Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 14/03/2022

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου, εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης με τη μέθοδο «Phishing» (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων), σε βάρος αλλοδαπής, η οποία διαπράχθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου στη Σάμο.

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση, δύο (2) αλλοδαποί ηλικίας 26 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, άγνωστος δράστης, μέσω μηνύματος SMS που απέστειλε στην παθούσα, το οποίο εμπεριείχε απατηλό σύνδεσμο (link), υπέκλεψε τα στοιχεία εισόδου του τραπεζικού ηλεκτρονικού λογαριασμού της (e-banking) και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των -4.990- ευρώ.

Κατά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι, κάτοχος του λογαριασμού όπου μεταφέρθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό είναι ο 26χρονος, ο οποίος ακολούθως παρέδωσε τα χρήματα στον 41χρονο.

Τις έρευνες και την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες συναφείς πράξεις.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών από φαινόμενα εξαπάτησης, παραθέτει μεθοδολογία δράσης και χρήσιμες συμβουλές, για αποφυγή περιπτώσεων υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (Ρhishing).

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι δράστες αποστέλλουν μαζικά email s προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, επιχειρώντας να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με διάφορες προφάσεις.

Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς ( e mail, s ocial m edia, w eb b anking), αλλά και καρτών πληρωμών.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση , με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis