Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:28 | 06/07/2022

Αυξημένη κινητικότητα μεταναστών στον ορεινό όγκο αλλά και… εφευρετικότητα των κυκλωμάτων διακίνησης που επιστρατεύουν ακόμη και βουλγαρικά ασθενοφόρα για να μεταφέρουν παράνομα στην ενδοχώρα άτομα, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο του μεταναστευτικού στη Θράκη.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που δημοσίευσε το www.xronos.gr στο οποίο διακρίνεται ομάδα περί των 100 μη νόμιμων μεταναστών στον δασικό όγκο της Άνω Βυρσίνης, καθώς επίσης η πρόσφατη σύλληψη της… Τροχαίας Κομοτηνής στον Πολύανθο δύο αλλοδαπών -οδηγού και συνοδηγού ασθενοφόρου με βουλγαρικές πινακίδες- που διακινούσαν μετανάστες.

Διαβάστε επίσης

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας σημείωσε τα εξής: «Η μεταναστευτική πίεση που έχουμε είναι πολύ μεγάλη -κι αυτό έχει να κάνει και με την πτώση του ποταμού Έβρου- γιατί οι εστίες είναι παντού πλέον, το ποτάμι είναι 160 χιλιόμετρα. Έχουμε τεράστια πίεση από παντού γι’ αυτό κιόλας μπαίνουν. Φυλάμε καλά τα σύνορά μας, αλλά καταλαβαίνετε πως υπάρχουν 160 χιλιόμετρα». 

Εδώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ ζήτησε… ενισχύσεις της συνοριοφυλακής σε προσωπικό και μέσα -θυμίζοντας πως η εξαγγελία πρόσληψης 100 συνοριοφυλάκων για τη Ροδόπη δεν έχει υλοποιηθεί εδώ και δύο χρόνια. «Τα περιπολικά μας είναι περιορισμένος αριθμός κι αυτό που παλεύουμε συνεχώς είναι να αποτρέψουμε αυτές τις μετακινήσεις […]. Έχουμε συγκεκριμένες δυνάμεις και συγκεκριμένα μέσα. Είναι ξεκάθαρο πως θέλουμε ενισχύσεις» σημείωσε.

Η Τουρκία «σπρώχνει» μετανάστες
Κληθείς να σχολιάσει την ευθύνη της Τουρκίας στην έξαρση του μεταναστευτικού, διερωτήθηκε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ασχολείται «με το σπρώξιμο των μεταναστών από πλευράς της Τουρκίας;» και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Τουρκία υποκινεί, βοηθά και ενισχύει τα κυκλώματα. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε για να σταματήσει η μεγάλη πίεση που δεχόμαστε […]. Χιλιάδες μετανάστες περνούν μέσα από στρατιωτικοποιημένες ζώνες της Τουρκίας και φτάνουν στα σύνορα της Ελλάδας. Άρα ποιος τους βοηθάει να φτάσουν εκεί;».

Ως προς τη δράση των διακινητών, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάθε πιθανό μέσο για τη μεταφορά αλλοδαπών, είπε: «τα κυκλώματα σκαρφίζονται οποιοδήποτε τρόπο, προκειμένου να περάσουν τους μετανάστες. Είναι πλέον 2-3.000 ευρώ το κεφάλι, να παραλάβουν ένα μετανάστη από τον Έβρο και να τον φτάσουν στην Αθήνα. Καταλαβαίνετε πολύ καλά, ότι όχι μόνο ασθενοφόρο αλλά και… διαστημόπλοιο θα βρουν για να τους μεταφέρουν», ενώ τέλος αναφορικά με τις εθνικότητες αλλοδαπών που συλλαμβάνονται στην περιοχή, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές αλλά «απ’ όλες τις χώρες του κόσμου».
 

xronos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis