Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:48 | 08/04/2016

Το κέιμενο που ακολουθεί αναρτήθηκε στη σελίδα του policenet.gr στο facebook από τον κ. Ν. Μπλάνη* 

 

Γιατί κύριοι της Ηγεσίας της Αστυνομίας βλέπετε το δένδρο και χάνετε το δάσος;;;

Θεωρώ πολύ σωστή και κρίσιμη την παρέμβαση της συνδικαλιστικής Ένωσης, όσον αφορά την εφαρμογή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας!!!

Η διαθεσιμότητα (που μπορεί να φτάσει τους 24 μήνες) διακρίνεται στη δυνητική, όπου η διοίκηση (Υπηρεσία) έχει διακριτική ευχέρεια (μπορεί και δεν υποχρεούται) να θέσει τον αστυνομικό και στην υποχρεωτική, όπου έχει δέσμια αρμοδιότητα και η οποία δεν υπολογίζεται στη διάρκεια της δυνητικής διαθεσιμότητας.(άρθρο 15 του π.δ.120/2008)!!!

Δυνητικά μπαίνει ο αστυνομικός σε διαθεσιμότητα, όταν (α) ασκείται σε βάρος του ποινική δίωξη για έγκλημα για το οποίο απειλείται ποινή κάθειρξης (κακούργημα) ή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών (σοβαρά πλημ/μα) ή (β) διατάσσεται Ε.Δ.Ε για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο απειλείται ανώτερη πειθαρχική ποινή (απόταξη, αργία).

Η Υπηρεσία δηλαδή δεν υποχρεούται και δεν πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατάζει διαθεσιμότητα, αλλά οφείλει να σταθμίζει τη σοβαρότητα-βαρύτητα του παραπτώματος, το βαθμό του δόλου και την προσωπικότητα του υπαιτίου και τις περιστάσεις γενικά, υπό τις οποίες τελέστηκε το παράπτωμα.

Υποχρεωτικά μπαίνει σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός (είναι προφανές γιατί), όταν εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή ή τελεί σε προσωρινή κράτηση (είναι προφυλακισμένος)!!!

Η περίπτωση της γυναίκας αστυνόμου που φέρεται να "εργάζονταν" σε τουριστικό θέρετρο στο Μαραθώνα, χιλιόμετρα μακρυά από τον τόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της (της υπηρεσίας της), αλλά και κατοικίας της (και αφέθηκε ελεύθερη από τον Εισαγγελέα με το ορισμό τακτικής δικασίμου), είναι ένα κλασικό παράδειγμα καταχρηστικής θέσης σε διαθεσιμότητα και η Υπηρεσία οφείλει να επανεξετάσει το θέμα και να προβεί στην άρση αυτής!!!.

 

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών
 
Forum policenet.gr: 
Μελετήστε κι άλλες πληροφορίες για το μέτρο της διαθεσιμότητας ΕΔΩ 
 
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis