Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:44 | 27/02/2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταλάβει το Κίεβο και ένας τεράστιος όγκος χερσαίων δυνάμεων οδεύει προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

Έχουν συμπληρωθεί τέσσερα 24ώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο τα αποτελέσματα για την Μόσχα είναι μέχρι στιγμής απογοητευτικά.

Οι στρατιωτικοί στόχοι που έχει θέσει η Μόσχα δεν έχουν επιτευχθεί καθώς ελάχιστες πόλης, μικρής σημασίας είναι υπό τον ρωσικό έλεγχο ενώ το Κίεβο, που ήταν και ο μεγάλος στόχος παραμένει απόρθητο για την «αρκούδα».

Δορυφορικές εικόνες ιδιωτικής εταιρείας, έδειξαν ένα κονβόι ρωσικών χερσαίων στρατευμάτων να κινούνται προς το Κίεβο, ενώ βρίσκονται περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Reuters οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η «Maxar Technologies», έδειξαν ότι οι δυνάμεις αποτελούνται από εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα και εκτείνεται σε περισσότερα από 5 χιλιόμετρα.

 

Σημειώνεται ότι η «Maxar» παρακολουθεί την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων εδώ και εβδομάδες.

Η Ευρώπη μπαίνει στη «μάχη» - Στέλνει μισό δισ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να αρχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία της που κάνει ένα τέτοιο βήμα.

H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

Πηγή της Κομισιόν είπε στο Reuters ότι η ΕΕ σχεδιάζει να δαπανήσει περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια για όπλα στην Ουκρανία και επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ σε άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ

H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο -και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε.

Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους

δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

«Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της ΕΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis