Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 20/02/2020

Οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, μπορούν να βγουν από την Ελλάδα; Ήταν ένα ερώτημα που τέθηκε στην συνάντηση των μελών της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο NOVARTIS, στο αστυνομικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας, περιμένοντας για δεύτερη μέρα τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Η απάντηση ήταν, φυσικά, καθώς για τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου από την χώρα, και μπορούν να το κάνουν με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους, εκτός αν με αυτά τα στοιχεία εκκρεμούν διωκτικά έγγραφα που τους επιβάλλουν τον συγκεκριμένο περιοριστικό όρο.

Η εισαγγελική διάταξη προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων είναι ρητή και περιλαμβάνει την προστασία προσωπικών δεδομένων και στοιχείων ταυτότητας, χρήση ψευδωνύμου κατά τις καταθέσεις, τεχνικά και ηχητικά μέσα στο ακροατήριο. Ο μοναδικός που μπορεί να κρίνει ότι δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω είναι ο ίδιος ο Εισαγγελέας. Τους συγκεκριμένους προστατευόμενους μάρτυρες τους γνωρίζει με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και φυσικά χαρακτηριστικά ο διοικητής του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, και από δύο αστυνομικοί χειριστές, τον καθένα ξεχωριστά.

Μετά την άρνησή τους να καταθέσουν με τις συνθήκες που ήθελε η προανακριτική επιτροπή αλλά μόνο με τεχνικά και ηχητικά μέσα, εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα βίαιης προσαγωγής τους. Αναζητήθηκαν στους τόπους διαμονής, εργασίας και ουδέτερα σημεία που είχαν δηλώσει, χωρίς αποτέλεσμα ενώ και οι δύο είχαν κλειστά τα κινητά τους τηλέφωνα. Η τελευταία φορά που τους είχαν δει οι αστυνομικοί ήταν στις 14 Φεβρουαρίου 2020, όταν τους δόθηκαν οι κλήσεις για κατάθεση, ενώ ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τους χειριστές αστυνομικούς στις 14:30 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, λίγο πριν την προθεσμία να προσέλθει να καταθέσει, και είπε ότι δεν επιθυμεί να το κάνει με τις παρούσες συνθήκες.

Τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής είναι σε ισχύ, ωστόσο τον εντοπισμό και την εκτέλεσή τους μπορούν να την κάνουν μόνο 5 αστυνομικοί που γνωρίζουν τα πραγματικά τους στοιχεία και φυσικά χαρακτηριστικά. Ακόμη και αν εντοπιστούν η προσαγωγή τους πρέπει να γίνει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και οι όποιες ερωτήσεις προς εκείνους γίνονται με τεχνικά και ηχητικά μέσα σε ειδική αίθουσα στον 8ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους. Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων».

Του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis