Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:27 | 21/06/2017

Στον πεπαλαιωμένο αστυνομικό στόλο της Αχαΐας που δεν ανανεώνεται αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, μεγάλο μέρος του στόλου είναι ακινητοποιημένο. Ακόμη και για αλλαγή στα ελαστικά δε γίνεται λόγος, ενώ τα χρήματα που δίνονται για κάθε είδους επισκευές και αλλαγές «έρχονται με το σταγονόμετρο». Υπό αυτές τις συνθήκες ο ίδιος ο εξοπλισμός των αστυνομικών μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τους ίδιους όταν θα έπρεπε να αποτελεί βοηθητικό μέσο και ασπίδα προστασίας. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός πόσα χρήματα έχουν διατεθεί προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για επισκευές και αλλαγές σε περιπολικά και μηχανές, εάν έχει γίνει καταγραφή των προβλημάτων σε αστυνομικά οχήματα σε επίπεδο επικράτειας, ποια τα αποτελέσματα της καταγραφής και εάν υπάρχει σχέδιο από πλευράς της κυβέρνησης για ανανέωση και επισκευή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης  με ΑΚΕ:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Σε διάλυση ο στόλος της Αστυνομικής διεύθυνσης Αχαΐας

Η ύπαρξη του βασικού εξοπλισμού στα σώματα ασφαλείας βοηθά στο ποιοτικότερο και αποδοτικότερο έργο της. Περιπολικά, μηχανές, η ενδυμασία, η τεχνολογία επικοινωνίας ακόμα και η συντηρητική τους εκπαίδευση αποτελούν μερικά από τα βασικά συστατικά στα οποία χτίζεται μία σύγχρονη αστυνομία.

Όμως, στην Αχαΐα και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στο στόλο της Ελληνικής αστυνομίας έχουν προστεθεί ελάχιστα μηχανήματα. Αυτά δεν είναι ικανά να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με τις ελλείψεις σε περιπολικά και μηχανές. Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός στόλος οχημάτων είναι πεπαλαιωμένος, έχοντας φορτωθεί πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ μεγάλο μέρος του στόλου αυτού βρίσκεται ακινητοποιημένος. Όσον αφορά στο στόλο των μηχανών της ΔΙ.ΑΣ, ο μισός στόλος βρίσκεται ακινητοποιημένος και ως εκ τούτου οι υπόλοιπες λειτουργικές μηχανές αναγκάζονται να λειτουργούν διαρκώς δημιουργώντας συνάμα σοβαρούς κινδύνους για τους αναβάτες τους.

Ακόμη και για αλλαγή στα ελαστικά δε γίνεται λόγος, ενώ τα χρήματα που δίνονται για κάθε είδους επισκευές και αλλαγές «έρχονται με το σταγονόμετρο». Υπό αυτές τις συνθήκες ο ίδιος ο εξοπλισμός των αστυνομικών μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τους ίδιους όταν θα έπρεπε να αποτελεί βοηθητικό μέσο και ασπίδα προστασίας.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το σχετικό κονδύλι που έχει διατεθεί προς την Αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας για επισκευές και αλλαγές στα περιπολικά και τις μηχανές που χρησιμοποιούν τα σώματα ασφαλείας;

  2. Σκοπεύετέ να βρείτε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης προκειμένου να προμηθευτεί η αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας νέα περιπολικά και μηχανές; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

  3. Έχει γίνει καταγραφή των προβλημάτων σε αστυνομικά οχήματα σε επίπεδο επικράτειας; Εάν ναι, πόσα οχήματα είναι λειτουργικά και πόσα βρίσκονται σε ακινησία; Ποιος είναι ο αριθμός των οχημάτων (περιπολικών και μηχανών) που δύναται να επισκευαστούν; Παρακαλούμε όπως κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

  4. Υπάρχει σχέδιο από πλευράς της κυβέρνησης για ανανέωση και επισκευή των οχημάτων της αστυνομίας εν γένει; Αν ναι, ποιο είναι αυτό και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;  

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

www.patrasevents.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis