Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:19 | 28/11/2021

Σε εφαρμογή μπαίνουν από αύριο οι αλλαγές στον τρόπο δράσης της ομάδας ΔΙΑΣ της αστυνομίας, που είχαν εξαγγελθεί μετά την αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα με έναν νεκρό στις 23 Οκτωβρίου.

Οι πρώτοι 100 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ξεκινούν τη Δευτέρα την εκπαίδευσή τους, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, μετά και την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην Άμεση Δράση, αλλάζει ριζικά και η φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των περιστατικών που επιλαμβάνεται η ομάδα ΔΙΑΣ. Έως σήμερα, προτεραιότητα δινόταν στις συλλήψεις κακοποιών. Τώρα πλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του enikos.gr, έμφαση θα δίνεται στην πρόληψη και την αποτροπή παράνομων ενεργειών, κάτι που οι επιτελείς της Αστυνομίας εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί με τις συνεχείς περιπολίες σε συνοικίες σε όλη την Αττική.

Προτεραιότητα της ομάδας ΔΙΑΣ η ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πέντε είναι οι περιπτώσεις παράνομων ενεργειών που κατατάσσονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων και στις οποίες θα ανταποκρίνεται άμεσα η ομάδα ΔΙΑΣ.  Κλοπές, διαρρήξεις, πυροβολισμοί, ληστείες και για πρώτη φορά η ενδοοικογενειακή βία

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα περιστατικά αυτά τους τελευταίους μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Κακοποίηση και κοινωνικές αντιλήψεις», το πρώτο 9μηνο του 2021 καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία 5.857 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, περισσότερα από ότι ολόκληρο το 2020 και το 2019, οπότε και καταγράφηκαν 5.413 και 5.221 καταγγελίες, αντίστοιχα.

Η εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ, υπό την επίβλεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Λευτέρη Οικονόμου, ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορά σ 2,5 χιλιάδες αστυνομικούς που υπηρετούν στην ομάδα πρώτης ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ.

Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνεται στο κέντρο μελετών και έρευνας της Αστυνομίας (ΚΕ.ΜΕΑ) με μαθήματα που αφορούν στον ποινικό κώδικα, ενώ η επιχειρησιακή εκπαίδευση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο.

enikos.gr

 

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis