ανοικτές οι πόρτες στα κελιά στην μεγαλύτερη φυλακή της χώρας. Με πολλά άλλα που γίνονταν. Έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί τα πάρτι που γίνονταν στις φυλακές και ο έλεγχος των φυλακών ήταν στους κρατούμενους και όχι στην διοίκηση», λέει για τον πρώτο καιρό που ανέλαβε αυτή την θέση.

Στο ερώτημα αν φοβάται λόγω της θέσης της απαντά ξεκάθαρα: «Δεν υπάρχει χώρος για φόβο ειδικά όταν έχεις να κάνεις με σωφρονιστική πολιτική. Προφανώς όταν θέλεις να βάλεις μια τάξη στις φυλακές και να σωφρονίσεις κρατούμενους μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή σου. Είμαι ένα πρόσωπο που στοχοποιήθηκε πάρα πολύ ακόμα και από την αντιπολίτευση. Δέχθηκα δυο φορές τρικάκια στο σπίτι μου, οι απειλές είναι καθημερινό φαινόμενο και εναντίον εμού και της οικογένειάς μου αλλά με τον καιρό μαθαίνεις να ζεις με αυτές. Το σίγουρο είναι ότι δεν κάνεις πίσω αλλιώς κάνεις κάτι άλλο επιστρέφεις στην δικηγορία και όλα καλά».

Έχω δουλέψει και στο χωράφι και στην λαϊκή

Ποια είναι όμως η Σοφία Νικολάου; Όπως περιγράφει η ίδια είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από μια αγροτική οικογένεια από την Εύβοια. Λέει: «Πάντα ήταν δύσκολη η διαδρομή μου, γεννιόμαστε με ένα σταυρό ένα κάρμα. Ήταν δύσκολη η επαρχία και ο τρόπος που μεγάλωσα. Μεγάλωσα στην Εύβοια. Οι γονείς μου αγρότες. Από μικρή έμαθα τι πάει να πει δουλειά και μάλιστα χειρωνακτική. Έχω δουλέψει και στο χωράφι και στην λαϊκή, όλα! Από μικρή και εγώ και ο αδερφός μου. Και στο Πανεπιστήμιο παράλληλα εργαζόμουν για να έχεις το παραπάνω και να τελειώσεις τις σπουδές σου. Πολλές δουλειές. Η βασική μου εργασία ήταν στα χρόνια των σπουδών μου σερβιτόρα. Δεν σταμάτησα να δουλεύω από μικρό παιδί».

Εξηγεί ότι θεωρεί απαραίτητη την εργασία για να καταλάβει κανείς το δίκαιο και το ηθικό αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Να θωρακιστείς με βασικές αρχές και αξίες που πρέπει να έχει ένα πολιτικό πρόσωπο. Δεν σημαίνει όμως ότι το αυτοδημιούργητο που είχα με κάνει καλύτερη από κάποιους άλλους. Όμως, αυτές οι εμπειρίες σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Δεν αδικείς εύκολα τον άλλο και δεν κάνεις πίσω στις μάχες που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, γίνεσαι ιδεαλιστής κατά κάποιο τρόπο».

Είχα ένα νεογέννητο στο σπίτι και να διαχειριστώ την απεργία πείνας του Κουφοντίνα

Για την περίοδο «Κουφοντίνα» λέει ότι ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος.«Θέσαμε τις βάσεις οι οποίες ήταν καθαρά νομικές. Ο νόμος ήταν με το μέρος της Πολιτείας, αυτός εφαρμόστηκε και είχε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα που είχαμε με τον Κουφοντίνα. Προσωπικά ήταν πολύ δύσκολο γιατί μόλις είχα γεννήσει τον γιό μου 1η Φεβρουαρίου και ήταν ήδη σε απεργία πείνας ο Κουφοντίνας, οπότε θα έπρεπε παράλληλα να διαχειριστώ και αυτή την κατάσταση στην οποία έπρεπε να αφιερώσεις χρόνο και το παιδάκι μου μόλις είχε έρθει στην ζωή.

Κανένας δεν έχει ειδική μεταχείριση

Η κα Νικολάου ρωτήθηκε και για τους «διάσημους» κρατούμενους στις φυλακές μετά και το κίνημα #MeToo και αν έχουν ειδική μεταχείριση.

«Κανένας δεν έχει ειδική μεταχείριση όλοι οι κρατούμενοι είναι ισότιμοι. Όμως λαμβάνουμε υπόψιν μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κρατουμένου π.χ. Θρησκευτικές πεποιθήσεις. Χατήρια δεν κάνουμε. Αν ποτέ συμβεί ξέρουν οι υπεύθυνοι των φυλακών ότι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Το μήνυμα έχει περάσει και είναι ξεκάθαρο πια στις φυλακές».

Ήταν πολύ δύσκολο να εμβολιάσουμε τους κρατούμενους

Για το πως είναι η κατάσταση με την πανδημία στις φυλακές η κα Νικολάου είναι πλέον καθησυχαστική αλλά και αποκαλυπτική για τις δυσκολίες.

«Η κατάσταση τώρα είναι ελεγχόμενη. Είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τον περασμένο μήνα. Όταν έχουμε έξω μεγάλο αριθμό κρουσμάτων έχουμε και μέσα. Μπορεί κάποιος να μπει με κορονοϊό ή και να βγεί με κορονοϊό έξω. Αυτή την στιγμή έχουμε 200 κρούσματα σε όλη την χώρα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή κανενός κρατούμενου. Έχουμε εμβολιάσει πάνω από 7.000 κρατούμενους σε σύνολο 11.000 κρατουμένων που είναι όμως ένας αριθμός δυναμικός καθώς άλλοι μπαίνουν και άλλοι βγαίνουν. Σήμερα μέσα στις φυλακές είναι 6.000 εμβολιασμένοι και σχεδόν 1.000 έχουν κάνει και την 3η δόση. Δώσαμε μεγάλο αγώνα γιατί κατηγορήθηκα ότι καθυστέρησα τους εμβολιασμούς. Σκεφτείτε ότι είχαμε 8.000 κρατούμενους που δεν είχαν καν ΑΜΚΑ και δεν μπορούσαμε να τους εμβολιάσουμε. Έπρεπε να γίνει μεγάλη γραφειοκρατική δουλειά».

Η φυλακή είναι το «σπίτι» του κρατούμενου

Για την κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα ανέφερε ότι έχουν ανοίξει καινούριες πτέρυγες σε πολλές περιοχές όπως τη Νιγρίτα, την Δράμα και τα Χανιά. Τελειώνει το Κρήτη 22 με 700 θέσεις. Παράλληλα όπως είπε «τρέχει» ο νέος Κορυδαλλός στον Ασπρόπυργο, ενώ αναφέρθηκε και στο κατάστημα εργασίας στην Μεγαλόπολη για ελαφροποινίτες που είναι μια νέα φυλακή με άλλο καθεστώς όπως εξήγησε. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στην φιλοσοφία η δημιουργία νέων φυλακών αλλά να γίνουν πιο ανθρώπινες οι φυλακές γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά η φυλακή είναι το σπίτι του κρατούμενου.

Γυναικοκτονίες – Οι «σεξουαλικές φυλακές και ο διαχωρισμός των κρατουμένων

Για το μείζον αυτό θέμα με τις γυναικοκτονίες η κα Νικολάου περιγράφει την αντιμετώπιση που έχουν οι συγκεκριμένοι δράστες όταν μεταφέρονται στις φυλακές. Όπως λέει, «είναι συνήθως κακή. Και γι’ αυτό τον λόγο εφαρμόζεται ο διαχωρισμός των κρατουμένων. Εμείς η πολιτεία πρέπει να διαφυλάξουμε την ζωή και την υγεία τους σε κάθε περίπτωση και για τους χειρότερους. Θέλουμε καταστήματα κράτησης να παρέχουν ασφάλεια. Γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει δυο καταστήματα κράτησης «σεξουαλικές φυλακές» στην Τρίπολη και τα Γρεβενά. Κι αυτό για να μην προκαλούν το λαϊκό αίσθημα που και οι κρατούμενοι το έχουν. Για παράδειγμα μπορεί να απειληθεί η ζωή ενός παιδόφιλου αν δεν κρατείται σε συγκεκριμένο κατάστημα με ασφάλεια. Ο διαχωρισμός των κρατουμένων ήταν μεγάλο στοίχημα και επέφερε ηρεμία στις φυλακές.

Στο ερώτημα που οφείλεται αυτή η έξαρση είπε ότι είναι πολύ πιθανό να ταυτίζεται με την πανδημία και τον εγκλεισμό. «Οι αριθμοί είναι μεγάλοι αλλά έχει πέσει φως σε αυτές τις υποθέσεις. Και να ΜΜΕ το αναδεικνύουν και δίνουμε την σημασία που αναλογεί για να εκπαιδευόμαστε για τέτοιες καταστάσεις, Όταν οι γυναίκες ξέρουν ότι δεν είναι μόνες τους τότε μπορούν να προφυλαχθούν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε και στην κοινωνική κατακραυγή που υπάρχει και όπως είπε ειδικά στην περίπτωση του Στάθη Παναγιωτόπουλου. «Αυτό που έγινε «δουλεύει» υπέρ των υπολοίπων. Θα αποφύγουν τέτοιοι τύποι στο μέλλον να κάνουν τέτοιες πράξεις. Λειτουργεί παραδειγματικά», τονίζει.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης η γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής αποκαλύπτει κάποια πράγματα για τον εαυτό της για να την γνωρίσουμε καλύτερα. 

Δείτε το βίντεο 

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis