Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 24/04/2016

Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε εκ του σύνεγγυς ένα από τα αρχαιότερα και πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που αφορούν το αυτοκίνητο: Πόσο συχνά πρέπει να αλλάξετε τα λάδια; Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, καθώς τα λάδια συμβάλλει σε μια σειρά λειτουργίες του αυτοκινήτου: λιπαίνει τα έμβολα, τα ρουλεμάν, τις αλυσίδες, κλπ. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα ζωτικό μέρος του συστήματος ψύξης του κινητήρα σας .

 

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ'ό,τι νομίζετε

Στην εποχή των πατεράδων σας και των πατεράδων των πατεράδων σας, η συνήθης πρακτική ήταν η αλλαγή λαδιών κάθε 3.000 μίλια, τουτέστιν λίγο πριν φτάσετε τα 5.000 χλμ.

Στη συνέχεια όμως, το συνθετικό λάδι ήρθε στο προσκήνιο και κάποιοι υποστήριξαν ότι το όριο για την αλλαγή θα έπρεπε πλέον να τοποθετηθεί ψηλότερα κάπου μεταξύ 5.000 και 7.500 μίλια, τουτέστινμετά τα 8.000 χλμ.

Σήμερα ορισμένοι κατασκευαστές στις ΗΠΑ προτείνουν ως όριο αλλαγής τα 10.000 μίλια, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει και μετά τα 18.000 μίλια, δηλαδή λίγο πριν τα 30.000 χλμ.

Όπως αναφέρει το thrillist.com, καμία από τις παραπάνω απαντήσεις δεν είναι σωστή. Η απάντηση στο διαχρονικό πρόβλημα της αλλαγής λαδιών είναι στην πραγματικότητα αρκετά πιο περίπλοκη.

 

Η ανάγκη αλλαγής λαδιών κάθε 3.000 μίλια είναι ένας μύθος. Με την άνοδο των συνθετικών βάσεων λαδιού αλλά και μιας σειρά άλλων τεχνικών παραγόντων, η διάρκεια ζωής του λαδιού σας παρατείνεται.

Το ερώτημα είναι πόσο; Εκεί ακριβώς βρίσκεται η διαμάχη.

Ορισμένα σύγχρονα αυτοκίνητα εφαρμόζουν το λεγόμενο Condition based Service. Χρησιμοποιούν δηλαδή μια σειρά αισθητήρων και αλγόριθμων προκειμένου να προβλέψουν πότε χρειάζεται αλλαγή το λάδι. Μπορείτε να εμπιστευθείτε αυτές τις προβλέψεις, αλλά μόνο σε ένα βαθμό. Και τούτο διότι αυτές βασίζονται στο μέσο οδηγό και όχι στο προσωπικό σας στυλ οδήγησής. 

Τι είδους οδήγηση κάνετε; 

Ξεκινάτε το αυτοκίνητό σας το πρωί, οδηγείται μερικά μόνο χιλιόμετρα για να φτάσετε στη δουλειά και μετά το σβήνετε; Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία πέντε φορές την εβδομάδα; Ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, το πόσο συχνά το οδηγείτε και αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το πόσο συχνά πρέπει να αλλάξετε λάδια. 

 

Ο μόνος τρόπος να μάθετε πραγματικά την απάντηση στο ερώτημα της αλλαγής λαδιών είναι να στείλετε λάδια από το αυτοκίνητό σας, το οποίο φέρει τρόπον τινά τη σφραγίδα του προσωπικού σας στυλ οδήγησης, σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μπορείτε να στείλετε έναδείγμα του λαδιού και το εργαστήριο με τη σειρά του θα μπορέσει να σας απαντήσει σε τρία πολύ βασικά ερωτήματα α) Αν μπορείτε να παρατείνετε το χρόνο αλλαγής λαδιού, β) Σε τι κατάσταση βρίσκεται το λάδι στο αυτοκίνητό σας , και γ) Σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται ο κινητήρας σας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εντοπίσει με ακρίβεια το πόσο συχνά θα πρέπει πραγματικά να αλλάζετε τα λάδια σας .

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis