Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:42 | 13/11/2019

Την ώρα που βρισκόμουν με δύο αστυνομικούς στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου κατάλαβα ότι δεχόμαστε πυροβολισμούς, χωρίς να καταλάβω από πού έρχονται, όμως ήμουν βέβαιος ότι είναι από την οδό Βαλτετσίου. Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας άλλος αστυφύλακας και συνομιλούσε με συναδέλφους που επιτηρούσαν το σημείο εκείνο. Κινήθηκα προς το μέρος τους κι άκουσα κι άλλους κρότους. Οι δύο σκοποί είχαν κρυφθεί πίσω από κολόνες του περιστυλίου. Αναγκάσθηκα κι εγώ να καλυφθώ. Αρχισα να φωνάζω στον ασύρματο για την επίθεση που δεχόμαστε. Δίπλα μου ήταν ένας αστυνομικός που αιμορραγούσε…».

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τις μαρτυρίες των αστυνομικών που δέχθηκαν την επίθεση με Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες από μέλη της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα που εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για ντοκουμέντα που καταδεικνύουν τους κινδύνους που προέκυπταν από τη δράση τής εν λόγω οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν ή να ρίξουν χειροβομβίδες κατά αστυνομικών, μη συνυπολογίζοντας τις τυχόν παράπλευρες απώλειες.

Βομβιστικές επιθέσεις

Η διάλυση τής εν λόγω οργάνωσης θεωρείται από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ιδιαίτερα σημαντική αφού ύστερα από μια «σιγή» δύο χρόνων φαίνεται ότι ετοιμαζόταν να κλιμακώσει τη δράση της με βομβιστικές επιθέσεις, πιθανόν με παγιδευμένα οχήματα. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι στόχος της Επαναστατικής Αυτοάμυνας θα ήταν για άλλη μία φορά αστυνομική υπηρεσία ή άλλος χώρος στον οποίο υπάρχει παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Κι αυτό ως «απάντηση» στις επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, την κατάργηση του ασύλου, την αποφυλάκιση του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Με το δεδομένο ότι ο 46χρονος που καταζητείται και θεωρείται δημιουργός και ηγετικό μέλος της οργάνωσης ήταν ταυτόχρονα – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – και «αρχηγός» περίπου 40-50 αντιεξουσιαστών που προχωρούσαν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών και σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Η μαρτυρία του αστυνομικού

Η πλέον ενδεικτική μαρτυρία για τις επιδρομές των μελών της Επαναστατικής Αυτοάμυνας προέρχεται από έναν 27χρονο υπαστυνόμο που δέχθηκε τα πυρά από το Καλάσνικοφ μέλους της Επαναστατικής Αυτοάμυνας στην επίθεση του Ιανουαρίου του 2017. Ο αστυνομικός δέχθηκε τις ριπές από το Καλάσνικοφ και προχώρησε στην προαναφερόμενη περιγραφή. Για να συμπληρώσει: «Μόλις δεχθήκαμε τις ριπές, ενημέρωσα το επιχειρησιακό κέντρο για την επίθεση που δεχόμαστε. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα με ενημέρωσαν ότι είχε τραυματιστεί αστυνομικός της διμοιρίας από τους πυροβολισμούς, που βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο. Οταν τον μεταφέραμε στο ισόγειο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, είδαμε ότι είχε δεχτεί βολίδα στο αριστερό πόδι και στον θώρακα, ενώ τα τραύματά του αιμορραγούσαν».

Εντύπωση στη μαρτυρία τού εν λόγω αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί η αναφορά του στα πλήγματα που υπήρξαν στο εσωτερικό του λεωφορείου και στον κίνδυνο που διέτρεξαν δεκάδες αστυνομικοί. Οπως σημειώνει ενδεικτικά, «πέρα από τον τραυματισμό του αστυνομικού υπήρξαν δύο τρύπες από σφαίρες στο παρμπρίζ του λεωφορείου καθώς και πλήγματα σε ατομικά είδη εντός του λεωφορείου. Τα βλήματα χτύπησαν μια μάσκα, έναν θώρακα υπηρεσιακό, ένα κράνος, ένα πολιτικό μπουφάν, αλλά τρύπησαν και τη μάσκα που χρησιμοποιούσα εγώ».

[custom:google-ads]

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας είχαν πραγματοποιήσει κι άλλη επίθεση εναντίον του ίδιου στόχου τον Νοέμβριο του 2017 και στην προκήρυξη είχαν αναφέρει: «Οι ένοπλοι προστάτες της εκμετάλλευσης που βρέθηκαν στο στόχαστρό μας είχαν τύχη και στις δύο επιθέσεις. Στην πρόσφατη επίθεση τα αντανακλαστικά του μπάτσου που έσκυψε τη στιγμή που ο σύντροφος της Οργάνωσης πατούσε τη σκανδάλη, έσωσαν το τομάρι του και την ομάδα του. Δεν είχαμε τον χρόνο να μετακινηθούμε και να τους πλησιάσουμε για να τους ξαναβρούμε ακάλυπτους και να τους ξαναρίξουμε».

Η μαρτυρία του φρουρού

«Εγώ υπηρετούσα στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος και ήμουν φρουρός το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου που έγινε η επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας (σ.σ.: αποδίδεται στην Επαναστατική Αυτοάμυνα). Ημουν καθιστός μέσα στη σκοπιά και η πόρτα ήταν κλειστή. Πρόσεξα μια μοτοσικλέτα μεσαίου κυβισμού που κινείτο στο δεξιό ρεύμα της Βασιλίσσης Σοφίας. Πλησίασε στη σκοπιά, μείωσε ταχύτητα περίπου 15 μέτρα νωρίτερα. Επέβαιναν δύο άτομα με μαύρα ρούχα και μαύρα κράνη. Ο συνεπιβάτης είχε ανοιχτή τη ζελατίνα του κράνους κι απ’ ό,τι θυμάμαι είχε πιθανόν γένια. Νόμιζα ότι ήταν μοτοσικλέτα αστυνομικών που έκανε περιπολία. Ανοιξα την πόρτα κι άκουσα έναν θόρυβο από κάτι που έπεσε κάτω. Αμέσως μετά ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη. Επεσα στο έδαφος να γλιτώσω και να έχω μια στοιχειώδη προστασία. Μετά έτρεξαν προς το σημείο μου άνδρες της διμοιρίας των ΜΑΤ που ήσαν κοντά. Ενιωσα κάψιμο στο δεξιό μου πόδι από τα θραύσματα της έκρηξης και μεταφέρθηκα στο ΓΝΑ» τόνισε στη μαρτυρία του ο φρουρός της πρεσβείας της Γαλλίας.
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει πλέον ως κύριο στόχο τη σύλληψη του 46χρονου ηγέτη της οργάνωσης αλλά κι ενός – δύο ακόμη ατόμων που φέρεται ότι συμμετείχαν στις πέντε επιθέσεις με Καλάσνικοφ και ρίψεις χειροβομβίδων την περίοδο 2014-2017.

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βαριά καταδίκη σε δύο συνοριοφύλακες για μεταφορά μεταναστών

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis